به گزارش ايرنا، در سالهاي گذشته و با اجراي ترويج زايمان طبيعي در كشور عمل سزارين تا حدودي كاهش يافت اما دلايل متعددي از قبل فرهنگ غالب، اطلاعات نادرست و نبود آموزش هاي تئوري و عملي كافي موجب شد تا برخي مادران باردار به سمت سزارين گرايش پيدا كنند.
اين در حالي است كه ميانگين ميزان سزارين در جهان حدود ۱۸ درصد اعلام شده كه براي تحقق اين مهم، كارهاي متعددي از قبيل ايجاد زير ساخت درماني لازم و آموزش به گروههاي هدف انجام گرفته است و ايران با اين آمار فاصله زيادي دارد.
پيش از اين رئيس اداره مامايي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در اين ارتباط گفته بود: هم اكنون ايران پس از كشور برزيل بالاترين ميزان سزارين در سطح جهان را به خود اختصاص داده است.
دكتر فرح بابايي به اين موضوع اشاره كرده كه برنامه كاهش سزارين از سال 93 با توجه به عوارض و مضرات آن در ايران آغاز شد و در زمان حاضر ميزان سزارين در دانشگاههاي علوم پزشكي كشور روند كاهشي طي مي كند به طوري كه سزارين در كشور به حدود 50 درصد كاهش يافته و كاهش آن به 30 درصد طبق يك برنامه 10 ساله در حال اجرا و پيگيري است.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني زنجان نيز در گراميداشت روز ماما گفت كه با آغاز طرح تحول نظام سلامت و با كارهاي انجام شده؛ نسبت عمل هاي سزارين به طبيعي 39.6 دهم درصد بود كه البته در سال اول كاهش مختصري داشت كه اين روند با رشد صعودي به 40 درصد رسيده است.
وي بيان كرد: تيم هاي مامايي بايد بيش از گذشته به مزاياي زايمان طبيعي در مقايسه با عمل هاي زايمان توجه كنند و به اين امر مهم معتقد باشند و سپس به گروههاي هدف خود ترويج و آموزش دهند.
به گفته اين مسئول گرچه ميزان عمل سزارين استان در مقايسه با كشور چندان بالا نيست اما همين روند چندان خوشايند نيست و اقدامات اساسي براي كاهش آن بايد انجام شود.
كارشناس مسئول امور مامايي معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي زنجان با اشاره به اينكه هم كنون 336 ماما در حوزه بهداشتي، پايگاهها ، واحدها و درمانگاههاي بهداشتي فعاليت مي كنند، گفت: يكي از وظايف ماماها مراقبت قبل از بارداري، ارائه مراقبت و مشاوره به نوجوانان در سنين بلوغ، مراقبت زنان باردار و آموزش شيردهي و برطرف كردن مشكلات ،برنامه ريزي و فاصله براي فرزندآوري است.
شيرين امير مقدمي در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: 241 ماما نيز در حوزه معاونت درمان بيمارستان هاي تحت پوشش دانشگاهي فعاليت مي كنند كه اين تعداد نيز مسوليت ويزيت و پذيرش زنان باردار، مراقبت دردهاي حين باردار و انجام زايمان طبيعي را بر عهده دارند.
وي اظهار كرد: زايمان پروسه اي مهم براي مادر باردار بشمار مي رود و هنر ماما اين است كه بتواند از علم و توانمندي خود به نحو مطلوبي استفاده كند تا براي مادر و نوزاد مشكلي بوجود نيايد.
اين مسئو ل بيان كرد: يكي از بسته هاي طرح تحول نظام سلامت ترويج زايمان طبيعي است كه اين مهم در راستاي حفظ سلامت مادران باردار و برنامه ريزي براي فرزندآوري است.
امير مقدمي افزود: اين در حالي است طي سال هاي گذشته مادران تمايل زيادي به انجام عمل سزارين گرايش پيدا كرده اند و اين كار را در مقايسه با زايمان طبيعي ايمن و ايده آل مي دانند.
وي اظهار كرد: سزارين جراحي كوچكي نيست چراكه عوارض متعددي از قبيل خطر بيهوشي و عفونت بعد از عمل در انتظار مادر باردار است كه تبعات ناخوشايندي را به دنبال دارد.
كارشناس مسئول امور مامايي معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: مادران به اين موضوع توجه داشته باشند كه پديده زايمان و فرزندآوري در خلقت زن نهادينه شده ، زيرا اين نوع زايمان به حفظ سلامتي و نوزاد كمك فراواني مي كند.
وي بيان كرد: رابطه عاطفي نوزاد و مادر، شروع شيردهي به موقع از مزاياي انجام زايمان طبيعي است و متاسفانه مادران به اين موضوع كمتر توجه مي كنند.
امير مقدمي افزود: عمل سزارين وقتي انجام مي شود كه جان نوزاد و مادر در خطر باشد و در اين ميان مسائلي مختلفي موجب شده مادران انجام اين كار را مطلوب بدانند.
اين مسئول ادامه داد: اين معاونت با برگزاري كلاس هاي آمادگي زايمان به مدت هشت جلسه 90 دقيقه اي تلاش دارد مادران باردار با كسب اطلاعات لازم آگاهانه زايمان طبيعي يا سزارين را انتخاب كنند.
**اطلاعات نادرست مادران باردار، از عوامل گسترش عمل سزارين
يك متخصص زنان و زايمان فلوشيب و پريناتولوژي مركز آموزشي درماني تخصصي و فوق تخصصي آيت الله موسوي زنجان با اشاره به اينكه اغلب مادران باردار تصور نادرستي از زايمان هاي طبيعي دارند، گفت: يكي از علل هاي هاي اصلي گرايش مادران باردار به سوي عمل سزارين اين است كه تصور مي كنند در زايمان طبيعي احتمال آسيب نوزاد وجود دارد.
آتوسا دبيري در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: تحمل نكردن درد و استرس زايمان طبيعي نيز از ديگر علت هايي است كه مادران باردار را به انجام عمل سزارين سوق مي دهد و از طرفي اطلاعات نادرست اطرافيان نيز بسيار اثرگذار است.
دبيري خاطرنشان كرد: مادران باردار به اين موضوع توجه داشته باشند كه با بكارگيري تكنيك هايي مي توان دردهاي زايمان طبيعي را كاهش داد، حتي بدون اينكه آسيبي به نوزاد وارد شود.
وي بيان كرد: طبق توصيه و تاكيد سازمان بهداشت جهاني سزارين بايد حدود 15 درصد از كل زايمان ها را شامل شود زيرا خطر مرگ و مير مادر در جريان عمل سزارين 2 برابر زايمان طبيعي است.
اين متخصص زنان و زايمان ادامه داد: خونريزي، عفونت، تاخير در بهبودي و بازگشت به زندگي عادي، زخم ناشي از جراحي، عوارض مثانه، روده و چسبندگي ها در عمل سزارين بيشتر از زايمان طبيعي است.
دبيري افزود: ترويج زايمان طبيعي و ايمن يكي از بسته هاي طرح تحول نظام سلامت بود كه با اجراي اين كار تا حدودي از ميزان عمل هاي سزارين در مقايسه با طبيعي كاسته شده، اما تا رسيدن به حد مطلوب به زمان بيشتري نياز دارد.
وي اظهار كرد: فرهنگ غالب و از طرفي دريافت اطلاعات نادرست مادران باردار در خصوص زايمان طبيعي و مشكلات پيراموني آن موجب شده انگونه كه بايد و شايد اين شيوه بيشتر ترويج نيابد.
وي خاطر نشان كرد: شركت در كلاس هاي آمادگي قبل از زايمان و آگاهسازي لازم از فوايد زايمان طبيعي مي تواند به ترويج روز افزون زايمان ايمن منجر شود و تحقق اين مهم به ايجاد شرايط و فضاي بهتر مراكز بيمارستاني در طول زمان امكان پذير است.
*** كلاس هاي آموزشي در راستاي ترويج زايمان طبيعي است
يك ماماي باسابقه زنجاني نيز گفت: يكي از كارهاي مهم ماماها پيشگيري از مرگ مادر و نوزاد، كاهش عوارض دوران بارداري و زايمان است و بر اين اساس بايد جايگاه اين قشر در جامعه بيش از گذشته شناخته شود.
شعله جواديان به خبرنگار ايرنا گفت: نبود اطلاعات كافي و آگاهي مادر باردار از فوايد زايمان طبيعي موجب ترس و نگراني آنها مي شود و اين در حالي است كه حضور گروههاي هدف در كلاس هاي آموزشي تاثيرات مثبتي را بدنبال دارد.
وي، هدف از برگزاري از كلاس هاي آموزشي را توانمندسازي مادران باردار براي غلبه بر درد، كسب مهارت شامل اصلاح وضعيت ها، تمرين هاي كششي، تن آرامي ، ماساژ و الگوهاي تنفسي در زايمان و پس از زايمان اعلام كرد.
اين ماما افزود: اين آموخته ها نه تنها تحمل زن باردار را نسبت به درد زايمان افزايش مي دهد بلكه از بروز برخي عوارض ناشي آن جلوگيري مي كند و در واقع كامل كننده مراقبت هاي معمولي در دوران بارداري است.
وي اظهار كرد: كلاس هاي ياد شده از هفته 20 بارداري تا 37 هفتگي و شامل مطالب شفاهي، مهارت عملي آموزشي به مادران داده مي شود و علاوه بر آن يكي از اعضاي خانواده زن باردار به عنوان همراه شركت داده مي شود.
جوادي خاطرنشان كرد: هدف از برگزاري كلاس هاي آموزشي، توانمند سازي مادر براي زايمان ايمن،كاهش ميزان مداخلات ضروي پزشكي،در حين بارداري ، بهبود وضعيت زندگي در بارداري و حين زايمان و در نهايت ايجاد ذهنيت مثبت از درد زايمان و كاهش نگراني مادر در دوران بارداري است.
7320/8068
زنجان - ايرنا - ترويج زايمان ايمن و سالم يكي از بسته هاي طرح تحول نظام سلامت است كه در راستاي ترويج آن، كارهاي متعددي انجام گرفته اما تعدادي از مادران باردار به دلايل مختلفي عمل سزارين را ترجيح مي دهند كه به گفته متخصصان عوارض متعددي را به دنبال دارد.