به گزارش ایرنا ، همزمان با افزایش حوادث و بیماری های مختلف به ویژه پیوند اعضا و درمان سرطان ها، نیاز به خون و فرآورده های آن افزایش یافته است و همراستا با آن، فناوری های نوین تامین فرآورده های خونی به صورت مجزا در حجم بالا و با امكان دریافت از اهداكنندگان بیشتر شكل گرفته است.
روش های نوین علمی بر مبنای فرآورده هایی كه به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد به مسیرهایی برای درمان و استفاده های مختلف برای انسان منجر شده كه از نظر علمی و اقتصادی سودمندتر و سالمتر است.
تا پیش از این، از اهداكنندگان به طور مستقیم خون دریافت می شد و بر اساس خون دریافتی فرآورده های مختلف خونی از آن جدا و استفاده می شد.
پیشرفت های فنی و علمی در حوزه خون امروز به نام فناوری آفرزیس، امكان دریافت پلاكت و پلاسما به طور مستقیم از خون اهداكنندگان را فراهم كرده است، یعنی در فرآیندی طبیعی، افراد بدون اهدا و كم شدن خون، فقط به اهدای پلاسما یا پلاكت از خون خود می پردازند.
این امكان اكنون در استان سمنان و در پایگاه انتقال خون امام رضا(ع) شهر سمنان به وسیله چهار دستگاه پلاسما فرزیس و 2 دستگاه پلاكت فرزیس میسر شده است.
مدیركل انتقال خون استان سمنان روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در سال 97 اداره كل انتقال خون این استان مكلف به تامین 2 هزار لیتر پلاسما از اهداكنندگان است.
پژمان صالحی فر با اشاره به اینكه در فرآیند پلاكت فرزیس و پلاسما فرزیس از اهداكننده فقط پلاكت و پلاسما دریافت می شود و خون به بدن فرد بازمی گردد ، گفت: با تجهیز استان سمنان به فرآیند آفرزیس، مركز جامع اهدای خون در استان تكمیل شده است.
وی با اشاره به انجام آزمایشی فرآیند پلاسما فرزیس از اواخر فروردین 97 در پایگاه امام رضا(ع)سمنان، گفت: فرآیند هایی مانند استانداردسازی، بررسی ظرفیت و كیفیت و عملكرد دستگاه در این یك ماهه بررسی شد و اواخر خرداد 97 این مجموعه به صورت رسمی افتتاح می شود.
صالحی فر با اشاره به این كه طبق برنامه ریزی در آینده پلاسما اهداكنندگان استان سمنان به عنوان مواد اولیه تولید داروهای گرانقیمت به اتریش ارسال خواهد شد، بیان كرد : به منظور بررسی كیفیت تولید پلاسما و بهداشتی بودن روند دریافت و تامین پلاسما در سمنان، گروهی از پژوهشگران اتریشی اواخر خرداد97 به سمنان سفر می كنند.
وی یادآور شد: استان سمنان موظف به تامین سالانه 2 هزار لیتر پلاسما از اهداكنندگان است كه نیاز به همراهی و مشاركت اهداكنندگان در این زمینه داریم كه این نیاز به طور متوسط در سال به مشاركت چهار هزار اهداكننده پلاسما وابسته است.
مدیركل انتقال خون استان سمنان با اشاره به این كه هر اهداكننده بدون نیاز به اهدای خون، در سال تا 24 بار امكان اهدای پلاسما دارد یعنی هر 2 هفته یكبار، تاكید كرد: این شرایط، امكان اهدای پلاسما برای اهداكنندگان را در دفعات بیشتر به خوبی فراهم كرده است.
به گفته صالحی فر، فرآیند اهدای پلاسما و جایگزینی آن با سرم نرمال سارین حس خوشایندی برای اهداكننده به همراه دارد، و ضرورت دارد مردم سمنان برای كمك به هموطنان به ویژه مبتلایان به بیماری های خاص، به اهدای پلاسما كه فرآیند بدون ضرر برای بدن است بیشتر اقدام كنند.
مدیركل انتقال خون استان سمنان تصریح كرد : در تامین پلاكت به صورت آفرزیس هر نوبت اهدا در قالب این فناوری علاوه بر كیفیت بالاتر، 6 برابر تامین پلاكت بیشتر از واحدهای عادی خون پلاكت تامین می كند كه شهروندان می توانند با این روش كمك بیشتر به مراكز درمانی و نیازمندان به پلاكت داشته باشند.
وی مفیدترین اثر دریافت پلاسما و پلاكت از فناوری آفرزیس را خارج نشدن اهداكننده از چرخه اهدا دانست و افزود: در اهدای خون به صورت عادی، فرد تا سه ماه از چرخه اهدا خارج می شود ولی هر فرد می تواند هر 72 ساعت یكبار به صورت فرزیس پلاكت اهدا كند.
وی تاكید كرد: در این روش، به میزان مورد نیاز یك بیمار فقط از یك فرد اهداكننده پلاكت یا پلاسمای تامین می شود و بیمار دیگر از چند اهداكننده پلاكت یا پلاسمای متفاوت دریافت نمی كند.
مدیركل انتقال خون استان سمنان با اشاره به امكان اهدای پلاسما و پلاكت به صورت آفرزیس به ویژه اهداكنندگان باراولی، از شهروندان خواست با مشاركت در این روش ایمنتر و با امكان اهدا در دفعات بیشتر، بیماران هموطن را در بخش های درمانی یاری رسانند.
امكان اهدای خون، پلاكت و پلاسما در ماه مبارك رمضان در پایگاه های امام رضا(ع) سمنان، شاهرود و دامغان پس از افطار از ساعت 21 تا 24 و در شب های قدر از ساعت 21 تا یك بامدادر برای شهروندان استان سمنان فراهم شده است.
سمنان استان اول كشور در شاخص اهدا به ازای هر 100 هزار نفر است، این شاخص در كشور 27 و در استان سمنان 46 اهداكننده است و 79 درصد اهداكنندگان خون در استان سمنان اهداكننده مستمر هستند.
در سال 1396 تعداد 32 هزار و 701 نفر در پنج پایگاه هدای خون استان سمنان در شهرهای سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار موفق به اهدای خون شدند.
6103/6026
سمنان- ایرنا- دریافت مستقیم پلاسما یكی از دستاوردهای فناوری امروز است، انتقال خون سمنان هدفگذاری ویژه ای برای تامین 2 هزار لیتر پلاسما در سال 97 دارد كه نیازمند مشاركت شهروندان است.