به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اهداف راه اندازی شبكه محصول سالم شامل تعیین شاخص های سلامت و رتبه بندی محصولات كشاورزی، صدور گواهی و رهگیری محصولات كشاورزی و غذایی در زنجیره تامین محصولات سالم توسط اعضا، ایجاد شبكه معتمد همكاری بین نهادها، شركت های خصوصی و موسسات دولتی و غیردولتی برای ارتقای سلامت كشور، افزایش ظرفیت و بهره وری تولید و توزیع محصولات سالم با توسعه فعالیت های نوآورانه و جمعی به بهره مندی كشور از فناوری های مرتبط با سلامت و شركت های خصوصی موثر در زنجیره تامین محصولات كشاورزی است.
شبكه محصول سالم با مشاركت شركت ها و گروه های كنشگر و تاثیرگذار بر زنجیره تامین محصولات سالم به طور داوطلبانه تشكیل شد كه هر یك از اعضا نقش موثر و معینی در دستیابی به اهداف و ماموریت های شبكه ایفا خواهند كرد.
دكتر مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در آئین رونمایی از این شبكه اظهارداشت: از سه سال پیش موضوع سالم سازی محصولات كشاورزی و ارتقای كیفیت تغذیه را پیگیری می كردیم كه امروز قدم جدی و مهمی برای تحقق این هدف برداشته شد.
وی افزود: سند ستاد توسعه زیست فناوری، به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده و سند راهبردی دیگر این ستاد در نقشه جامع علمی كشور مراحل بازنگری را طی میكند.
به گفته دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فعالیت این ستاد در نهایت بایستی منجر به كسب 3 درصد از بازار جهانی زیست فناوری شود؛ اما در حال حاضر تنها نیم درصد این بازار در اخیتار كشورمان است كه این نشاندهنده فاصله زیاد تا تحقق اهداف است.
وی ادامه داد: در واقع دولت برای ستاد توسعه زیست فناوری وظایفی همچون تسهیل گری، تنظیم گری، هدایت و هماهنگی را تعیین كرده است تا وضعیت اقتصاد و سلامت در كشور بهبود یابد.
قانعی همچنین بیان كرد: تحقق مقطعی اقتصاد، به سلامت آسیب می زند و متاسفانه به دلیل بی توجهی هایی كه به موضوع محصولات سالم صورت گرفته، هر سال تعداد زیادی از مردم دچار مشكلات جدی می شوند.
وی استفاده از تغذیه تلفیقی در مزارع و استفاده از زیست مهارگرها به جای سموم شیمیایی را از جمله راهكارهای تولید غذای سالم عنوان كرد.
وی گفت: همه این روشها به دلیل عدم توسعه محصولات نیز با مشكلاتی مواجه هستند، ضمن آنكه كشش بازار نسبت به محصولات برتر غذایی وجود ندارد و این امر نبود توسعه فناوریهای این حوزه را بدنبال داشته است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی همچنین بیان كرد: 50 درصد سرطان های كشور قابل پیشگیری هستند كه بهترین راه های آن داشتن تحرك، عدم استفاده از دخانیات و تغذیه مناسب است كه البته برای دو راه اول خود مردم باید اقدام كنند؛ اما بهبود وضعیت تغذیه مناسب وظیفه ماست.
وی با تاكید بر ضرورت توجه به تولید غذای سالم در كشور ادامه داد: عدم توجه به این امر موجب بی اثرشدن قوانین مصوب مجلس شده است، چنانچه تستهای انجام شده روی انواع محصولات كشاورزی نشان از وجود باقی مانده سموم در این محصولات دارد.
قانعی استفاده از تغذیه تلفیقی در مزارع و استفاده از زیستمهارگرها به جای سموم شیمیایی را از جمله راهكارهای تولید غذای سالم عنوان كرد و گفت: همه این روشها به دلیل عدم توسعه محصولات نیز با مشكلاتی مواجه هستند، ضمن آنكه كشش بازار نسبت به محصولات برتر غذایی وجود ندارد و این امر موجب شده تا فناوریهای این حوزه توسعه نیابد.
به گفته وی، در حال حاضر 15 هزار فارغالتحصیل در حوزه زیستفناوری در كشور وجود دارد كه نیاز به زمینهسازی برای اشتغال دارند و چنین طرح هایی می تواند به اشتغالزایی آنان كمك شایانی كند.
علمی ** 1836 **2017
تهران– ایرنا- شبكه محصول سالم (طرح شمس) از سوی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری به منظور رتبه بندی محصولات غذایی برای ارتقای هر چه بیشتر سلامت و ایمنی غذایی رونمایی شد.