رای الیوم روز شنبه نوشت: رسانه های قطری به خصوص شبكه الجزیره در سال های نخستین بحران سوریه حامی مخالفان سوری و خواستار سرنگونی دولت بشار اسد رئیس جمهوری این كشور بودند و نقش محوری در تحریك به این امر داشتند. دوحه نیز گروه های مسلح مخالف سوریه را مسلح و از رسانه های خود برای افزایش شكاف های سیاسی و نظامی در بخش های مختلف دولت سوریه استفاده می كرد. اما اكنون دوحه و رسانه های این كشور رویكرد خود را تغییر داده اند و بحران سوریه از عناوین خبری آن ها تنازل یافته و به موضوعات دوم و سوم تبدیل شده است.
این روزنامه افزود: دوحه اكنون تمركز خود را بر بحران دیپلماتیكش با عربستان، امارات ، مصر و بحرین قرار داده است و به همین دلیل جنگ سوریه برایش اولویت نیست به خصوص كه ارتش سوریه 80 درصد خاك این كشور را از حضور تروریست ها آزاد كرده و مخالفان سوری تنها در ادلب (شمال) و درعا ( جنوب) متمركز هستند.
گروه 'فلیق الرحمن' یكی از اصلی ترین گروه های مورد حمایت قطر نیز شكست خورده و از مهم ترین منطقه تحت كنترل خود یعنی غوطه دمشق اخراج شده است و این شكست، سرآغاز تغییر موضع سیاسی و رسانه ای این كشور در بحران سوریه بود.
«رابرت فیسك» نویسنده انگلیسی و كارشناس امور خاورمیانه در مقاله ای در روزنامه ایندیپندنت از بهبود ملموس روابط میان سوریه و قطر نوشت. وی در این مقاله به نشست غیر علنی رئیس جمهوری سوریه با گروهی از روزنامه نگاران سوری اشاره كرد و افزود : اسد در این گفت و گو اعلام كرد كه روابط كشورش با قطر از سرگرفته شده است اما هنوز در سطوح پایینی قرار دارد. وی از روزنامه نگاران خواست كه این اطلاعات را منتشر نكنند.
فیسك ابراز عقیده كرد: می توان گفت كه روابط بین دو دولت از سرگرفته شده است و زمانی كه اسد به عنوان رئیس جمهور به آن اذعان می كند هیچ شكی در آن نیست.
رای الیوم افزود: افشای این اطلاعات از سوی فیسك كه مدام به دمشق رفت و آمد دارد و با مسئولان سوری از نزدیك در ارتباط است چه بسا پیامی برای منطقه وبه ویژه عربستان و متحدانش است.
ائتلاف سعودی وقطر كه در سوریه در كنار هم بوده اند از یك سال پیش از هم گسست و حمد بن جاسم نخست وزیر سابق قطر و یكی از مهندسان اصلی دخالت دوحه در بحران سوریه اعتراف كرد كه اختلاف ریاض و دوحه باعث از دست رفتن توازن قوا در سوریه و انزوای قطر در منطقه خلیج فارس و در كل منطقه عربی شده است.
این نویسنده معتقد است: اكنون وقت مناسبی است كه دوحه خود را نجات دهد و در بحران سوریه بی طرف باشد و چه بسا به سمت محور سوریه كشیده شود. تجارب گذشته نشان می دهد كه آن چه قطر و تركیه را در كنار هم نگه داشته است توجه به منافع شخصی بوده است.
رای الیوم در این خصوص نوشت: روابط ایران و قطر این روزها به نظر قوی می رسد . این كشور نقش مهمی در شكستن محاصره اقتصادی تحمیل شده به قطر داشت و خط دریایی بین دو كشور برای تامین نیازهای قطر به كالا و مواد غذایی باعث نزدیكی هرچه بیشتر آن ها شده است و طبیعی است كه این امر در روابط دوحه و دمشق نیز به تدریج تاثیر بگذارد.
این روزنامه افزود: روابط قطر با حزب الله نیز دچار تغییر شده است. شبكه الجزیره با قطع برنامه های عادی خود سخنرانی سید حسن نصرالله دبیر كل حزب الله را پخش می كند در حالی كه در چند سال گذشته و پس از ورود حزب الله به جنگ سوریه به شدت به نصرالله حمله می كرد.
این روزنامه موضع تركیه در این باره را مهم دانست چرا كه آنكارا به عنوان متحد دوحه با بیش از 30 هزار نیروی نظامی وسلاح سنگین در خاك این كشور، نقش مهمی در جلوگیری از حمله نظامی محاصر كنندگان آن داشته است.
رای الیوم دو امر را محتمل دانست:
نخست: نزدیكی قطر و سوریه از نظر تركیه مانعی ندارد زیرا فهمیده است كه تلاش هایش برای سرنگونی دولت اسد بی فایده است ودر حال حاضر نیز روابط امنیتی محرمانه میان آنكارا و دمشق در زمینه امنیتی و اطلاعاتی وجود دارد.
دوم: روابط تركیه و قطر به همان قوت سابق نیست. مقامات ترك به اعضای جنبش اخوان المسلمین و شبكه های تلویزیونی وابسته به آن ها كه از استانبول پخش می شود اعلام كرده اند كه حمله رسانه ای به دولت مصر را كاهش دهند. همچنین بر اساس اطلاعات موجود، حزب عدالت و توسعه به این نتیجه رسیده است كه همه تخم مرغ های خود را در سبد اسلام گراها قرار ندهد و نسبت به دیگر جریان های عربی سیاست درهای باز اتخاذ كند. رای الیوم نتیجه گیری كرد كه نزدیكی قطر وسوریه به نفع آن ها خواهد بود. سوریه نیاز دارد تا رسانه های قطری در بحران این كشور بی طرف باشند و قطر نیز نیاز دارد با پیوستن به محور سوریه از انزوا خارج شود.
خاورم**9366**1049
تهران- ایرنا- روزنامه 'رای الیوم' نوشت: نشانه هایی از بهبود روابط بین قطر وسوریه وجود دارد كه به نفع هر دوی آن ها است، زیرا دمشق می خواهد رسانه های قطری در بحران این كشور بی طرف باشند و دوحه با پیوستن به محور سوریه از انزوا خارج می شود.