میان اروپایی ها و آمریكایی ها به اندازه اقیانوس اطلس فاصله افتاده است. میان آمریكا با مكزیك و كانادا كه همسایه دیوار به دیوار هستند، یك دنیا اختلاف به وجود آمده است. كه دلیل آنرا می توان در طبع ناسازگار ترامپ جستجو كرد.
این روزها در آمریكای شمالی جنگی سیاسی جریان دارد و در عین حال رفاقتی ورزشی به چشم می خورد. اهالی كانادا و مكزیك پا به توپ شده اند و برای میزبانی مشترك مسابقات فوتبال تیم واحد تشكیل داده اند. آنان می خواهند در سال 2026 میزبان جام جهانی فوتبال باشند. «كارلوس كوردیرو» رئیس فدراسیون فوتبال آمریكا گفته كه سیاست باید از زمین بازی خارج بماند.
البته هیچ تضمینی وجود ندارد كه ترامپ اختلاف را به فوتبال نكشاند. مگر كسی باور می كرد كه رئیس جمهوری آمریكا بتواند روزی گروه هفت كشور صنعتی را تكه تكه كند؟! مگر به ذهن كسی خطور می كرد كه ترامپ 71 ساله با «جاستین ترودو» نخست وزیر 46 ساله كانادا درگیری لفظی پیدا كند؟!
دورهمی سران گروه هفت كشور صنعتی در كانادا به خاطر دلخوری اعضای این بلوك از تعرفه های ترامپ بر واردات فولاد و آلومینیوم شروع شد و با قهر رئیس جمهوری آمریكا وارد فاز جدیدی شد.
ترودو در یك كنفرانس خبری گفته بود كه به ترامپ هشدار داده است از یك ژوئیه (10 تیر) دست به اقدامی تلافی جویانه زده و تعرفه های سنگینی بر كالاهای آمریكایی وضع خواهد كرد.
این سخنان بهانه ای به دست ترامپ داد تا ترودو را «ضعیف» و اظهاراتش را «اشتباه» توصیف كند و امضایش را از زیر بیانیه پایانی نشست سران گروه هفت پس بگیرد. این بیانیه اشاره ای ضمنی به تصمیم دولت آمریكا برای افزایش تعرفه بر واردات فلزات داشت و«حمایت گرایی» را كه در تضاد با تجارت آزاد قرار دارد، محكوم كرد. این آغازگر یك جنگ تمام عیار سیاسی میان كانادا و آمریكا شد، جنگی با «خنجر» كه در نهایت ترودو را میان «بهشت» و «جنهم» سرگردان كرد.
«لری كودلو» مشاور اقتصادی و «پیتر ناوارو» مشاور تجاری كاخ سفید هم به كمك ترامپ آمده وحملاتی لفظی را علیه وی آغاز كردند. كودلو در گفت وگو با شبكه سی.ان.ان اظهار داشت: ترودو به نوعی از پشت به ما خنجر زد.
ناوارو نیز در مصاحبه با فاكس نیوز گفت: هر كسی كه علیه رئیس جمهوری از دیپلماسی بدجنسی استفاده می كند و سپس سعی می كند كه در حین خروجش از درب، از پشت به وی خنجر بزند، جای ویژه ای در جهنم دارد. این كاری است كه ترودو در كنفرانس خبری كرد.
اما چرا آمریكایی ها واكنش سختی نشان دادند؟ كودلو، ترودو را متهم كرده كه در آستانه دیدار رئیس جمهوری آمریكا با كیم جونگ اون رهبر كره شمالی در سنگاپور، سعی كرده كه ترامپ را ضعیف جلوه دهد.
البته اگر واقعا سخنان با این هدف بیان شده باشد، باید این را در نظر داشت كه خروج ترامپ از برجام بیش از هر چیز دیگری، حتی بسیار بیشتر از گفته های ترودو به وجهه ترامپ ضربه زد، چرا كه او با این اقدام ثابت كرد هر لحظه امكان دارد واشنگتن عهدش را بشكند.
حملات لفظی واشنگتن به اوتاوا، دو طرف را به سرعت به سمت یك بحران تجاری و دیپلماتیك كشانده است. اما در سوی دیگر میدان، ترودو هم تنها نمانده و یارانی در پشت خود دارد.
«كریستیا فریلند» وزیر امور خارجه كانادا مقام های آمریكایی را به دلیل حمله لفظی علیه ترودو نكوهش كرد و گفت كه «اوتاوا» به اقدامات تجاری ایالات متحده پاسخ می دهد. وزیر امور خارجه كانادا تاكید كرد كه حملات شخصی مقام های كاخ سفید به ترودو كارساز نخواهد بود و اوتاوا به اقدام آمریكا برای وضع تعرفه بر فولاد و آلومینیوم كانادا پاسخ خواهد داد. اما او یادآور شد كه كانادا همچنان برای گفت وگو آماده خواهد بود.
فریلند اظهار داشت: كانادا به كمك حملات شخصی دیپلماسی خود را به پیش نخواهد برد. وقتی پای یك متحد نزدیك به میان می آید ما از حملات شخصی امتناع می كنیم. «رولاند پاریس» مشاور سابق سیاست خارجی ترودو هم در توئیتی ترامپ را فردی «كوچك» و «ترحم برانگیز» خواند.
فرانسه و آلمان هم از تصمیم ترامپ برای حمایت نكردن از بیانیه پایانی اجلاس سران گروه هفت به شدت انتقاد كرده و وی را به نابودی اعتماد میان متحدان و تناقض در رفتار متهم كردند.
وقتی ترامپ با پیامی توئیتری اعلام كرد كه بیانیه پایانی را امضا نمی كند، هایكو ماس وزیری امور خارجه آلمان گفت: شما می توانید تنها با تایپ 280 كاراكتر در توئیتر، در چند ثانیه اعتماد را از بین ببرید، اما بازسازی این اعتماد از دست رفته و نابود شده، زمان بسیار طولانی تر خواهد طلبید و مدت بیشتری طول خواهد كشید.
یك مقام كاخ ریاست جمهوری فرانسه هم كه خواست نامش فاش نشود، اظهار داشت كه اگر فردی به تعهدات خود در اجلاس سران گروه هفت عمل نكند، این نشاندهنده «عدم ثبات و تزلزل» در اوست.
اما «دونالد توسك» رئیس شورای اروپا نوك پیكان انتقاداتش را به سمت ناوارو نشانه رفت و سعی كرد ترودو را از «جهنم» او بیرون بكشد. توسك در توئیتی نوشت: در بهشت جایگاه ویژه ای برای ترودو وجود دارد. كانادا، ممنون بابت برگزاری بی عیب و نقص نشست گروه هفت!
به آمریكا بازگردیم؛ به جایی كه ترامپ و مشاورانش از چپ و راست طیف سیاسی سیلی خوردند. «جف فلیك» سناتور جمهوریخواه از ایالت آریزونا گفت كه اظهارات ناوارو شیوه رفتار و عمل حزب جمهوریخواه نیست و «ما اینگونه نیستیم.»
سناتور دموكرات «كریس مورفی» از ایالت كانتیكت نیز اعلام كرد كه حمله به ترودو بر پایه دروغ بوده است. وی توئیت كرد: ترودو جنگی را شروع نكرد. این یك دروغ دیگر مثل بقیه دروغ هاست. ترامپ آمریكا را مضحكه دنیا كرده و چنان اعتبار و نفوذ ما را از بین برده كه رئیس جمهوری بعدی نمی تواند آن را برگرداند.
«سوزان رایس» مشاور امنیت ملی دولت باراك اوباما رئیس جمهوری سابق آمریكا در توئیتی نوشت: ناوارو از آنجایی كه نتوانسته است به آرزوی كهنه خود برای آغاز جنگ با چین دست پیدا كند، حالا می خواهد جنگی را با كانادا شروع كند؟
حتی «وینسنته فاكس» رئیس جمهوری سابق مكزیك نیز به حرف آمد. او درباره نگاه همسایگان شمالی و جنوبی آمریكا به ترامپ، در توئیتر نوشت: ما دو همسایه (كانادا و مكزیك) با رئیس جمهوری آمریكا كاملا مخالفیم.
فاكس، ترامپ را با بنیانگذاران آمریكا یعنی افرادی مانند «جورج واشنگتن»، «توماس جفرسون»، «بنجامین فرانكلین» و «الكساندر همیلتون» كه مستعمرات سیزده گانه را به استقلال از بریتانیا رساندند و قانون اساسی آمریكا را نوشتند، مقایسه كرد. وی در ادامه توئیترش نوشت: او (ترامپ) نماینده آرمان پدران بنیانگذار آمریكا یا باورها و ارزش های واقعی آن ملت بزرگ نیست. مردم عزیز آمریكا، تا كی می خواهید در كنار او و علیه بقیه دنیا باشید؟
مردم آمریكا در انتخابات میاندوره ای نوامبر 2018 و انتخابات ریاست جمهوری 2020 پاسخ این پرسش را به فاكس خواهند داد. ولی آیا تا آن زمان اروپا، چین، كانادا، مكزیك و كشورهای دیگر همچنان با ترامپ مدارا خواهند كرد یا همانند «امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه برای مقابله با «هژمونی» واشنگتن آستین بالا خواهند زد؟
شبك**9423**3404
تهران - ایرنا - آمریكا زمانی محور اتحاد غربی ها بود اما هنگامی كه دونالد ترامپ با قهر و دلخوری نشست سران گروه هفت كشور صنعتی را ترك كرد، بر همگان معلوم شد كه ایالات متحده عامل افتراق شده است.