رامسر از گذشته هاي نه چندان دور به شهر كنفرانس ها و همايش ها معروف بوده و در پنج سال اخير اين رويه با برگزاري جشنواره هاي محلي تا حدودي تغيير كرد . برگزاري جشنواره هاي متنوع و جذاب در رامسر با تمركز بر شيردوشان دهستان اشكورعليا، بهارنارنج درمجتمع موزه شهدا و گل گاوزبان روســتاي جنت رودبار و هفته فرهنگي ازجمله آنها است.
**جشنواره بهارنارنج
بهارنارنج، شكوفه درخت نارنج است كه درعطرسازي و ساختن اسانس ، انواع نوشيدني هاي فصلي و عرقيجات و تهيه مربا، گز ، سوهان و ... كاربرد بسيار دارد. آئين سنتي عرقگيري بهار نارنج، از جمله آئينهاي سنتي مازندراني ها بوده كه هر ساله با فرا رسيدن ارديبهشت ماه به صورت نمادين برگزار مي شود.
اين آئين در شوراي عالي ثبت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور، با عنوان جشنواره ملي بهار نارنج به ثبت ملي رسيده
است .
هشتمين دوره اين جشنواره در ارديبهشت ماه امسال در مجتمع فرهنگي و موزه اي شهداي رامسر برگزار شد كه با استقبال خوب مردم ، مسافران و گردشگران مواجه شد.
در جشنواره و نمايشگاه امسال حدود 50 غرفه با محوريت بهارنارنج پيش بيني شده بود كه علاوه بر مشتقات بهار نارنج نظير عرق بهار، مربا و ... دست ساخته هاي قشرهاي مولد جامعه بويژه هنرمندان صنعتگر بومي در اين نمايشگاه عرضه گرديد.
در حاشيه اين جشنواره برنامه هاي مختلف نظير نواختن ساز و دهل ، اجراي موسيقي زنده و سرود برگزار شد.
**جشنواره گل گاوزبان
جشنواره گل گاوزبان با دو هدف مهم شناساندن خواص درماني اين گياه به مردم و همچنين معرفي جاذبه هاي طبيعي بي نظير رامسر براي جذب حداكثري گردشگر در روستاي جنت رودبار برگزار مي شود .
گياه گل گاو زبان يكي از محصولات دارويي شهرستان رامسر است كه در سطح 250 هكتار كشت و توليد 150 تن در سال ، ركورد توليد برتر در سطح مازندران را به خود اختصاص داده است.
گل دهي اين گياه در شهرستان رامسر از اواسط ارديبهشت آغاز و تا اواخر خرداد ماه مي باشد اما به صورت پراكنده تا اواخر شهريور ادامه دارد و سالانه بيش از 60 تن گل گاو زبان در جنت رودبار توليد مي شود.
**جشنواره شيردوشان
جشنواره شيردوشان كه به دودوشان نيز معروف است، هرساله در اوايل خرداد ماه همراه با جشن و شادي در ارتفاعات رامسر برگزار مي گردد. مراسم شيردوشان درواقع، نوعي آيين شكرگزاري از نعمت هايي است كه خدا در اختيار روستاييان قرار داده است.
آبادي اشكورات از ارتفاعات زيبا و سرسبز رامسر محسوب مي شود و اشكور عليا هرساله پذيراي افراد محلي و نيز گردشگراني است كه به ديدن اين آئين كهن و سنتي مي روند.
همزمان با آغاز چراي دام ها در مراتع، جشنواره شيردوشان نيز شروع مي شود. سرگالش ها كه مسئوليت اصلي نگهداري از دام هاي گله داران را به عهده دارد، دام ها را به چرا مي برد و پس از بازگشت، دام ها دو بار دوشيده مي شود و علت نام گذاري مراسم شيردوشان به نام « دودوشان » نيز همين است.
پس از بار دوم، شيرها توزيع مي شوند و سرگالش متعهد مي شود كه در ازاي شيري كه گرفته، در پايان فصل چرا، مقداري كره حيواني، كشك، دوغ و ماست تحويل گله داران دهد.
پس از پايان بخش اصلي مراسم شيردوشان، طبق معمول تمامي آئين هاي رامسر، مسابقات مختلفي از جمله طناب كشي و كشتي محلي به همراه برنامه هاي شادي مانند ساز و آواز و رقص محلي برگزار مي شود و به نفرات برتر جوايزي اهدا مي گردد.
منطقه بكر اشكور در 120 كيلومتري شهر رامسر واقع شده و حدود سه ساعت با اين شهر زيبا فاصله دارد.
يك جامعه شناس برگزاري چنين جشنواره هايي را فرصتي مناسب در راستاي حفظ آداب و سنن گذشته مردمان اين ديار و ايجاد شور و نشاط اجتماعي در جامعه عنوان كرد و گفت : متاسفانه در سالهاي گذشته جاي نشاط و اميد در كشور خالي بود و پس از استقرار دولت تدبير و اميد بسياري از خلا هاي موجود برطرف شد.
محمدرضا عباسي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : در حال حاضر در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، افسردگي به شدت در حال افزايش است و اين به علت تغييراتي است كه در حوزه سبك زندگي و رفتارهاي اجتماعي ايجاد شده است.
وي وجود بسياري از آسيب هاي اجتماعي را ناشي از نبود شور و نشاط در جامعه دانست و اظهار داشت : اگر نشاط اجتماعي در جامعه كاهش يابد شاهد افزايش اختلالات رواني و ناهنجاري هاي اجتماعي خواهيم بود كه زيبنده جامعه ايراني نيست.
به گفته عباسي ، زندگي شاد و بانشاط از مهمترين نعمتهاي الهي است و امروزه بيش از هر زمان ديگري جامعه نيازمند شادي و شادماني است و در صورت عدم توجه جدي به اين مسئله، آسيب هاي بزرگي را شاهد خواهيم بود.
وي يادآور شد : برگزاري جشنواره هاي بومي و محلي همراه با موسيقي و بازي هاي محلي مي تواند در اين زمينه تاثير گذار باشد.
فرماندار رامسر نيز در اين باره گفت : رامسر به علت فاصله اندك كوه با دريا ، قله هاي مخروطي شكل ، ييلاقات خوش آب و هوا ، كريدور جنگلي ، داشتن فرودگاه و تله كابين به عنوان عروس شهرهاي ايران مطرح است و همين مسئله سبب شده كه بسياري از مسافران و گردشگران به اينجا سفر كنند.
محمد آزاد افزود : برگزاري چنين جشنواره هايي علاوه بر اينكه موجب رونق اقتصادي منطقه مي شود ، توسعه گردشگري را نيز به همراه خواهد داشت.
وي به جشنواره گل گاوزبان روستاي جنت رودبار اشاره كرد و اظهار داشت : اين جشنواره به منظور حمايت از توليدات گياهان دارويي همه ساله در فصل بهار برگزار مي شود چرا كه اين منطقه مهد توليد انواع گياهان دارويي به ويژه گل گاوزبان است.
به گفته فرماندار رامسر ، حضور مردم در اين جشنواره ها نشان دهنده آن است كه جامعه نيازمند برنامهريزيهاي فرهنگي و اجتماعي است و بايد تلاش شود تا با بهره گيري از ظرفيت هاي محلي، فرهنگها ، آداب و رسوم و آيين هاي فراموش شده را احيا كرد و شور و نشاط را در جامعه افزايش داد.
وي افزايش نشاط اجتماعي را از مهمترين دستاوردهاي دولت تدبير و اميد برشمرد و يادآور شد : بايد با برگزاري چنين جشنواره هايي در راستاي تحقق سياست هاي دولت گام برداريم.
شهرستان رامسر با جمعيتي بالغ بر 70 هزار نفر به علت برخورداري از جاذبه هاي طبيعي ، تاريخي و گردشگري منحصر بفرد نظير جنگل ، دريا ، كوه ، جلگه ، اماكن اقامتي مانند هتل هاي قديم ، جديد ، كاخ موزه و آب هاي گرم معدني از ديرباز تاكنون به عنوان عروس شهرهاي ايران مطرح بوده است.
/1602/7513/1899
نوشهر- ايرنا - برگزاري جشنواره هاي بومي محلي درروستاهاي شهرستان رامسر، عروس شهرهاي ايران را به نماد نشاط آفريني در غرب مازندران تبديل كرده است.