شبكه اقتصادي بلومبرگ در گزارشي در اين باره افزود: تعهد پكن براي خريد كالاهاي آمريكايي بيشتري به عنوان بخشي از توافق براي جلوگيري از جنگ تجاري با اين كشور، آلمان را تحت فشار قرار داده است.
آلمان به عنوان بزرگترين شريك تجاري اروپايي چين، با حجم كلي حدود 179 ميليارد دلار مبادلات در سال گذشته، در وهله نخست با تاثير هر گونه كاهش مراوده تجاري مواجه است.
اين امر تلاش صدر اعظم آلمان را براي ايجاد فضاي باز تجاري و نظام چندجانبه گرايي پيچيده مي كند، بويژه اين كه چين اجازه دسترسي دوجانبه به بازارهايش را نمي دهد.
آمريكا طرف ديگر اين ماجرا در دوران رياست جمهوري «دونالد ترامپ» است كه اقدامات وي با عنوان حمايت از توليدات داخلي، اتحاد ترانس آتلانتيك (دو سوي اقيانوس اطلس) را تحت فشار قرار داده است.
مركل در سفر به پكن كه رئيسان شركت هاي تجاري نيز وي را همراهي مي كنند، قصد دارد خواسته هاي آلمان را از اين كشور در كاستن از موانع تجاري مطرح كند.
وي در اين هفته گفت: چين و آلمان متعهد به مقررات سازمان تجارت جهاني هستند. ما در عين حال درباره دسترسي دوجانبه تجاري و مسائل مربوط به مالكيت معنوي گفت وگو خواهيم كرد.
بر اساس آماري كه بلومبرگ ارائه كرده است، چين در 10 سال گذشته دست كم 318 ميليارد دلار در اروپا سرمايه گذاري كرده است كه 45 درصد بيشتر از سرمايه گذاري اين كشور در آمريكاست. آلمان در اروپا بزرگترين اقتصاد را دارد.
«ليو كانگ» سخنگوي وزارت امورخارجه چين بتازگي گفت: روابط چين و آلمان در حال توسعه است و چين بسيار براي روابط با آلمان ارزش قائل است.
با اين حال آلمان در بررسي ابزارهايي براي نظارت بهتر بر دسترسي آزاد چين بر اقتصاد 17 تريليون دلاري اتحاديه اروپا به شركاي اروپاييش پيوسته است.
مقام هاي آلماني، در عين حال تاثير هر گونه توافقي را بين آمريكا و چين بر اقتصاد كشورشان كم اهميت مي خوانند. يكي از مقام هاي هيات همراه مركل كه نامش فاش نشده در اين زمينه گفت: روابط دوجانبه دست كم در دوري جستن از گرايشهاي دولت ترامپ براي اعمال سياست حمايت از محصولات داخلي مفيد است.
وزارت دارايي چين در بحبوحه تنش با آمريكا بر سر مسائل تجاري بتازگي طرحي را براي كاهش تعرفه واردات برخي خودروهاي خارجي از 25 به 15 درصد اعلام كرد. كاهش تعرفه هاي از اول ژوييه (10 تير) اجرايي مي شود.
اين تصميم به دنبال موافقت دولت دونالد ترامپ براي تعويق اعمال تعرفه بر كالاهاي چيني اتخاذ شد.
تارنماي شبكه سي ان بي سي نيز در گزارشي درهمين زمينه نوشت: چين بزرگترين بازار براي خودروسازان آمريكايي به شمار مي آيد. اما بر اساس آمار انجمن توليد كنندگان خودروي چين، وقتي صحبت از تجارت جهاني مي شود، آلمان بيش از هر كشوري در چين خودرو مي فروشد.
برغم چنين امتيازي، برخي معتقدند كه وعده چين براي خريد كالاهاي بيشتري براي جلوگيري از تنش تجاري با آمريكا، فشار بيشتري را بر آلمان وارد خواهد كرد.
آلمان و چين به عنوان دو كشور صادركننده كه مازاد تجاري زيادي با آمريكا دارند خود را در صف كشورهاي اخراج شده از آمريكا در دولت ترامپ مي بينند و تلاش مي كنند مقررات دوجانبه گرايي را كه منافع آنها را تامين مي كند، حفظ كنند.
با اين حال هر چند كه ميزبانان مركل علاقه دارند كه پيام وحدت كامل بين چين و آلمان را به واشنگتن مخابره كنند اما مركل ظاهرا قصد ندارد كه نشان دهد علنا در مقابله با واشنگتن به عنوان متحد قديمي برلين، بطور كامل در كنار پكن قرار گرفته است.
دولت مركل در بسياري از نگراني هاي دولت ترامپ درباره اقدامات تجاري چين شريك است. بنا بر اين وي تلاش مي كند پيام دوگانه اي را درباره دفاع از چندجانبه گرايي و فشار بر پكن براي اقدامات عادلانه در زمينه تجاري و سرمايه گذاري بفرستد.
آلمان بيشتر نگراني نقش دولت چين در اقتصاد، از قوانين مربوط به امنيت سايبري گرفته تا نفوذ مقام هاي حزب كمونيست چين بر سرمايه گذاري هاي مشترك و طرح موسوم به «ساختِ چين 2025» (Made in China 2025) است كه برخي آن را تهديدي براي سلطه صنعتي آلمان قلمداد مي كنند.
با اين حال با توجه به اينكه شركت هاي آلماني همچنان فعاليت تجاري پررونقي در چين دارند، دولت مركل با فشارهايي از داخل براي خودداري از گرفتن مواضع مقابله جويانه مانند تهديدهاي ترامپ براي اعمال تعرفه هاي تجاري مواجه است.
آلمان درباره بسياري از مسائل مهم جهاني از مسائل آب وهوايي گرفته تا تجارت آزاد و توافق هسته اي ايران، مواضع يكسانتري با چين در مقايسه با واشنگتن دارد.
«مايكل شِفر» سفير سابق آلمان در چين و رئيس بنياد «رهبري مسئوليت پذير و الهام بخش آلمان» (BMV) گفت: در شرايطي كه دولت ترامپ علاقه اي به مشاركت در ترانس آتلانتيك ندارد، اروپا بايد به دنبال حفظ منافع خود باشد. بخشي از اين اقدام تلاش براي يافتن شركايي است كه مي توان با آنها براي حفظ چنين منافعي تلاش كرد. چين مي توانددر بسياري از حوزه هاي چنين نقش مهمي راايفا كند.»
مركل روز پنجشنبه در پكن با «شي جين پينگ» رئيس جمهوري خلق چين ديدار و گفت و گو مي كند. او كه با دعوت نخست وزير چين راهي اين كشور مي شود، ديداري هم از شهر «شنجن» در جنوب چين خواهد داشت تا از كارخانه زيمنس بازديد كند.
وي در اين سفر به غير از مسائل تجاري درباره ديگر موضوع هاي جهاني از جمله وضع شبه جزيره كره و برنامه هسته اي ايران نيز گفت و گو خواهد كرد.
سفر مركل به چين يازدهمين سفر مركل به اين كشور آسيايي از زمان صدارت عظماي وي است، بدين معني كه وي از زماني كه به اين صندلي دست يافته است هر سال چنين سفري را انجام داده است.
اروپام**9158**1479
تهران-ايرنا- «آنگلا مركل» صدر اعظم آلمان در حالي از فردا (پنجشنبه) عازم برلين مي شود كه گفته مي شود توافق تجاري واشنگتن و پكن دردسري تازه را براي برلين به بار آورده كه مي تواند به منافع اين كشور لطمه بزند.