«محمدكاظم كهدويي» كه مسئوليت رايزني فرهنگي سفارت ايران در افغانستان طي سال هاي 1382 تا 1385 خورشيدي را علاوه بر عضويت در هيات علمي دانشگاه يزد و سابقه تدريس در مراكز آموزشي افغانستان در كارنامه خود دارد در گفت وگو با ايرنا در افغانستان بخشي از نظراتش پيرامون ماهيت تعامل دو كشور ايران و افغانستان و مزيت ها و موانع اين ارتباط را تشريح كرد.
او طبيعت مذاكرات بين فرهيختگان را بهره جستن از زبان دانش، فرهنگ و ادب دانست و تاكيد كرد كه كمتر چنين گفت و گوهايي دچار ريا، شبهه و ترديد مي شود و مي تواند در تعميق روابط كارساز باشد.
وي به برخي دست هاي آشكار و پنهان كه در مسير ارتباط دو ملت يا از روي ناداني يا دشمني سنگ اندازي مي كنند اشاره كرد و گفت : درياي اشتراك و يگانگي فرهنگي دو ملت ايران و افغانستان آنقدر ژرف است كه چنين سنگ ريزه هايي نمي تواند تلاطم در آن ايجاد كند.
وي كه عضو انجمن دوستي افغانستان و ايران است در ادامه افزود : خوشبختانه در ايران در تمام سطوح اجتماعي هم درحوزه سياسي و هم حوزه هاي فرهنگي و دانشگاهي روي اين اصل توافق و اهتمام وجود دارد.
وي به فعاليت هاي فرهنگي متقابل مهاجران افغانستان در ايران اشاره كرد و گفت: مهاجران علاوه بر تحصيل در مقاطع كارشناسي ارشد و دكترا در حوزه هاي نشر مجلات نيز اشتغال دارند.
كهدويي كه در يزد تدريس مي كند از حضور دانشجويان افغان در دانشگاههاي آن استان ياد كرد و گفت كه مشكل قانوني تحصيل فرزندان مهاجران افغان در ايران دو سال است كه با پيام بالاترين مقام كشور رفع شده و امروز شاهد آموزش بيش از 400 هزار تن از فرزندان مهاجران افغان در مدارس ايران هستيم.
او افغان ها را افرادي باهوش ، خوش ذوق و مصمم خواند و تصريح كرد در حالت مهاجرت و زندگي در ديار غربت آنها بسيار با انگيزه به تحصيل مي پردازند و اميد است با ارتقاء سطح آموزش وضعيت كشورشان در آينده بهبود يابد.
وي واژه گفتمان يگانه را براي گفت وگوها ميان ايرانيان و افغان ها را مناسب تر از كلمه گفتمان مشترك دانست و تاكيد كرد كه اين دو ملت بدون موانع متداول ميان ملت ها كه زبان در راس آن است و سپس آداب و رسوم و دين در سطوح بعد آن قرار مي گيرند، هيچ مشكلي ندارند.
كهدويي در اتلاف منابع و زمان در مسير ارتباط دو ملت ايران و افغانستان از سوي نهادهاي مسئول فعاليت هاي فرهنگي ، اقتصادي ، دانشگاهي و سياسي انتقاد كرد و گفت: فرصت زياد از دست مي دهيم و با وجود اين همه آمادگي همكاري در ايران بايد اين فرآيند پرحجم ، هدفمند و اثربخش تر دنبال شود.
او تاكيد كرد كه در حال حاضر مشكل افغانستان به فرهيختگان و مردم نيست بلكه الان مشكل وجود افرادي است كه ناتوان از گفت و گو هستند و ادب مذاكره و توان دفاع از فكر خود را در ميدان سخن ندارند.
وي تسهيل در روابط فرهنگي و ايجاد زمينه كار مشترك براي گروه هاي فرهنگي و دانشگاهي را مسيري براي بهره برداري بهتر از فرصت ها برشمرد.
كهدويي گفت كه بين ملت ها نمي توان ديوار كشيد و خوشبختانه براي همديگر پذيري بين ايران و افغانستان هيچ مشكلي وجود ندارد.
او به عنوان يك كار فرهنگي از ايجاد امكان راه اندازي گردشگري بين دو كشور ايران و افغانستان ياد كرد و افزود: اميد داريم روزي كاروان هاي سياحتي از ايران براي ديدن يادگارهاي مانده از هزاران سال تمدن فرهنگي خود به افغانستان سفر كنند.
برگزاري شب شعر، عرضه كتب براي سطوح مختلف جامعه به دو زبان پشتون و دري، پخش و كمك براي انتشار مجلات علمي، تبادل فيلم ، برگزاري كنسرت ، نمايشگاه كتاب ، ايجاد كتابخانه و راه اندازي مجتمع هاي عرضه كننده محصولات فرهنگي از جمله موضوعات كاري بود كه دكتر كهدويي براي همكاري ايران و افغانستان پيشنهاد داد.
وي وضعيت امنيت را مهمترين مانع در برقراري روابط در سطح وسيع دانست و گفت كه استادان ايراني و دانشگاهيان تمايل زيادي براي همكاري با افغانستان دارند و به محض بهبود شرايط بسياري اين راه را طي خواهند كرد.
او وجود واژگاني برآمده از كج انديشي بر سر تفاوت دين، مذهب ، زبان يا قوم را در روابط فرهنگي نابجا خواند و افزود:بايد همكاري ها بين استادان را فارغ از شيعه و سني، پشتون و دري يا مسلمان و غير مسلمان جلو ببريم.
كهدويي از جمله اساتيد همراه با هيات 10 نفره اعزامي از دانشگاههاي ايران براي شركت در نخستين دوره گفت و گوهاي فرهنگي بين ايران و افغانستان است كه در روزهاي دوم و سوم ارديبهشت ماه جاري در تالار اجتماعات دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه كابل برگزار شد.
تعدادي از روساي دانشگاهها و استادان ايراني كه براي حضور در اين دوره از گفت وگوهاي فرهنگي دو كشور به كابل سفر كرده بودند امروز افغانستان را ترك كردند.
آساق**6125**1337
عضو هيات فرهنگي ايران:
گفتمان فرهنگي ايران و افغانستان بهره گيري از فرصتهاست
۵ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۲:۲۵
کد خبر:
82897021
كابل - ايرنا - استاد دانشگاه يزد وعضو هيات فرهنگي اعزامي ايران به كابل، گفت وگوهاي فرهنگي ميان ايران و افغانستان را رخدادي مهم در راستاي بهره گيري از ظرفيت هاي حوزه ادب و دانش براي تعميق روابط دو كشور دانست و گفتمان دو ملت را در اين حوزه يگانه خواند.