۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۳:۳۷
کد خبر: 82911253
T T
۰ نفر
برجام نماد یك توافق موفق دیپلماتیك است

لندن - ایرنا - رئیس گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران تصمیم رئیس‌جمهوری آمریكا مبنی بر خروج از برجام را مایه تأسف خواند و گفت: برجام نماد یك توافق موفق دیپلماتیك است كه پس از سال‌ها دیپلماسی سخت‌گیرانه حاصل شد.

«ریچارد بیكن» روز پنجشنبه در گفت ‌و گوی اختصاصی با ایرنا افزود كه اقدام رئیس‌جمهوری آمریكا سبب افزایش سطح تنش‌ها و بی‌ثباتی در منطقه می‌شود.
وی یادآور شد: این مهم است كه در نظر داشته باشیم برجام طوری طراحی نشده بود كه تمام اختلافات میان ایران و غرب را برطرف كند؛ تمركز آن بر روی حل مساله هسته‌ای ایران بود و تاكنون موفق عمل كرده است.
بیكن گفت: من معتقدم كه برجام نمونه خوبی است كه چگونه كشورهای مختلف می‌توانند از طریق دیپلماسی، تنش‌ها میان یكدیگر را در جهت بهبود روابط كاهش دهند. وی افزود كه چنین رویكردی می‌تواند در رابطه با حل سایر مسائل بكار گرفته شود.
وی در ادامه اظهار داشت كه با خروج آمریكا از برجام این توافق از بین نخواهد رفت و از اینكه سایر طرف‌های امضاء كننده حمایت خود را از این توافق اعلام كردند ابراز خرسندی كرد.
بیكن در عین ‌حال هشدار داد: تصمیم آمریكا بدین معناست كه سایر طرف‌های برجام (ایران، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) بایستی تلاش بیشتری را صورت دهند تا این توافق حفظ شود.
گفتی است بیكن یكی از 500 نماینده‌ای بود كه فروردین گذشته در نامه‌ای به اعضای كنگره آمریكا خواستار حفظ برجام شدند.
امضاء كنندگان در این نامه كه در چندین روزنامه معتبر اروپایی و آمریكایی منتشر شد ضمن تأكید بر لزوم حفظ برجام به‌عنوان دستاورد مهم دیپلماتیك، تصریح كردند كه اگر برجام از بین برود ' ایجاد یك ائتلاف بزرگ دیگر حول تحریم‌ها علیه ایران ناممكن خواهد بود'.
بااین‌حال رئیس‌جمهوری آمریكا سه‌شنبه گذشته، با تكرار اتهام و توهین علیه ایران اعلام كرد كه دولتش دیگر در برجام نخواهد ماند. او همچنین اظهار داشت كه بالاترین تحریم‌های اقتصادی ممكن را علیه ایران وضع می‌كند و هر كشوری كه به تهران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای كمك كند تحت تحریم‌های شدید قرار می‌گیرد.
در واكنش به تصمیم رئیس‌جمهوری آمریكا، سایر طرف‌های برجام با انتشار بیانیه‌های خواستار حفظ این توافق شده‌اند. سران انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ی مشتركی به واشنگتن هشدار داده‌اند تا اقدامی نكند كه مانع اجرای كامل این توافق از سوی طرف‌های دیگر شود.
بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگلیس دیروز طی اظهاراتی در پارلمان این كشور تصریح كرد كه لندن تمایلی به خروج از برجام ندارد و مادامی‌كه ایران برنامه هسته‌ای خود را محدود ‌كند، مردم این كشور از مزایای لغو تحریم‌ها در چارچوب برجام بهره‌مند خواهند شد.
در همین پیوند، وزارت خزانه‌داری انگلیس دیروز اعلام كرد كه به‌طور كامل از گسترش روابط تجاری خود با تهران حمایت كرده و شركت‌های انگلیسی را به بهره‌برداری از فرصت‌های اقتصادی ایران تشویق می‌كند. لرد نورمن لامونت رئیس اتاق بازرگانی انگلیس و ایران نیز در گفت‌وگو با ایرنا گفت كه چنانچه ایران به تصمیم دونالد ترامپ محتاطانه پاسخ دهد، آن‌هایی كه در اروپا طرفدار برجام هستند، قادر خواهند بود تا در جهت تداوم و افزایش همكاری‌های تجاری با ایران اقدام كنند.
توافق ایران، روسیه، آمریكا، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا كه در سال 2015 به دست آمد، درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران است كه به برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) شناخته می‌شود.
بر اساس برجام، طرف‌های این توافق به‌خصوص آمریكا پذیرفته‌اند تا با لغو تحریم‌ها، گام‌های عملی برای بهره‌مندی ایران از منافع اقتصادی و تجارت با جهان بردارند و در مقابل، ایران هم هرگز به سمت دستیابی به سلاح اتمی نرود.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاكنون 10 بار پس از اجرایی شدن برجام، پایبندی ایران را به این توافق بین‌المللی تائید كرده و یوكیا آمانو مدیركل آژانس نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن تأكید بر اهمیت برجام گفته است كه تعهدات هسته‌ای ایران تحت برجام همچنان در حال اجراشدن هستند.
اروپام ** هـ ن **1663**