۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۵۹
کد خبر: 82921562
T T
۰ نفر
پنج سال با روحانی؛ امید ها و انتظارات

تهران - ایرنا - یك سال از زمانی كه مردم برای دومین بار به حسن روحانی 'آری' گفتند گذشت. پنج سال از دولت تدبیر و امید گذشت، سه سال دیگر مانده است و انبوهی از انتظارات و توقعات و شاید هم بیم از آینده مسیر.

در میان این انتظارات، برخی از فعالان سیاسی پاره ای را مهمتر و برای تضمین ادامه راه اعتدال و اصلاح ضروری می دانند و پاره ای دیگر شاید به نظر آنها، راه دولت را پرپیچ و خم كند.
آنچه در پی می آید؛ اظهارات برخی از فعالان سیاسی درباره انتظارات و توقعات و حمایت از دولت تدبیر و امید است.
به گزارش خبرنگارسیاسی ایرنا، دوازدهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران جمعه 29 اردیبهشت 1396 برگزار شد و دكتر حسن روحانی با كسب 23 میلیون و 549 هزار و 616 رای برای دومین دوره به عنوان رییس جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد و حدود 58 درصد آرا را به خود اختصاص داد، رای بالایی كه به گفته صاحب نظران به دلیل عملكرد مناسب دولت دوازدهم در 4 سال نخست بدست آمد.

گفت وگوی خبرنگار ایرنا با جمعی از نمایندگان مجلس، كارشناسان و صاحب نظران سیاسی را می خوانید:

**مطهری: نباید دولت را تخریب كرد
علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت: باید به دكتر روحانی برای تحقق اهدافش كمك كنیم، زیرا راه و روش وی در مجموع به نفع كشور است.
وی اظهار داشت: دكتر حسن روحانی از بقیه رقبایی كه انتخابات ریاست جمهوری نامزد بودند، بهتر بود.
مطهری گفت: امروز نیز باید به وی كمك كنیم تا به وعده های خود عمل كند، نباید دولت را تخریب كرد، ممكن است در برخی موضوعات عقب نشینی ها و نقاط ضعفی وجود داشته باشد ولی باید به دولت كمك كنیم كه به اهداف خود برسد.
نایب رییس دوم مجلس شورای اسلامی یادآور شد: باید به دكتر روحانی كمك كنیم زیرا راه و روش وی در مجموع به نفع كشور است.

**منصوری: روحانی تكلیف دولت موازی را مشخص كند
آذر منصوری عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت گفت: روحانی باید مساله «دولت موازی» غیرپاسخگو كه در بسیاری از حوزه ها اختیاراتش از دولت منتخب بیشتر است را مشخص كند.
وی افزود: این دولت ادامه دولت یازدهم است و ارزیابی ما هم نباید محدود به این یكسال باشد، شعار روحانی در 29 اردیبهشت 96 امتداد و ادامه راهی بود كه از 92 آغاز شده بود؛ بر همین مبنا باید دید كه در طول یك ساله گذشته دولت تا چه حد در انجام برنامه ها و سیاست های خود پیشرفت داشته و كجا عقب نشینی كرده است.
منصوری اظهار داشت: از همه مهمتر باید مشاهده كنیم دولت دوازدهم در مقایسه با چهار سال نخست با چه میزان از كارشكنی ها و بحران های داخلی و خارجی مواجه بوده است؛ شاید در این روند بتوان به یك قضاوت منصفانه و واقع بینانه از میزان موفقیت و ناكامی دولت رسید؛ به نظر من میزان فشارهای داخلی و خارجی كه دولت دوازدهم با آن رو به روست قابل مقایسه با دور نخست ریاست جمهوری روحانی نیست.
عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت خاطر نشان كرد: در عرصه بین المللی از یك طرف روی كار آمدن ترامپ و تغییراتی كه در عربستان رخ داده و مثلث ائتلافی سختی كه علیه ایران شكل گرفته و خواب هایی كه برای خاورمیانه و از بین بردن نقش استراتژیك ایران دیده اند و از طرف دیگر رشد گروه های تروریستی و پدیده نوظهور داعش كه دور تا دور ایران منتظر فرصت برای ضربه زدن هستند، خشونت آشكار و پنهانی كه هر لحظه منطقه ما را تهدید می كند.
عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت افزود: این دولت در داخل نیز با بحران های جدی مواجه بوده است كه به طور مستقیم امید مردم را نشانه گرفته است و در حال القاء یأس و ناامیدی به پایگاه رای روحانی است. با این مقدمه به نظر من مردم ایران در 29 اردیبهشت 96 بهترین انتخاب ممكن را داشته اند.
وی ادامه داد: مساله امروز ایران بیش از آن كه مشكل دولت منتخب باشد، مساله «دولت موازی» است كه اساسا در بسیاری از حوزه ها زور و اختیارش از دولت منتخب بیشتر است و به اشكال مختلف مقابل نهادهای انتخابی قدرت نمایی می كند و این مساله ای است كه یك جایی باید تكلیف آن روشن شود.
منصوری افزود: با این چارچوب دولت روحانی در برخی حوزه ها موفق بوده و جاهایی هم ناموفق بوده و یا موفقیت های نسبی داشته است. موضوع اصلی همان طور كه گفتم ارزیابی ما از میزان قدرت دولت منتخب است كه اگر دقیق نباشد در نتیجه گیری دقیق و كلی اثر گذار است.
وی خاطرنشان كرد: دولت روحانی در جامعه بین المللی نقشی تاریخی را ایفا كرده است، برجام یك توافقنامه عادی نبود، حاصل یك تلاش 22ماهه دستگاه دیپلماسی كشور بود كه بزرگترین اتفاق را در شورای امنیت سازمان ملل به نفع جمهوری اسلامی رقم زد و اجماعی سخت كه در طول سال ها علیه ایران شكل گرفته بود، شكست و امروز هم با خروج ترامپ از برجام میزان این موفقیت غیر قابل انكار است.
این فعال سیاسی گفت: این یك فرصت تاریخی است كه در اختیار كشور قرار گرفت تا حقانیت ایران به دنیا ثابت شود و امروز خروج ترامپ از برجام می تواند این اجماع و‌ حقانیت را بیشتر حفظ و اثبات كند.
منصوری افزود: تصور این كه اگر به جای دولت روحانی، دولت دیگری روی كار بود چه بر سر برجام می آمد كار سختی نیست در واقع ایران دست بالا را هم می تواند در منطقه داشته باشد و هم در جامعه بین المللی. البته اگر اجماع داخلی برای حفظ این موقعیت هم فراهم باشد و مخالفان سیاسی دولت بپذیرند كه برجام رقیب سیاسی آن ها نیست كه آن را آتش بزنند و این توافقنامه یك مطالبه و یك دستاورد ملی است.
** انتظار بكارگیری بیشتر از زنان در سطوح مدیریتی
منصوری گفت: مجموعه اقدامات دولت چه در زمینه تنش زدایی و چه حضور زنان و جوانان در بدنه مدیریتی و... در پاره ای از جهات قابل دفاع است و دولت كارنامه قابل قبولی می گیرد و برخی جهات با توجه به مشكلات كه در بدنه اجرایی دولت وجود دارد و موانعی كه پیش روی روحانی وجود دارد برای تحقق نمره قابل قبولی داد. مثلا در خصوص به كارگیری زنان آن چیزی كه اتفاق افتاده ابلاغ بخشنامه سهمیه 30 درصدی برای حضور زنان در رده های مدیریتی یكی از اقدامات موثر روحانی بوده است كه بخشی از این برنامه هم تحقق پیدا كرده و با یك شیب ملایم در حال اجرایی شدن است.
وی افزود: اما انتظار بود كه روحانی بتواند در هیات وزیران تعداد بیشتری از زنان برای مسئولیت های كلان به كار بگیرد و ما هم بتوانیم در رده وزارت شاهد حضور زنان باشیم و با توجه به ظرفیت های در جامعه وجود دارد و اقدامی كه دولت می توانست در این زمینه به انجام برساند موجی از همراهی بدنه اجتماعی به خصوص 50 درصد ظرفیت را همراه دولت بكند. توجه برنامه ششم به موضوع عدالت جنسیتی یكی از نكات مثبت این دولت در طول یك سال گذشته بوده است.
**بخشی از بدنه دولت، عقب حركت می كند
عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت گفت: در خصوص افزایش صادرات نفتی به كارگیری جوانان و عدم بازگشت تحریم ها، با توجه به توان دولت و مجموعه سنگ اندازی هایی كه در حال انجام است، دولت از بخشی از ظرفیت خودش استفاده كرده است و قاعدتا نقدی كه به دولت روحانی وارد است و خود ایشان هم در سخنرانی اخیرشان مطرح كردند این است كه بخشی از بدنه دولت، همراهی لازم را ندارند. عده ای روزه سكوت پیشه كردند و عده ای در مسیری كه پیش روی روحانی است، عقب تر حركت می كنند.
وی خاطرنشان كرد: روحانی نیاز به تیمی دارد كه همگام و همراه دولت باشد و توجه آنها به سیاست های دولت باشد نه نهادهایی كه به طور مشخص مقابل دولت كارشكنی می كنند و این تاثیر مستقیم خودش را در بدنه و پایگاه اجتماعی دولت برجا می گذارد.
منصوری افزود: برنامه هایی كه طبیعتا در حال انجام است، برای آزادی مطبوعات، نشر و جریان آزاد اطلاع رسانی از این قاعده مستثنی نیست. قاعدتا نهاد زیر مجموعه دولت كه در این حوزه فعالیت دارد از چابكی لازم برای به جریان انداختن این رویكرد برخوردار نیست.
این فعال سیاسی با بیان این كه موضوع تلگرام یك موضوع استثنایی است، گفت: طبیعتا وقتی 45میلیون شهروند ایرانی برای رفع نیازها، جریان آزاد اطلاعات، كارآفرینی و اطلاع رسانی از یك پیام رسان استفاده می كنند، وقتی چنین مواجهه ای با تلگرام صورت می گیرد، كاملا روشن است كه این تقابل با دولت صورت می گیرد. اما به نظر من در چنین شرایطی كه دولت با موانعی برای انجام وظایف و وعده های خودش روبه روست سریعتر با مردم صحبت بكند و واقعیت ها را با مردم در میان بگذارد.
وی ادامه داد: فیلتر باعث می شود 45 میلیون كاربر از امكانات تلگرام محروم شوند و از فیلترشكن استفاده كنند. روحانی خیلی جدی تر تكلیف خودش را با مجموعه اختیارات و وظایف دولت با اركان دیگر حاكمیت مشخص كند. دولت منتخب ، دولتی است كه افكارعمومی را نمایندگی می كند. در غیر این صورت نمی تواند دولت مطلوب و برآمده از آرای اكثریت شهروندان ایرانی باشد.
عضو شورای مركزی حزب اتحاد ملت افزود: این موضوع مهمی است و یكی از مواردی كه روحانی باید جدی این مساله را تعیین تكلیف كند. قانون اساسی این ظرفیت را در دل خودش دارد و قرار بوده كه میزان رای ملت باشد و مردم ولی نعمت جمهوری اسلامی باشند. سنگ اندازی مقابل دولت منتخب و مردم، اصل جمهوریت نظام و نهاد انتخابات را نشانه گرفته است. در شرایط فعلی كه كشور به بیشترین ظرفیت برای انسجام ملی و تقویت اعتماد عمومی نیاز دارد، این می تواند تهدید جدی باشد.
منصوری ادامه داد: مانع تراشی دولت موازی غیرپاسخگو برابر دولت منتخب، مانع از ترمیم شكاف هایی می شود كه امروز بیشترین تهدید برای حاكمیت و منافع ملی كشور هستند.
وی خاطرنشان كرد: انتظار مردم این است كه روحانی خیلی صریح تر با مردم و بدنه اجتماعی خودش صحبت كند . دولت نگاه همدلانه ای با مشكلات مردم داشته باشد و تلاش برای گفت و گو و همراه كردن اركان دیگر حاكمیت را از دستور كار خودش خارج نكند. تحقق هر كدام از این وعده ها كه با مخالفت دولت پنهان و موازی مواجه است بر ضرورت این تعامل و گفت و گو روز به روز می افزاید. دولت باید در این زمینه از مجموع امكانات خودش برای برداشتن این موانع استفاده لازم را بكند.

**مسیر حركت دولت، درست و مناسب است
علی نجفی خوشرودی عضو هیات رییسه فراكسیون امید مجلس گفت: مسیر حركت دولت، در شرایطی كه در طول یكسال گذشته داشته ایم، مسیر درست و مناسبی بوده است.
وی اظهار داشت: با مجموعه شرایطی كه ما در كشور و سطح بین المللی داشتیم و برخی مسائل و مشكلات زیر ساختی و اساسی كه در نظام اداری و اقتصادی كشور ما وجود داشته و دارد مجموعا مسیر حركت دولت مسیر درست و مناسب ارزیابی می كنم.
وی افزود: البته در برخی حوزه ها به خصوص طی ماه های اخیر با نوسانات بازار ارز و مشكلات و چالش هایی رو به رو بوده ایم ولی دولت همه تلاش خود را به كار گرفته تا بتواند شرایط اقتصادی كشور را مدیریت كند.
عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: البته باید تیم اقتصادی دولت، منسجم تر و همگراتر حركت كند، در عین حال برای جذب فناوری و سرمایه گذاری خارجی باید دستور كار جدی در كشور وجود داشته باشد.
نجفی خوشرودی گفت: توافق برجام تا حدودی این زمینه را در كشور فراهم كرد و با وجود خروج آمریكا از برجام باید شرایط جدیدی ایجاد شود تا جذب سرمایه گذاری خارجی تحقق یابد.
**عملكرد دستگاههای اجرایی نتوانست رضایت زنان را برآورده كند
الهه كولایی عضو حزب زنان نواندیش گفت: سهم بزرگی از آرایی كه به روحانی داده شد، توسط زنان بوده است اما عملكرد دستگاه های اجرایی نتوانسته رضایت زنان را برآورده كند.
وی گفت: تردیدی نیست سهم بزرگی از آرایی كه به روحانی داده شد، توسط زنان بوده است. آنان نه تنها دنبال حقوق و آزادی قانونی هستند بلكه فراتر از آن در پی رفاه و بهبود شرایط جامعه، ترویج امید و آرامش برای خود، خانواده، فرزندان و بستگانشان هستند.
وی ادامه داد: زنان ایرانی به حسن روحانی فقط برای دفاع از حقوق انسانی خود رای ندادند، آنها دكتر روحانی را به عنوان یك حقوقدان كه به حقوق و آزادی فردی و جمعی همه شهروندان ایرانی توجه دارد، انتخاب كردند.
كولایی گفت: با شروع دور دوم ریاست جمهوری روحانی، عملكرد دستگاه های اجرایی نتوانست رضایت زنان را آنچنان كه انتظار داشتند، برآورده كند، در واقع از ظرفیت های عظیم اجتماعی برای بهبود موقعیت زنان و جوانان استفاده قابل قبول نشده است و با در نظر گرفتن تمام موانع و مشكلات توسعه نیافتگی در كشور شاهد عزم و تلاش جدی برای رفع محرومیت ها و تضعیف ها علیه زنان نبوده ایم.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: برنامه ششم توسعه ارتقا مدیریتی زنان در دستگاه های اجرایی را تا حد 30 درصد مصوب كرده است و دست دولت را در این زمینه باز كرده است. ما نیازمند اراده سیاسی لازم برای استفاده از این ظرفیت های بومی هستیم و امیدواریم دولت روحانی از این ظرفیت قابل قبول استفاده كند.

سیام**9121**3202**1553
۰ نفر