۱۶ خرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۳۱
کد خبر: 82935466
T T
۰ نفر

تحلیلگران چینی: برجام ضامن ثبات بین المللی است

۱۶ خرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۳۱
کد خبر: 82935466
تحلیلگران چینی: برجام ضامن ثبات بین المللی است

تهران - ایرنا - تحلیلگران سیاسی و اقتصادی چین با اشاره به حضور پكن در توافق جامع قدرت های هسته ای جهان با ایران (برجام) گفتند كه این توافق ضامن صلح و ثبات بین المللی است.

'هوا لیمینگ' سفیر سابق چین در تهران چهارشنبه در گفت وگو با روزنامه گلوبال تایمز چین گفت كه پكن از حقوق تهران در برجام كه در سال 2015 امضاء شد دفاع می كند تا هم ثبات منطقه ای را حفظ كرده باشد و هم از قوانین و مقررات بین المللی صیانت به عمل آورده باشد.
وی سفر جمعه 18 خرداد حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به چین را زمینه ساز توسعه مناسبات دوجانبه و ایجاد ثبات منطقه ای ارزیابی كرد و افزود: اگرچه این سفر صرفا در قالب روابط دوجانبه انجام نمی گیرد اما دیدارهایی كه در این سفر بطور دوجانبه انجام خواهد شد بیانگر مشاركت راهبردی گسترده ایران با چین خواهد بود.
این روزنامه با اشاره به سفر حسن روحانی و هیات عالی رتبه سیاسی و اقتصادی ایران به چین نوشت: اگرچه سفر هیات ایرانی به چین برای شركت در اجلاس دو روزه سازمان همكاری های شانگهای انجام می گیرد، اما بی تردید عامل مهمی برای ارتقای مناسبات رو به رشد دو كشور در آینده خواهد بود.
روحانی جمعه با سفر به چین در هجدهمین اجلاس سازمان شانگهای كه شنبه و یكشنبه در كینگ دائو در استان شرقی شاندونگ چین برگزار می شود شركت خواهد كرد و در حاشیه آن با برخی رهبران كشورهای عضو این سازمان از جمله چین و روسیه دیدار و مذاكره خواهد كرد.
سفیر سابق چین همچنین سفر روحانی و هیات عالی رتبه ایرانی به چین را زمینه ساز ثبات منطقه ای دانست و افزود: در واقع این دیدار آغازگر مرحله جدیدی از مناسبات دو كشور خواهد بود تا سطح همكاری های دوجانبه را در زمینه انرژی، زیرساخت ها و نیز درباره موضوعات مورد علاقه دو طرف ارتقاء بخشد.
'هوا لیمینگ' رایزنی تهران و پكن برای رسیدگی به موضوع چگونگی دفع فشارهای بین المللی علیه تهران بعد از خروج ماه گذشته آمریكا از برجام را جزو دستور كار اصلی دیدار شی جی پینگ رئیس جمهوری چین با روحانی خواند و افزود: چین برخلاف آمریكا هرگز به تعهدات خود در برجام پشت نمی كند بلكه ضمانت می دهد تا این موضوع نتواند در مناسبات حسنه پكن - تهران خللی ایجاد كند.
حتی هوا چونینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز دوشنبه در یك كنفرانس خبری گفته بود كه چین در كنار اتحادیه اروپا ایستاده است تا با جدیت تمام از روح برجام محافظت كند.
براساس این گزارش، ایران بعد از تصمیم ماه گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریكا برای خروج كشورش از برجام اعلام كرده است تا زمانی كه پنج امضاء كننده دیگر این توافق غیر از آمریكا به برجام پایبند بمانند، به تعهدات خود در آن پایدار خواهند ماند.
تیان ونلین، استاد دانشگاه و پژوهشگر ارشد مطالعات خاورمیانه موسسه روابط بین الملل معاصر چین نیز در این خصوص به این نشریه گفت: سفر جمعه رئیس جمهوری ایران به چین كه نخستین سفر خارجی او بعد از خروج آمریكا از برجام است، بیانگر اهمیت بسیار زیاد چین در برجام و به ویژه نقشی است كه پكن می تواند برای كاستن از فشارهای بسیار شدید آمریكا علیه اقتصاد ایران ایفا كند.
وی گفت: از آنجایی كه مقامات ایران دیگر از جهان غرب سلب اعتماد كرده اند، انتظار و توقع دارند چین بتواند با حمایت از كشورشان در این توافق، زمینه صلح و ثبات بین المللی را فراهم آورده و در صیانت از حقوق و قوانین بین المللی كوشا باشد.
این پژوهشگر ارشد چینی، ایران را منبع اصلی تامین امنیت و تنوع انرژی برای چین خواند و افزود: از این رو خروج آمریكا از برجام و تحریم های احتمالی آن كشور علیه اقتصاد ایران نباید به هیچ وجه نقشی كه ایران در زمینه تامین انرژی چین بازی می كند را تحت الشعاع خود قرار دهد.
تیان، درعین حال بر نقش راهبردی ایران در منطقه خاورمیانه برای سیاست خارجی چین تاكید كرد و گفت: 'تهران می تواند نمونه بارز مثبتی برای همكاری دوجانبه در اجرای طرح گسترده تر 'یك كمربند، یك جاده (جاده ابریشم قدیم) چین باشد'.
سفیر سابق چین در تهران نیز در این خصوص گفت: 'با در نظر گرفتن موقعیت راهبردی ایران در مسیر جاه ابریشم سابق و طرح جدید 'یك كمربند، یك جاده'، چین به هیچ وجه نمی تواند از نقش بسیار مهم ایران در اجرای این طرح راهبردی پكن چشم پوشی كند در نتیجه، این موضوع یكی از محورهای اصلی گفت وگوهای روسای جمهوری چین و ایران در حاشیه اجلاس سازمان همكاری های شانگهای خواهد بود.
چرا كه وزیران خارجه ایران و چین پیشتر در سال 2017 در همایشی كه در آتن یونان برای همكاری تمدن های باستانی جهان برگزار شده بود توافق كرده بودند تا حداكثر تلاش خود را برای راه اندازی و تكمیل این طرح (یك كمربند، یك جاده) به كار بندند.
چین بزرگترین شریك تجاری ایران است. ایران فقط سال گذشته 34،89 میلیون تن كالا به ارزش 9،6 میلیارد دلار به چین صادر كرد.
این رقم بطور نسبی نشان دهنده یك رشد 8،31 درصدی سالانه در مناسبات تجاری میان دو كشور است.
ایران علاوه بر نفت، متانول، سنگ آهن، ایتلن گلیكول، پروپان مایع و گاز مایع نیز به چین صادر می كند.
آساق**1378**1392