۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82911157
T T
۰ نفر

برگزاری بزرگترین جشن ملی روس ها با چاشنی نظامی

۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82911157
برگزاری بزرگترین جشن ملی روس ها با چاشنی نظامی

مسكو - ایرنا - هفتاد و سه سال پیش در چنین روزهایی اتحاد پیشین شوروی و كشورهای متفق آن شامل انگلیس و آمریكا در جنگ دوم جهانی بر آلمان نازی و متحدانش پیروز شد، اما هیچ كشوری به اندازه روس ها برای این روز سنگ تمام نمی گذارد.

به گزارش امروز پنجشنبه ایرنا، جشن پیروزی در جنگ دوم جهانی یا «پرازدنیك پابدا» به روسی، در روز هشتم ماه می سال 1945 (18 اردیبهشت 1324) به دستور هیات عالی شورای اتحاد پیشین جماهیر شوروی تصویب شد و تا سال 1965 (1344) یك روز كاری بود، اما از آن تاریخ با تصویب هیات عالی شورای این كشور، به تعطیل رسمی تبدیل شد.
در این روز در شهرهای مختلف روسیه رژه واحدهای نظامی برگزار می شود و در مسكو نیز رژه نیروهای مسلح تبدیل به نمایشگاهی برای نشان دادن تازه ترین توانمندی های نظامی روسیه در میدان سرخ شده ضمن اینكه این مراسم با تشریفات فراوانی برگزار می شود و رئیس جمهوری روسیه در این روز پس از عبور آخرین تجهیزات نظامی زمینی و هوایی این كشور، به میان فرماندهان و قهرمانان نظامی می رود و با آنها كه تعدادشان از صدها نفر بیشتر است، دیدار و گفت وگو می كند.
پس از این مراسم راهپیمایی برگزار می شود و طبق گزارش رسانه های روسیه، امسال بیش از یك میلیون نفر از شهروندان مسكو در راهپیمایی این روز شركت كردند.
بسیاری از جوانان حاضر در این مراسم، تصاویر والدین پدربزرگ ها یا مادربزرگ های خود را در دست داشتند كه بسیاری از آنان را هرگز ندیده بودند.
آتش بازی در شب 9 می (19 اردیبهشت) پایان بخش این جشن ها در نقاط مختلف روسیه است.

** آغاز جنگ جهانی برای روس ها
جنگ جهانی دوم برای اتحاد جماهیر پیشین شوروی از سال 1941 (1320) یعنی دو سال دیرتر از سایر كشورهای شركت كننده در این نبرد آغاز شد و سرانجام هشتم ماه می 1945 با بیانیه كاپیتولاسیون یا تسلیم بدون قید و شرط آلمان در برلین پایان یافت، اما از آنجا كه در مسكو ساعت اوایل بامداد روز 9 می بود، روس ها از آن زمان تاكنون این تاریخ را روز پیروزی بر آلمان نازی محسوب می كنند.
جنگ دوم جهانی از سال 1939 در اروپا آغاز شد، اما این جنگ كه روس ها از آن به عنوان جنگ كبیر میهنی یاد می كنند از روز 22 ماه ژوئن سال 1941 با حمله نیروهای آلمان نازی به اتحاد جماهیر شوروی آغاز می شود.
در تاریخ آمده است نیروهای آلمان نازی ساعت چهار روز 22 ماه ژوئن با عبور از مرز لهستان در مرز بلاروس به شهر مرزی برست حمله كردند.
روس ها معتقدند در لحظه آغاز جنگ، آلمان از امكانات اقتصادی و نظامی كشورهایی كه فتح كرده بود، برخوردار بود و جمعیتی برابر با 290 میلیون نفر داشت، در حالی كه جمعیت اتحاد جماهیر شوروی 170 میلیون و 600 هزار نفر بود.
هیتلر رهبر آلمان نازی برای تصرف شوروی، عملیات نظامی به نام بارباروس را به اجرا درآورد.
در آن زمان، نیروی نظامی و مجهز آلمان قصد داشت اتحاد شوروی را ظرف یك ماه و نیم فتح كند.
با توجه به اینكه نیروهای آلمان نازی در مراحل اول جنگ، از برتری‌های اقتصادی و نظامی برخوردار بودند، توانستند در ماه های نخست تا مسافت عمیقی در خاك شوروی پیش بروند، به طوری كه لنینگراد (سن پترزبورگ امروزی) را به محاصره درآوردند و خود را به مسكو نزدیك كردند و سپس به سمت رود ولگا رفتند تا قفقاز را فتح كنند.
آدولف هیتلر رهبر وقت آلمان نازی در فرمانی دستور داد كه مقدمات برای حمله به شوروی به طور فوق محرمانه فراهم شود تا استالین رهبر وقت اتحاد جماهیر شوروی كه تا آن زمان تنها دوست اروپایی هیتلر محسوب می شد، غافلگیر شود.
این تدبیر باعث شد كه حتی در روز 22 ماه ژوئن سال 1941 نیز كه هواپیماهای آلمانی صدها هواپیمای شوروی را با بمباران فرودگاه ها نابود و واحدهای زمینی خود را از مرز شوروی عبور دادند، استالین سخنان فرماندهان نظامی خود را به زحمت باور كند.
آلمان نازی برای حمله به شوروی در سال 1941 چهار گروه نظامی شامل 157 لشكر و 12 تیپ اختصاص داد.
برلین در طول جنگ 11 لشكر و یك تیپ دیگر برای پیروزی بر ارتش سرخ به جبهه های شوروی اعزام كرد.

** آغاز شكست های ارتش آلمان و پیشروی شوروی
روس ها معتقدند كه ارتش آلمان نازی در حمله به شوروی بسیار بی رحمانه عمل می كرد و به آنان به چشم برده می نگریست در حالی كه با سایر ملت های اروپایی رفتار نرم تری داشت.
بر اساس همین روایت، نیروهای آلمانی پس از حمله به شهرهای اتحاد پیشین جماهیر شوروی، بسیاری از مردم را تیرباران و بسیاری از شهرها را به آتش كشیدند.
اما جنگ جهانی دوم روی دیگر خود را به آلمان ها نشان داد و از آغاز سال 1942(دی ماه) شكست های ارتش آلمان آغاز شد به گونه ای كه نیروهای ارتش شوروی، واحدهای ارتش آلمان نازی را در عملیاتی با عنوان استالینگراد، رفع محاصره لنینگراد و نبرد زرهی كورسك زمینگیر كرده و به بدنه ارتش آلمان ضربات جبران ناپذیری وارد كردند.

** درخواست هایی كه از سوی آمریكا و انگلیس رد شد
در منابع تاریخی روس ها آمده است كه آمریكا و انگلیس درخواست رهبر وقت شوروی برای گشودن جبهه در شرق علیه آلمان نازی را نپذیرفتند و نیروهای متفقین فقط در اواخر جنگ (حدود یك سال مانده به پایان جنگ) در منطقه نورماندی فرانسه نیرو پیاده كردند و به صورت گسترده با ارتش آلمان نازی روبرو شدند.
بسیاری از كارشناسان روس بر این باورند كه فرانكلین روزولت رئیس جمهوری وقت آمریكا و وینستون چرچیل نخست وزیر وقت انگلیس عمدا در عملیات علیه ارتش آلمان نازی تعلل می كردند تا دو طرف این جنگ در شرق اروپا (ارتش شوروی و آلمان نازی) به شدت تضعیف شوند.
شاید به همین دلیل است كه شوروی در جنگ دوم جهانی چند برابر انگلیس، آمریكا و حتی آلمان نازی تلفات انسانی داشت و در مجموع حدود 27 میلیون تبعه از اقوام مختلف این كشور در آن زمان، در جنگ با آلمان نازی كشته شدند.
جنگ جهانی دوم بسیاری از كشورهای جهان از جمله تمامی ابرقدرت‌های روز را درگیر خود كرد و به گسترده‌ترین جنگ جهانی تاریخ بشر تبدیل شد كه طی آن بیش از 100 میلیون نفر از 30 كشور به صورت مستقیم در آن جنگیدند.
در طول این جنگ كه حالت یك جنگ تمام عیار به خود گرفته بود، كشورهای مختلف تمامی توان اقتصادی، صنعتی و علمی خود را صرف جنگ كردند تا حدی كه تفاوتی بین منابع نظامی و غیرنظامی در آن نبود.
این جنگ همچنین باعث كشتار جمعی غیرنظامیان و بمباران‌های راهبردی نابودكننده گسترده علیه مقاصد صنعتی و مراكز تمركز مردم شد و در طول آن بیش از 70 میلیون نفر كشته شدند تا خونین‌ترین درگیری انسان در طول تاریخ بشریت نام بگیرد.
رهبران فعلی روسیه تلاش زیادی می كنند كه میراث پیروزی اتحاد پیشین جماهیر شوروی در جنگ دوم جهانی را حفظ كنند و به گفته خود از تحریف واقعیت های جنگ دوم جهانی بویژه در یك ردیف قرار دادن آلمان نازی با حكومت شوروی و محكوم كردن یكسان آنها مقابله كنند.
دولت روسیه برای این منظور در سال های اخیر برنامه ریزی گسترده ای كرده است و در چارچوب برنامه های جشن پیروزی در جنگ دوم جهانی، تمام تلاش های ممكن برای حفظ این روز و دفاع از ارزش های ملی و گرامیداشت یاد كشته شدگان در نبردهای مختلف با آلمان نازی را بكار می گیرد.
شاید به همین دلیل است كه ولادیمیر پوتین دیروز در مراسم روز پیروزی در میدان سرخ به كنایه گفت كه متاسفانه امروز در اروپا شاهد تحریف واقعیت های جنگ دوم جهانی هستیم، وظیفه ما دفاع از واقعیت ها و حفظ آن است، همیشه افتخار می كنیم كه مردم روسیه در برابر دشمن تعظیم نكردند در حالی كه برخی كشورهای اروپایی ترجیح دادند با آلمان نازی همكاری كنند.
اروپام*391** 1346*1275