احمدرضا لاهيجان زاده روز شنبه در حاشيه نشست كارگروه آلودگي هوا در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: در طرح جامع آلودگي هوا سهم همه عوامل و مولفه هاي آلوده كننده هوا به تفكيك مشخص شده است.
وي افزود: فلرهاي نفتي نيمي از همه آلودگي هاي هواي اهواز را شكل مي دهند و پس از آن حمل و نقل رتبه دوم توليد آلودگي هوا را در اين كلانشهر برعهده دارد.
وي ادامه داد: فلرهاي نفتي بايد طي برنامه سه ساله جمع آوري شوند و در قوانين پايين دستي بر اين امر الزام شده است.
مدير كل حفاظت محيط زيست خوزستان همچنين توضيح داد: آلودگي هواي كلانشهرها عمدتا معطوف به 2 منبع ثابت و متحرك است كه منابع ثابت صنايع و منابع متحرك خودروها هستند.
وي افزود: البته در خوزستان منبع ديگري به نام ريزگرد وجود دارد كه اين منبع به صورت مستقل در كميته هاي تخصصي دنبال ميشود.
لاهيجان زاده با اشاره به طرح جامع كاهش آلودگي هوا در اهواز گفت: اين طرح در 10 محور برنامه ريزي شده كه هر كدام از اين محورها توسط وزارتخانه مربوطه پيگيري ميشود و آن وزارت خانه به عنوان متولي بايد كار عملياتي را انجام دهد.
وي به روشهايي كه در اين طرح براي كاهش ميزان آلودگي ارايه شد اشاره كرد و گفت: انجام معاينه فني خودرو، اصلاح هندسي معابر شهري، كمربند سبز اهواز، استاندارد شدن صنايع، جلوگيري از تردد خودروهاي فرسوده از جمله مواردي است كه در اين طرح ديده شده و براساس برنامه زمان بندي بايد عملياتي شود.
مدير كل حفاظت محيط زيست خوزستان ادامه داد: در حال حاضر نيروگاه رامين گازسوز شده است و مراكز اسقاط خودرو به چهار مركز افزايش پيدا كرده اند كه همين اقدامات نيز در كاهش آلودگي موثر بوده اند.
وي بيان كرد: لازم است دوربينهاي هوشمند براي جلوگيري از تردد خودروها فرسود توسط راهنمايي و رانندگي در سطح شهر نصب شود تا از تردد آنها جلوگيري به عمل آيد و علاوه بر اين اتوبوسهاي سطح شهر از وضعيت خوبي برخوردار نيستند كه لزوم ساماندهي آنها احساس مي شود.
***كمربند سبز اهواز كند پيش ميرود
لاهيجان زاده با اشاره به كمربند سبز اهواز گفت: طرح كمربند سبز اهواز بسيار كند پيش ميرود به طوريكه در حال حاضر بايد اهواز هفت هزار هكتار كمربند سبز داشته باشد كه هنوز با اين ميزان فاصله دارد.
مدير كل حفاظت محيط زيست خوزستان بيان كرد: مزارع نيشكر بايد آتش سوزهاي خود را هر سال 30 درصد كاهش دهند تا در سال سوم اين ميزان به 100 درصد برسد كه در حال حاضر تا حدود 27 درصد نتيجه داشته است.
وي در پاسخ به سوالي كه مدير عامل شركت مناطق نفت خيز جنوب مبني بر بي تاثير بودن فلرهاي نفتي در باران هاي اسيدي سالها قبل مطرح كرد گفت: صحبتهاي مدير عامل مناطق نفت خيز جنوب مبناي علمي ندارد چرا كه در دانشگاه علوم پزشكي مطالعه كامل و جامعي در اين خصوص انجام شده است و تمامي عوامل ايجاد تنگي نفسها بررسي و مشخص شده و نتايج اين مطالعه در سميناري ارايه شد.
***پارسال فقط چهار روز هواي اهواز پاك بود
وي با اشاره به وضعيت هواي اهواز در سال گذشته اظهار كرد: در سال 96 هواي اهواز تنها 4 روز پاك بود اما در باقي روزهاي سال به ترتيب 231 روز هواي سالم، 108 روز هواي ناسالم، هفت روز هواي بسيار ناسالم و 14 روز هواي خطرناك داشت.
***منشا بارانهاي اسيدي اهواز نفتي نبود
مدير عامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در نشست بررسي آلودگي هواي كلانشهر اهواز اظهار كرد: مدير كل حفاظت محيط زيست خوزستان بايد به چند سوال مانند اين كه قضيه باران هاي اسيدي چه شد پاسخ دهد و در مقابل اين سوالات پاسخ گو باشد.
بيژن عالي پور بيان كرد: در تحقيقي كه يك پرفسور به نام مژگان صحابي اصفهاني انجام داده است وي اعلام كرد منشا باران اسيدي مربوط به بمبهايي بود كه در جنگ ميان عراق و آمريكا منفجر شده بود كه در آنها اورانيوم ضعيف شده وجود داشت كه با ريزگردها به خوزستان رسيدند و موجب ايجاد باران هاي مسموم و در نتيجه تنگي نفسها در خوزستان شدند.
وي ادامه داد: متاسفانه با وجود اين همه متخصص و تجهيزات در كشور بايد از خارج از كشور بگويند كه دليل اين اتفاق چيست.
مدير عامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب ادامه داد: آزمايشهايي بر باران اسيدي اهواز در آزمايشگاه آلمان انجام شد كه اعلام كردند اين نمونه مطلقا ربطي به فلرهاي نفتي ندارد.
***لزوم تدوين طرح جامع كنترل آلودگي هوا براي خوزستان
مدير كل مديريت بحران استانداري خوزستان نيز گفت: شرايط هواي خوزستان به گونه اي است كه با توجه به مولفه هاي بومي آلوده كننده هواي اين استان بايد طرح جامع كنترل آلودگي هوا براي آن تدوين شود.
كيامرث حاجي زاده با تاكيد بر اين كه سلامت مردم در اولويت قرار دارد بيان كرد: براي كاهش ميزان آلودگي هواي استان همه شركتهاي بزرگ بايد پاي كار بيايند.
وي گفت: در استان خوزستان تنها شركت نفت نيست كه موجب آلودگي هوا ميشود بلكه در حال حاضر بسياري از پتروشيميها هم در اين زمينه فعال هستند و با وجود اينكه درآمد بيشتري از نفت دارند و خصوصي هستند اما رها شده اند.
وي ادامه داد: اين كه همه دستگاه ها روي آلودگي هواي استان حساس شده اند خوب است اما كافي نيست.
مدير كل مديريت بحران استانداري خوزستان با اشاره به مساله ريزگردها در استان گفت: در اين حوزه كارهايي در دست انجام است ولي با توجه به وضعيت خشكسالي هر روز بر ميزان آن افزوده ميشود.
وي تصريح كرد: بايد بپذيريم كه اهواز و استان خوزستان از وضعيت جوي ناسالمي برخوردار است ومولفه هاي بسياري بر ميزان آلودگي هواي اهواز تاثير گذار است و وقتي پيشگيري صورت نگيرد مساله به بحران تبديل ميشود.
حاجي زاده تاكيد كرد: براي اين منظور در اداره كل بحران كارگروهي به نام كارگروه مخاطرات زيست محيطي به رياست اداره كل حفاظت محيط زيست خوزستان در ذيل بحران تشكيل شده است.
وي بيان كرد: محيط زيست بنا بود سهم آلودگي ها را به تفكيك ابلاغ كند تا ميزان آلودگي ها در حوزه هاي مختلف مانند شركت نفت، اتوبوسراني، ماشين آلات، گرده هاي گياهي و ... بررسي شود و هر دستگاه بسته به نوع ارتباطش با آلودگي وظايف خود را اجرايي كند.
7164/6064
اهواز - ايرنا – مدير كل حفاظت محيط زيست خوزستان گفت: 50 تا 55 درصد آلودگي هواي اهواز ناشي از سوختن فلرهاي نفتي است.