به گزارش ایرنا، صنعت مسگری كه در زنجان بیش از یك هزار سال قدمت دارد و در سال های گذشته بازار آن رونق خوبی گرفته بود، به علت مشكلات گوناگون چند سال گذشته اكنون حال و روز خوبی ندارد.
رونق تولید ظروف مسی آنچنان پیش رفت كه در كنار فعال شدن قلم زنی پای صنعت هم به میدان آمد و به یكی از معروف ترین صنایع دستی زنجان تبدیل شد تا آنجا كه معاون صنایع دستی و گردشگری استان زنجان اعلام كرد: زمانی فقط چاقوی زنجان شهرت جهانی و ملی داشت اما طی سال 96، حدود 60 درصد درآمد این استان از محل فروش صنایع دستی مربوط به ظروف مسی و 40 درصد مربوط به چاقو بود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان هم بارها این جمله گفته است كه صنعت مسگری زنجان نزدیك 20 سال در ركود بود اما این روزها چنان رونق یافته كه هر خانواده ای خرید سرویس كاملی از ظروف مسی برای جهیزیه فرزندان خود را ضروری می داند.
این سخن به تایید حسن ناصحی از اساتید پیر صنعت مسگری هم رسید، مردی كه تا اواسط دهه 60 زندگی خود را از درآمد حاصل از مسگری كسب می كرد اما با بی فروغی بازار این صنعت، مجبور به تغییر شغل خود شد، تا آنكه از سال 90 بار دیگر به صنعت بازگشت و این روزها علاوه بر خود، پسر و عروسش هم در همین زمینه شاغل هستند.
ناصحی این جمله را هم افزود كه این روزها مردم متوجه ارزش ظروف مسی شده اند و برای خرید آن رغبت پیدا كرده اند.
رحیم تاران از دیگر اساتید مسگری هم رونق بازار مس را جای خرسندی خواند و گفت: این روزها حتی جوانان هم برای اشتغال در این صنعت رغبت پیدا كرده اند و امیدوارم كه این روند ادامه داشته باشد.
این دو صنعتگر مس تاكید دارند كه ظروف مسی به خاطر استفاده از روكش قلع خاصیت درمانی دارند و برای سلامتی انسان ها مفید هستند، این روزها مردم متوجه این موضوع شده اند و به خاطر همین هم خریدار آن هستند.
روازنه 16 تن ظروف مسی در كارگاه های صنعتی و سنتی زنجان تولید می شود، این سخن الناز خدایی فرد معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان است كه در كنار آن گفت: این روزها در كنار حرف و حدیث های نا معتبر در مورد آسیب های استفاده از ظروف مسی، دو چالش جدی گریبان این صنعت را گرفته است.
خدایی فرد اعلام كرد: نوسان نرخ ارز و صادرات مواد اولیه خام مورد نیاز مسگران، این روزها حیات این صنعت را تهدید می كند.
وی اضافه كرد: موضوع صادرات مواد خام این صنعت به خارج از كشور به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گزارش شده است.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان هم موضوع صادرات مواد خام مسگری را تایید كرد و گفت: موضوع به تهران و به وزارتخانه منقل و اعلام شده است تا تمهیدات لازم را پیش بینی كنند.
امیر مسیبی این را هم گفت كه دولت می تواند حتی از صادركنندگان این مواد بخواهد درآمد ارزی حاصل از این فعالیت را به سیستم بانكی كشور تزریق كنند یا عوارض خروجی برای صادرات مواد خام مس تعیین كند.
وی به تاثیر نوسان نرخ ارز بر افزایش قیمت ورق و شمش مس اشاره و تاكید كرد: تمام مواد اولیه این صنعت در داخل كشور تولید می شود و نوسان نرخ ارز نباید تاثیری در قیمت آن داشته باشد.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان خاطرنشان كرد: امكان دارد برخی از افراد از این نوسان نرخ ارز برای افزایش بهای مس سودجویی كنند اما در حقیقت نرخ ارز نباید تاثیری در قیمت این فلز داشته باشد.
وی این احتمال را هم داد كه شاید قیمت جهانی این فلز در حال افزایش باشد و این موضوع بر افزایش قیمت فلز تاثیر بگذارد اما نرخ ارز تاثیری در این زمینه ندارد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی استان زنجان هم در این زمینه موضوع جدیدی را مطرح كرد و گفت: پیش از این تولیدكنندگان ایرانی قراضه مس را وارد می كردند و در مسیر تولید قرار می دادند اما این روزها همان كشورهای مبدا به خریداران قراضه مس ایران تبدیل شده اند.
غلامحسین جمیلی تاكید كرد: در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها سود تمام زنجیره تولید باید در كنار هم دیده شود تا همه به سهم خود از این جریان اقتصادی منتفع شوند.
وی تصریح كرد: بیشتر مسگران كارگاه های كوچك تولیدی دارند و نمی توانند مواد اولیه را به شكل عمده تهیه كنند، این كار عقلانی هم به نظر نمی رسد و از سوی دیگر این تولیدكنندگان نمی توانند خود را با نوسانات بازار هماهنگ كنند و آسیب می بینند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی استان زنجان تاكید كرد: یك سازگاری باید در میان زنجیره های تولید شكل بگیرد در حالی كه این روزها در بازار این صنعت، آشفتگی دیده می شود.
با این حال این روزها دغدغه بیش از 2 هزار مسگر زنجانی شده است مواد خام و قیمت ورق مس و با موضوعی كه مسیبی مطرح ساخته باید امیدوار بود كه این مشكل با سیاستگذاری دولت مرتفع شود.
3001/8068
زنجان – ایرنا – صادرات ورق و شمش به همراه مواد خام مس به خارج از كشور این روزها سوای آثار زیانبار خام فروشی بر پیكر اقتصاد كشور سبب شده بیش از همه پیشه مسگرهای سنتی با تهدید مواجه شود.