به گزارش ایرنا، عباس صالحی جمعه شب در مراسم بزرگداشت حكیم عمر خیام در نیشابور افزود: این شهر از یك سو شهر اهل بیت (ع) است كه امام مهربانی بر آن گام نهاده و حدیث گفته و اصحاب امامان در این محیط زیسته اند.
وی اظهار داشت: این شهر، شهر دانش است كه در برگ برگ اوراق دانش نامی از نیشابور در رشته های مختلف وجود دارد و همچنین شهر ادب و هنر از ثعلبی ها تا ادیب نیشابوری اول و دوم و از خیام و عطار ها تا شفیعی كدكنی هاست.
وی گفت: نیشابور شهری است كه نحله های گوناگون در طول تاریخ در آن و در كنار هم زیسته اند، شهر مقاومت و پایداری است كه در مقابل هجوم تاتار ایستاد و گرچه به ظاهر قلع و قمع شد ولی ققنوس وار برخاست و سرداران بزرگی از این سرزمین برخاستند.
صالحی افزود: نیشابور، شهر فرهنگ اندیشه و كتاب است و با كتاب و كتابخوانی پیوند عمیق داشته است.
وی اظهار كرد: نیشابور گنجینه ماندگار تاریخ ایران است و در میان این گنجینه خیام چون ستاره ای می درخشد. وی گفت: در تاریخ ایران دانشمندان و فیلسوفان فراوان داشته و داریم اما خیام در ابعاد گوناگون فلسفه، نجوم، ریاضیات و شعر در زمان خود و پس از آن مشهور بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بسیاری از فیلسوفان، ستاره شناسان و ریاضیدان ها نیز شعر می گفتند ولی خیام در بین همه اینها ستاره و در همه حوزه ها ابر مرد بود.
وی اظهار كرد: خیام ستاره شناسی بود كه تقویم جلالی را خلق كرد، ریاضیدان و فیلسوفی بود كه لقب حجت الحق گرفت و شاعری بود كه شعرش آب روان روزگاران شد.
وی گفت: خیام در همه این رشته ها ستاره ایران و جهان بود و در تمام این حوزه ها ایران را با نام خیام می شناسند.
صالحی افزود: خیام، كم بدیل و اگر اغراق نباشد بی بدلیل ترین ستارگان ایران است كه بیش از گذشته باید قدر دانسته شود.
وی اظهار كرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سعی می كند خیام را به كمك ایران دوستان و خیام دوستان قدر بداند.
حمید گرمابی نماینده مردم شهرستان های نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: نیازمند بنیاد عطار و حكیم عمر خیام هستیم تا این مفاخر را به جهانیان بهتر بشناسانیم.
هاجر چنارانی دیگر نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مردم نیشابور ثابت كرده اند كه در حوزه كتاب و كتابخوانی اهتمام و توجه ویژه دارند و امیدواریم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور به معاونت كل ارتقا یابد و همچنانكه 2 روز ملی از نیشابور در تقویم ملی ثبت شده، روز ورود حضرت امام رضا (ع) به نیشابور نیز به نام روز ملی در تقویم ثبت شود.
در این مراسم نشان ویژه خیام توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دكتر كاووس حسنلی اهدا شد و از برگزیدگان جشنواره 'از توس تا نیشابور' قدردانی گردید.
28 اردیبهشت ماه در تقویم رسمی ایران به عنوان 'روز بزرگداشت حكیم عمر خیام نیشابوری' ثبت شده است.
شهرستان 450 هزار نفری نیشابور در 127 كیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
9869 / 6053
مشهد- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نیشابور شناسنامه تاریخ انسان و ایران و جغرافیایی است كه با تاریخ كهن پیوند عمیق دارد.