تنكابن همچون بسياري از شهرستان هاي استان مازندران سالهاست كه از داشتن شبكه انتقال و تصفيه خانه فاضلاب هاي شهري بي بهره است و با وجود آنكه در سال هاي اخير اقداماتي براي لوله گذاري خطوط انتقال فاضلاب شهري در برخي از نقاط شهر تنكابن صورت گرفت اما تا رسيدن به مرحله بهره برداري فاصله زيادي وجود دارد.
در يك سال گذشته شهرداري و شوراي اسلامي شهر تنكابن به منظور حفاظت از سلامت شهروندان ، اكوسيستم درياي خزر و منابع آب زيرزميني تلاش زيادي نمود تا با كمك يكي از شركت هاي دانش بنيان اين معضل را به حداقل برسانند و در اين راستا اقدام به امضاء تفاهمنامه تاسيس مجموعه تصفيه فاضلاب شهري تنكابن نمودند.
بر اساس اين تفاهمنامه شركت مذكور با روش ' ام بي آر' فاضلاب هاي شهري را به آب كشاورزي جهت استفاده باغداران و كشاورزان تبديل خواهد كرد كه با بهره برداري از آن گام بسيار بزرگي در اين زمينه برداشته خواهد شد.
رييس شوراي اسلامي شهر تنكابن با ابراز خرسندي از امضاي اين تفاهمنامه به خبرنگار ايرنا گفت : تلاش هاي زيادي در حوزه محيط زيست بويژه در بخش شيرابه ها ، زباله و فاضلاب شهري صورت گرفته و اميدواريم با اجراي اين طرح ها ، تنكابن را به عنوان شهري سبز معرفي نماييم.
عليرضا فلاحتكار طول پروژه فاضلاب شهري در تنكابن را 165 كيلومتر عنوان كرد و افزود : قرار بود اعتبار اين پروژه از محل بانك توسعه اسلامي تامين گردد كه متاسفانه اين اتفاق نيافتاد و پروژه به حالت نيمه تعطيل درآمده كه اميدواريم در سال 97 اعتبارات لازم تخصيص يابد.
وي با انتقاد از تخليه فاضلاب هاي شهري توسط برخي خودروهاي لجن كش در دل طبيعت ، اظهار داشت: با استقرار تجهيزات اين شركت تمامي فاضلاب ها به آنجا منتقل خواهد شد تا پس از تصفيه به آب كشاورزي مورد نياز كشاورزان تبديل شود.
فلاحتكار گفت : با فعاليت اين شركت ضمن جلوگيري از انتشار آلودگي هاي زيست محيطي ، شاهد ورود تكنولوژي هاي نوين در بخش هاي ديگر اين شهر خواهيم بود.
شهردار تنكابن نيز با تاكيد بر اينكه محيط شهري بايد از سلامت جسم و روان برخوردار باشد ، گفت: استقرار اين شركت دانش بنيان منوط به واگذاري زمين بود كه بلافاصله با همكاري شوراي شهر مراحل واگذاري صورت پذيرفت تا تجهيزات لازم در آن مستقر گردد.
محمد زرودي همچنين به احداث تصفيه خانه شيرابه ناشي از زباله منطقه پرده سر اشاره كرد و افزود : در اين زمينه نيز با يكي از شركت هاي بسيار فعال و قوي مذاكرات خوبي صورت گرفت و در آينده نزديك نتايج خوبي حاصل خواهد شد.
وي اظهار داشت : اميدواريم مجموع اين اقدامات بتواند رضايتمندي شهروندان خوب تنكابني را جلب نمايد.
يك كارشناس محيط زيست در اين باره گفت : آلودگي هاي ناشي از آلاينده ها از قبيل زه آب هاي اراضي كشاورزي، پساب هاي صنعتي، شهري و خانگي اثرات سوء و جبران ناپذيري بر منابع حياتي وارد مي كند و از طرفي سلامتي و بهداشت جوامع را به خطر مي اندازد.
سهراب ملكيان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، ارتقاي سطح بهداشت جامعه ، حفاظت ، حراست و صيانت از محيط زيست ، جلوگيري از آلودگي منابع آبهاي زيرزميني ، تلطيف هوا با توسعه فضاي سبز ، جلوگيري از مصرف فاضلاب خام در كشاورزي و مزارع و اشتغال زايي طرح را از تاثيرات راه اندازي تصفيه خانه ها برشمرد.
وي اظهار داشت : متاسفانه روزانه 6 هزار و 700 متر مكعب فاضلاب شهر تنكابن به دريا مي ريزد و بنابراين بايد هر چه سريعتر نسبت به اين معضل زيست محيطي اقدام شود.
به گفته اين كارشناس ، در شرايطي كه كشور با بحران آب مواجه است با تصفيه نكردن فاضلابها اين منابع آبي را از دست ميدهيم و اين در حاليست كه با باز چرخاني فاضلابها ميتوان از آنها براي كشاورزي و صنعت استفاده كرد.
وي يادآور شد : هر يك متر مكعب از فاضلاب به صورت خام (تصفيه نشده) مي تواند 60-40 متر مكعب آب را آلوده كند لذا ايجاد تصفيه خانه ها امري ضروري و اجتناب ناپذير است.
فرماندار تنكابن هم در اين باره گفت : مجموعه مديريت شهري با واگذاري زمين به شركت دانش بنيان نشان دادند كه عزم خود را براي رفع معضل فاضلاب شهري جزم كرده اند كه جاي تقدير و تشكر دارد.
سيد امير حسيني جو با ابراز نگراني از ورود پساب ها و فاضلاب هاي شهري به رودخانه ها و درياها ، افزود : رفع معضل فاضلاب ها نيازمند شكستن نگاه سنتي و انجام كارهاي مدرن و متفاوت جهت دستيابي به نتيجه مطلوب است.
وي اظهار داشت : اقداماتي كه قرار است در تنكابن انجام شود يك تلاش كاملا ايراني بوده كه توسط دانش آموختگان اين سرزمين صورت خواهد گرفت.
رييس كارگروه سلامت شهرستان تنكابن افزود : با تخصيص اعتبار لازم روند اجرايي پروژه اگوي شهري نيز تسريع مي يابد و گام بزرگي در زمينه سلامت مردم برداشته خواهد شد.
مديركل دفتر نظارت بر بهره برداري فاضلاب شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور پيش از اين در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از پوشش 47.6 درصدي شبكه فاضلاب شهري كشور خبر داد و گفت : اكنون 27.5 ميليون نفر از جمعيت شهري كشور تحت پوشش تاسيسات فاضلاب قرار گرفته اند.
بهمن وكيلي با بيان اينكه هنوز بخشي از اين تاسيسات فاضلاب به تصفيه خانه ها متصل نشده است ، افزود : به همين دليل جمعيت تحت پوشش تصفيه خانه هاي فاضلاب از جمعيت تحت پوشش تاسيسات فاضلاب كمتر است.
وي با بيان اينكه تاكنون 184 تصفيه خانه فاضلاب به مدار بهره برداري وارد شده است، اظهار داشت : از مجموع 27.5 ميليون جمعيتي كه تحت پوشش تاسيسات فاضلاب قرار گرفته اند، فاضلاب 18 ميليون نفر به تصفيه خانه ها وارد مي شود و فاضلاب 10 ميليون نفر ديگر، به دليل احداث نشدن تصفيه خانه يا متصل نشدن به تصفيه خانه ها، كماكان به چاه هاي جذبي و سنتي مي ريزد.
وكيلي با تاكيد بر اينكه در شرايط كمبود منابع آب بايد به سمت استفاده مجدد از پساب ها برويم، گفت: با توجه به خشكسالي هاي هاي سالهاي اخير، استفاده از پساب يك راهكار ساده و در دسترس است.
وي ادامه داد: برآوردها حاكي از اين است كه 70 درصد آب مصرفي در منازل به فاضلاب تبديل مي شود كه مي توان اين آب تلف شده را تصفيه كرد و پساب آن را در بخش هاي مختلف كشاورزي، صنعت و فضاي سبز مورد استفاده قرار داد.
تاكنون 41 طرح تصفيه خانه فاضلاب با ظرفيت يك ميليون و 100 هزار مترمكعب در دولت يازدهم به بهره برداري رسيد.
شهرستان 165 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
/1602/7513/1654
نوشهر – ايرنا – فاضلاب شهري تنكابن يكي از تهديدات جدي در حوزه زيست محيطي غرب مازندران است اما با تدابيري كه اخيرا مديران شهري اتخاذ كرده اند، مي توان فرصتي بي بديل براي تامين و تضمين سلامت شهروندان تبديل كرد.