۵ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۴۶
کد خبر: 82926209
T T
۰ نفر

افتتاح نيروگاه آبي هند، باعث اعتراض پاكستان شد

۵ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۴۶
کد خبر: 82926209
افتتاح نيروگاه آبي هند، باعث اعتراض پاكستان شد

دهلي نو-ايرنا-افتتاح يك نيروگاه برق آبي در كشمير تحت كنترل هند توسط 'نارندرا مودي' نخست وزير اين كشور در هفته گذشته باعث اعتراض پاكستان شد.

به گزارش ايرنا به نقل از 'اكونوميك تايمز'،دهلي نو پس از اعتراض و شكايت پاكستان به بانك جهاني در خصوص نقض پيمان آبي دو كشور اعلام كرد كه هيچ تعهدنامه بين المللي را نقض نكرده است.
موضع هند پس از آن اعلام شد كه پاكستان يك هيات چهار نفره را به بانك جهاني اعزام كرد تا از نقض پيمان آبي بين دو كشور توسط هند به اين نهاد شكايت كند.
اين هيات از بانك جهاني خواست با در نظر گرفتن اولويت خاص به اين پروژه هند در كشمير رسيدگي كند.
بانك جهاني درخواست پاكستان براي ارجاع پرونده به يك هيات داوري را رد كرد.
پس از آن، كارشناسان هندي تاكيد كردند كه برخلاف ادعاي پاكستان اين كشور هيچ يك از معاهدات بين المللي بين دو كشور را نقض نكرده است و مي تواند بر اساس توافقنامه سال 1960 كه به ايندوس معروف است در كشمير سدسازي كند.
با اين حال، پاكستان با اخطار به هند اعلام كرد اختلافات موجود در ارتباط با اشتراك گذاري آب رودخانه ها مي تواند به يك وضعيت خطرناك تبديل شود و اسلام آباد خواهان حل صلح آميز اين اختلافات با تكيه بر اصول همين توافقنامه است.
'محمد فيصل' سخنگوي وزارت امور خارجه پاكستان اعلام كرد:بانك جهاني به پاكستان اطمينان داده است كه توافق نامه بين المللي نقض نخواهد شد.
اسلام آباد به طور موثر پروژه موسوم به 'كيشن گنگا' كه هند در حال اجرايي كردن آن است را مطرح كرده است.
به تازگي اسلام آباد با اعزام يك هيات چهار نفره به مركز بانك جهاني در واشنگتن اعلام كرد افتتاح سد در كشمير توافق سند ميان هند و پاكستان را نقض كرده است.
اما دهلي نو اعلام كرده است بر اساس توافق نامه امضا شده، اين كشور مي تواند پروژه هايي كه باعث كاهش نيافتن حجم آب درمناطق پايين دست رودخانه نشود را اجرا كنند.
پاكستان در پاسخ به هند تاكيد كرد كه پروژه 'كيشن گنگا' نه تنها جريان رودخانه را تغيير مي دهد بلكه از حجم آب نيز مي كاهد.
هند و پاكستان از سال هاي گذشته با ساخت نيروگاه هاي آبي در امتداد رودخانه نيلوم در كشمير در حال رقابت براي كنترل منابع آبي هيماليا بوده اند.
پاكستان نگران تحت تاثير قرار گرفتن پروژه اين كشور به دليل استفاده هند از آب روخانه نيلوم است كه اين امر مي تواند به تنش ميان دو كشور دامن بزند.
منطقه كشمير در قلب اختلاف 70 ساله اين دو رقيب هسته اي قرار دارد و هر دو كشور ادعاي حاكميت بر كل اين منطقه را دارند.
رقابت بر روي رودخانه نيلوم از نياز فوري دو كشور به منابع آب شيرين نشات مي گيرد. جمعيت و اقتصاد در حال رشد هند و پاكستان سبب كاهش خطرناك منابع آب شيرين در دو كشور شده است.
بانك مركزي پاكستان به تازگي با انتشار گزارشي كاهش منابع آبي اين كشور را يك چالش بزرگ براي امنيت غذايي پاكستان دانست.
رودخانه سند (ايندوس) كه آب رودخانه نيلوم به آن مي ريزد در مناطق مرزي بسيار حساس هند و پاكستان جاري است. اين رودخانه كه طولاني ترين رودخانه شبه قاره است، از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و كشمير ،گلگيت و بلتستان ،بخش مياني پاكستان را پيموده و در نزديكي بندر كراچي به درياي عرب مي ريزد.
هند و پاكستان در سال 2010 با يكديگر بر سر توافقنامه ايندوس اختلاف پيدا كردند. پاكستان در مورد پروژه 330 مگاواتي برق هند در 'كيشن گنگا' به سازمان هاي جهاني شكايت كرد و در سال 2011 هند مجبور به متوقف كردن اين پروژه شد اما در سال 2013 اين كشور تحت شرايط سخت مجوز ادامه پروژه را دريافت كرد.
بر اساس پيمان رودخانه سند (ايندوس) كه در سال 1960 ميان هند و پاكستان امضا شد، هند مي تواند از آب رودخانه هاي شرقي (روي، بيس و سوتلج) استفاده كند در حالي كه آب رودخانه هاي غربي( ايندوس، جلوم و چناب) به پاكستان مي رسد. اما هند مي تواند براي مصرف داخلي، كشاورزي و توليد برق نيز از آب رودخانه هاي غربي استفاده كند.
با افزايش اختلاف هند و پاكستان از دو سال گذشته به علت خشونت هاي كشمير و حمله شبه نظاميان به پايگاه ارتش در ايالت جامو و كشمير ،هند تصميم گرفت براي اعمال فشار بيشتر بر پاكستان از آب رودخانه هاي غربي نيز استفاده كند.
'نارندرا مودي' نخست وزير هند نيز سال گذشته پس از حمله شبه نظاميان به پايگاه ارتش در كشمير در سخناني كه اشاره به تصميم هند براي استفاده از آب اين رودخانه داشت اعلام كرد:آب و خون نمي توانند با هم جاري شوند.
پاكستان به بانك جهاني عليه هند و سد رودخانه نيلوم شكايت و اعلام كرده است كه اين رودخانه به صورت ناعادلانه جريان آب ورودي به پاكستان را كاهش مي دهد.
'نيار الدين'يك كارشناس پاكستاني گفت:به دليل پروژه هند، ميزان انرژي توليدي در سد پاكستان 10 تا 13 درصد كاهش خواهد يافت.
آساق**267**1424 *1600**1337