دكتر مهران ولایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: محصولات پروبیوتیك دارای باكتری های مفیدی برای سلامت بدن هستند و توازن باكتری های بدن ازجمله بیش از 500 نوع باكتری مفید دستگاه گوارش را حفظ می كند.
وی افزود: همچنین برخی تحقیقات انجام شده روی نوزادان نشان می دهد نوزادانی كه مادران آنها حین بارداری از مواد غذایی پروبیوتیك استفاده كرده اند، هنگام تولد میزان آسم، آلرژی و اگزماهای پوستی آنها كمتر بوده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران در خصوص نحوه مصرف مواد پروبیوتیك نیز توضیح داد: از آنجا كه باكتری های این مواد بین هفت تا 10 روز زنده می مانند، باید طی این مدت این مواد مصرف شوند. همچنین به دلیل اینكه باكتری های موجود در آنها با حرارت از بین می روند، باید در یخچال نگهداری شوند.
ولایی یادآور شد: توصیه نمی كنیم كه مادران باردار حتما از این مواد استفاده كنند، اما مصرف آن برای زنان باردار و سایر افراد ضرری ندارد و جایی برای نگرانی نیست؛ چراكه تاكنون گزارش منفی در این مورد نداشته ایم.
** افزایش وزن مادران باردار تا 15 كیلو طبیعی است
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: گاهی مادران باردار به دلیل نگرانی از تغییر شكل ظاهری خود، به رعایت رژیم های غذایی حین بارداری روی می آورند كه این مساله می تواند به جنین آسیب جدی برساند.
ولایی افزود: مادری كه باردار است فقط سلامتی خودشان حائز اهمیت نیست، بلكه جنینی دارد كه سلامت و میزان رشد او بسیار مهم است، همانطور كه مادر نیاز به غذا دارد جنین نیز نیاز دارد، بنابراین به منابع غذایی بیشتری نیاز است؛ اگر به طور متوسط مصرف غذایی یك مادر باردار روزانه حدود 300 كالری بیشتر شود و بین هفت تا 15 كیلو وزن مادر در طول زمان بارداری افزایش یابد، طبیعی است و اگر كمتر یا بیشتر از این باشد، غیرطبیعی است.
وی با بیان اینكه در ماه های اول بارداری وزن گیری مادر كمتر و در سه ماهه آخر بارداری وزن مادران بیشتر می شود و این افزایش وزن باید تدریجی باشد، تاكید كرد: اگر مادری وزن گیری كمی داشته باشد و یا اصلا تغییر وزن نداشته باشد، نیازهای جنین برآورده نمی شود و برای سلامت جنین خطرناك است.
ولایی اظهار داشت: همواره به مادران باردار توصیه می شود كه وزنشان بیش از حد مجاز بالا نرود و این مساله بسیار مهمی است كه باید رعایت شود؛ چراكه افزایش بیش از حد وزن و در واقع چاقی سبب بروز مشكلات دیگری مانند دیابت بارداری می شود كه می تواند به سلامت مادر و جنین آسیب وارد كند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: امروزه در جامعه ما مساله جدیدی مشاهده می شود مبنی بر اینكه زنانی كه ازدواج می كنند، تمایلی به فرزندآوری ندارند یا اینكه در سنین بالا اقدام به فرزندآوری می كنند و این مساله در حال تبدیل شدن به یك رویه در كشور ما شده است؛ این در حالی است كه هرچه بارداری در سنین پائین تر صورت گیرد، سلامت مادر و جنین بهتر حفظ می شود.
** مواد غذایی مورد نیاز مادر و جنین
ولایی در خصوص لزوم مصرف مواد غذایی پروتئینی و نقش آن در سلامت مادر و جنین اظهار داشت: نیاز مادران باردار به پروتئین زیاد است؛ از این رو مصرف گوشت، ماهی و لبنیات را توصیه می كنیم اما مادران باردار باید توجه داشته باشند غذاهایی را كه احتمال آلودگی میكروبی دارند مانند برخی ماهی ها كه حاوی جیوه هستند و پنیرهای نرم را نباید مصرف كنند و از آلوده نبودن غذاهای مصرفی خود باید مطمئن باشند.
وی ادامه داد: تمام مواد هرم غذایی از جمله پروتئین ها، قندها، چربی ها، غلات، میوه و سبزی ها برای حفظ سلامت مادر و جنین توصیه می شود؛ همچنین در مورد مصرف مواد معدنی و ویتامین ها نیز توصیه های زیادی می شود زیرا به خصوص كلسیم، آهن و فسفر و برخی از ویتامین های گروه بی و سی برای رشد جنین بسیار حائز اهمیت هستند.
ولایی با تاكید بر اینكه بهتر است مصرف این مواد به ویژه آب میوه ها به صورت طبیعی باشد، افزود: با این حال در پروتكل های كشوری آمده است كه متخصصان زنان، در صورت تشخیص كمبود آهن در زنان باردار قبل از سه ماهگی، برای آنها قطره آهن تجویز كنند و بعد از 14 هفتگی بارداری برای تمام زنان باردار مولتی ویتامین و آهن تجویز شود.
وی در مورد مصرف قندها نیز توصیه كرد: مصرف زیاد قندها سبب دیابت بارداری می شود و برخی از خوراكی ها مانند بیسكویت، شكلات، شیرینی ها و سیب زمینی از آنجا كه سریع تبدیل به قند می شوند، مصرف زیاد آنها می تواند دیابت بارداری ایجاد كنند؛ بنابراین مصرف این مواد توصیه نمی شود، البته اگر مادر به این مواد ویار داشته باشد، مصرف كم آن اشكال ندارد.
ولایی گفت: همچنین مادران باردار باید از مصرف زیاد برخی مواد غذایی مانند چای و نوشابه ها پرهیز كنند و به هیچ وجه الكل و مواد الكلی مصرف نكنند، زیرا سبب بروز مشكلاتی برای جنین می شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران در خصوص میزان مناسب مصرف هر یك از مواد هرم غذایی در زنان باردار و مولتی ویتامین ها نیز اظهار داشت: میزان مصرف نسبت به سن و وزن هر فرد متفاوت است و نمی توان دستور كلی تجویز كرد؛ بنابراین مادران باردار باید تحت نظر پزشكان معالج خود و با تجویز آنها اقدام به مصرف مكمل های غذایی كنند.
علمی ** 1834**1440
تهران- ایرنا-معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: تحقیقات نشان می دهد مصرف محصولات پروبیوتیك برای مادر و جنین مفید است و سطح ایمنی آنها را بالا می برد.