دكتر مرتضي جعفري روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهارداشت: رعايت اصول تغذيه درماه مبارك رمضان از نكات مهمي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد تا ازعوارض گوارشي جلوگيري شود.
وي ادامه داد: در ماه مبارك رمضان زمان وعده هاي غذايي شامل سحر، افطار و شام بايد به صورت مجزا
مصرف كرد تا دستگاه گوارش دچار عارضه نشود.
جعفري گفت: يكي از موارد اشتباه غذايي در اين مراحل تسريع در غذا خوردن در وقت سحر است كه عوارض آن پس از چند روز، روزه گرفتن در سيستم گوارش آشكار مي شود.
وي بيان كرد: سنگيني معده، عدم هضم طبيعي غذا در طول روز، ترشي معده و در ادامه ناراحتي هاي معده و روده از اثرات اين عادات ناصحيح غذايي است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي البرز گفت: براي وعده سحري بايد از غذاهاي متنوع مانند هيدروكربوت ها، فيبرها و پروتئين هاي كم چرب استفاده كرد زيرا بدن انسان كربوهيدرات ها را به آهستگي هضم مي كند.
وي بيان كرد: كربوهيدرات ها سرشار از فيبر بوده و درمواد غذايي مانند نان و فطيرهاي تهيه شده از غلات كامل وجود دارد ضمن آنكه شير و ميوه را در برنامه سحري بايد گنجاند.
وي توصيه كرد كه روزه داران بادام و آجيل هاي بدون نمك را براي افزايش پروتئين به سفره سحري خود اضافه كنند ضمن آنكه تخم مرغ آب پز يكي از غذاهاي مفيد وغني از پروتئين بوده كه درسحر مصرف آن مناسب است .
جعفري گفت: براي پيشگيري از تشنگي در طول روز از خوردن نمك درغذا خودداري شود و ترشي، شور و چاشني هايي كه داراي نمك هستند، سبب تشنگي در روز مي شوند.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي البرز ادامه داد: يكي از معضلات گوارشي براثر خوردن سريع غذا به وجود مي آيد كه ناشي از محدوديت زماني، استرس يا به رسم عادت است كه به هر دليل كه باشد تاثيرات مضرش بر روي معده بسيار شديد خواهد بود.
وي بيان كرد: اين رويه غذايي عواقب ناگواري به دنبال خواهد داشت و درماه مبارك رمضان بايد تنظيم وقت به صورتي انجام شود كه غذا خوردن در سحر، افطار وشام با تعجيل صورت نگيرد.
جعفري ادامه داد : آرامش در زمان مصرف غذا و پرهيز از استرس و ناراحتي در تأمين سلامتي دستگاه گوارش مؤثر است زيرا سرعت درغذا خوردن سبب ورم معده و مشكلات گوارشي مي شود.
وي اضافه كرد: در زمان غذا خوردن سريع ، فرمان سيري به مغز دير فرستاده شده و سبب پر خوري و دريافت كالري بيش از حد مي شود.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي البرز گفت: غذاهاي افطار نبايد شامل غذاهاي اصلي، حجيم و سنگين باشد.
وي ضمن بيان دلايل آن و نكات زير را به روزه داران توصيه كرد:
- معده مدتي خالي بوده و نبايد آن را يكباره با حجم زيادي غذا پر كرد
- معده بايد آمادگي دريافت غذا را داشته باشد
- ابتدا بايد با مصرف آب گرم و شيريني ترجيحاً (خرما ) غذا را شروع كرد
- خوردن آش بدون حبوبات و سوپ توصيه مي شود
- از خوردن غذا هاي پرچرب در زمان افطار خوداري شود زيرا تخليه معده را كند كرده و حس سنگيني در معده را ايجاد مي كند
- از خوردن آجيل چيپس و تنقلات و شيرپرچرب در زمان افطار خوداري شود
- در خوردن شيريني در موقع افطار افراط نشود و از قندهاي ساده به جاي قند هاي مركب استفاده شود تا بتوان به ميزان لازم شام صرف كرد
- از خوردن نوشيدني هاي گاز دار زمان افطار خوداري شود
** نكات تغذيه ايي ماه مبارك رمضان در وقت شام :
- بين افطار و شام فاصله كوتاه باشد
- اگر حجم غذاي شام بيش از حد باشد، مانع خوردن غذا در سحر خواهد شد وباعث بروز بيماري گوارشي خواهد شد
- حجم شام بايد كنترل شده باشد كه جلوي خوردن ميوه در ميان وعده بعد از غذا را نگيرد
- حتما همراه غذا از سالاد وسبزي استفاده شود زيرا آب والكتروليت از دست رفته در طول روز را مخصوصا در تابستان را جبران خواهد كرد
- اكثر افراد به دليل پر خوري در اين ايام دچار اضافه وزن خواهند شد
** روزه داري براي چه اشخاصي مضر است؟
براساس فتاواي فقهاي اسلام، روزه گرفتن براي مريض و كساني كه روزه گرفتن براي آنان ضرر دارد حرام است و نبايد روزه بگيرند، بنابراين در صورت داشتن بيماري با پزشك خود مشورت شود.
- افراد ديابتي به دليل نوسان در قند خون احتمال كاهش قند خون(هيبوگلايسمي) كه با علائم رنگ پريدگي، بي حالي، گيجي، خواب آلودگي همراه است و در حالت حاد سبب رفتن به كما در شخص بيمار مي شود
- مادران باردار اگر روزه بگيرند به دليل در دست نبودن قند بدن وگرسنگي شروع به سوزاندن چربي براي دريافت انرژي مي كنند كه اين فرآيند سبب توليد كتون درخون مي شود كه از طريق جفت وارد بدن كودك شده باعث عقب افتادگي ذهني كودك خواهد شد
- افرادي كه دچار نقرس هستند ، اين بيماران سطح اسيد اوريك خون شان بالا مي باشد ودر زمان گرسنگي بدن به صورت طبيعي به سراغ عضلات وچربي ها به عنوان سوخت رفته كه اين عمر سبب بالا رفتن اسيد اوريك خواهد شد
- افرادي كه دچار سنگ كليه هستند ، كمبود آب در اين افراد سبب حادتر شدن وضعيتشان خواهد شد
7410/ 6155
مدير نظارت برمواد غذايي البرز:
وعده هاي غذايي شب هاي رمضان مجزا مصرف شود
۱ خرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۱۵
کد خبر:
82922593
كرج-ايرنا- مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي البرز از روزه داران خواست براي پيشگيري از اختلال گوارشي، وعده هاي غذايي درماه مبارك رمضان را به صورت مجزا مصرف كنند.