۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۹:۳۱
کد خبر: 82940489
T T
۰ نفر

ادلب؛ بشكه باروت

۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۹:۳۱
کد خبر: 82940489
ادلب؛ بشكه باروت

دمشق - ايرنا - حضور گروه هاي تروريستي مختلف با افكار و آراي عمدتا متضاد ودر بعضي موارد مشترك در استان ادلب (شمال غرب سوريه) سبب شده است، تحليلگران مسايل سوريه از اين استان به عنوان بشكه باروتي ياد كنند كه هر لحظه آماده انفجار است.

به گزارش ايرنا، تا پيش از شكست گروه تروريستي داعش در شرق سوريه در آبان1396، گروه تروريستي تحرير الشام (جبهه النصره سابق) و شمار ديگري از گروه هاي تروريستي در استان ادلب حضور داشتند و خبري از عناصر داعش در اين استان نبود، اما با شكست سنگين اين گروه در استان هاي الرقه و ديرالزور در شرق سوريه به، عناصر باقيمانده داعش در مناطق تحت تصرف ديگر گروه هاي تروريستي در برخي مناطق سوريه پراكنده شدند.
شماري از عناصر باقيمانده داعش به استان درعا در جنوب سوريه رفتند، شماري به اردوگاه يرموك، منطقه حجرالاسود، بيبلا و بيت السحم در جنوب دمشق رفتند، شماري نيز استان ادلب را انتخاب كردند، جايي كه چند سالي است در تصرف و اداره گروه تروريستي تحرير الشام و شماري ديگر از گروه هاي تروريستي قرار دارد.
شهر ادلب مركز استاني به همين نام در شمال غرب سوريه (هم مرز با تركيه) در هشتم فروردين 1394 با اعزام 14 هزار تروريست خارجي آموزش ديده از تركيه، به يكباره به اشغال تروريست هاي تحرير الشام درآمد؛ پيش از آن استان ادلب با آغاز بحران سوريه در 24اسفند 1389 و شعله ور شدن جنگ در اين كشور در اشغال تروريست ها قرار گرفته بود و در هشتم فروردين 1394 شهر ادلب نيز به طور كامل به تصرف تروريست ها درآمد؛ هم اكنون فقط دو شهرك شيعه نشين محاصره شده فوعه و كفريا در اين استان در تصرف تروريست ها نمي باشد.
استان ادلب از نظر موقعيت استراتژيك در سوريه بسيار با اهميت شناخته مي شود؛ همسايگي آن با تركيه، مساحت 6 هزار و 100 كيلومتر مربعي، همسايگي با سه استان لاذقيه، حماه و حلب و هم اكنون نيز حضور شمار زيادي از عناصر گروه هاي مختلف تروريستي كه هر كدام داعيه رياست بر اين استان را دارند از ويژگي هاي خاص ادلب است.
هم اكنون گروه تروريستي تحرير الشام بيشترين حاكميت را در استان ادلب دارد و جيش الفتح، ارتش آزاد، فيلق الشام و عناصر داعش هم حضور نسبتا قوي در اين استان دارند.
درگيري هر روزه گروه هاي تروريستي با هم سبب كشتار و آوارگي بيشتر اهالي استان ادلب شده و اكثر مردم اين استان به دليل نزديكي با تركيه به اين كشور رفته اند؛ بسياري از مدارس اين شهر تعطيل است و مدارسي هم كه باز هستند با شيوه تكفيري هاي تحرير الشام اداره مي شوند. حتي در برخي مدارس اين استان كه توسط يك موسسه آمريكايي اسرائيلي تاسيس شده است آموزش زبان عبري يكي از دروس اصلي به شمار مي رود.
ارتش تركيه نيز با تجاوز به ادلب چندين مركز امنيتي و پايگاه نظامي در منطقه تل الصوان در حومه شرقي ادلب و همچنين در اطراف معره النعمان، ايجاد كرده است.
حضور گروه هاي تروريستي با افكار متضاد در استان ادلب تاكنون سبب درگيري هاي زيادي بين آنها شده و كشته هاي فراواني داشته و اين در حالي است كه با ورود عناصر باقي مانده داعش به استان ادلب و آغاز سربريدن هاي اين گروه از رقيبان خود بر پيچيدگي هاي اوضاع اين استان افزوده است.
دكتر مسعود اسداللهي كارشناس ارشد مسايل غرب آسيا در گفت وگو با ايرنا در اين باره مي گويد، گروه تروريستي داعش كه تا پيش از اين در ديگر نقاط سوريه سر مي بريد، اين بار با سر بريدن عناصر ديگر گروه ها در ادلب اعلام موجوديت كرده است.
وي معتقد است كه معادلات در استان 'ادلب' به علت حضور گروه هاي تروريستي با گرايش ها و افكار مختلف پيچيده تر خواهد شد.
اسداللهي با اشاره به اخبار انتشار يافته مبني بر پيدا شدن جنازه پنج نفر در مناطق مختلف استان ادلب كه به شيوه گروه تروريستي داعش اعدام شده بودند، گفت: اين اقدام كه در مناطق تحت نفوذ تروريست هاي تحريرالشام در استان ادلب انجام شده، نشان دهنده تحول جديدي در اين استان بوده و گوياي اين موضوع است كه در روزها و ماه هاي آينده بر پيچيدگي اين مساله افزوده خواهد شد.
وي قرار گرفتن استان ادلب در مرز با تركيه را داراي اهميت خاص براي تروريست ها و حاميان آن دانست و گفت: اتصال استان ادلب از شمال به تركيه سبب شده تا تروريست هاي تكفيري همه گونه امكانات مورد نياز خود را در تمامي زمينه ها چه نظامي، غذايي و دارويي از اين كشور تامين كنند.
اسداللهي همچنين با اشاره به مناطق حضور داعش و ديگر گروه هاي تروريستي در سوريه تصريح كرد: همه مناطق استان 'الرقه' و 'ديرالزور' در شرق سوريه تا پيش از آزاد سازي (در آبان سال گذشته)، تحت تصرف گروه تروريستي داعش قرار داشتند و ديگر گروه هاي تروريستي نيز در غرب، شمال غرب و جنوب سوريه و اطراف دمشق يافته بودند و داعش حضور كمي در غرب سوريه داشت.
وي همچنين با اشاره به آزادسازي مناطق وسيعي از خاك سوريه در 2 سال گذشته از دست تروريست ها گفت: اكنون استان ادلب در شمال و استان درعا در جنوب سوريه در تصرف تروريست ها است و با توجه به تمركز جدي ارتش سوريه در استان درعا و آمادگي آن براي عمليات عليه گروه هاي تروريستي - تكفيري، بطور قطع آزاد سازي استان ادلب از دست تروريست ها گزينه بعدي ارتش سوريه پس از آزادسازي درعا خواهد بود، اقدامي كه كشورهاي سوريه، ايران، روسيه و همچنين حزب الله لبنان نيز بر آن اتفاق نظر دارند.
كارشناس مسايل غرب آسيا مي افزايد، تا چندي پيش استان ادلب مركز تجمع تقريبا همه گروه هاي تروريستي به غير از جيش الاسلام و داعش بود، اما با شكست داعش در شرق سوريه، عناصر باقيمانده آن متواري شده و شماري از آنها به خاطر احساس امنيت در ادلب وارد اين استان شدند و استان ادلب اكنون مهمترين منطقه تحت تصرف گروه هاي تروريستي - تكفيري در سوريه به شمار مي رود.
اسداللهي از استان ادلب به عنوان خاستگاه و مامن تروريست ها ياد كرد و افزود: در طول بحران سوريه در بسياري از مناطق كه درگيري ميان جبهه مقاومت اسلامي و ارتش سوريه با تروريست هاي تكفيري در جريان بود، هرگاه تروريست ها احساس مي كردند كه شكست آنها قطعي است، از سوي آنها يا حاميانشان و يا ارتش سوريه پيشنهاد مي شد كه تروريست ها سلاح خود را زمين بگذارند و به طرح آشتي ملي سوريه بپيوندند و يا با تحويل سلاح هاي سنگين و نيمه سنگين خود به استان ادلب بروند؛ اين اقدام مورد استقبال دولت سوريه نيز بود، زيرا با ادامه نبرد در مناطق ديگر مردم بيشتري كشته مي شدند و به زيرساخت هاي اين مناطق نيز آسيب فراواني وارد مي شد.

*** نتيجه گيري
با پيروزي هاي اخير ارتش سوريه در غوطه شرقي در استان ريف دمشق و همچنين آزادسازي اردوگاه يرموك و منطقه حجر الاسود در جنوب دمشق كه سبب آرامش در پايتخت سوريه و اطراف آن شده، نگاه ارتش سوريه معطوف به آزادسازي استان درعا در جنوب و سپس استان ادلب در شمال اين كشور مي باشد، بالگردهاي ارتش سوريه چند روز پيش اقدام به پخش اطلاعيه هايي در مناطقي از استان ادلب كردند و تروريست هاي مستقر در اين منطقه را به تسليم شدن و صلح و آشتي دعوت كردند.
مي توان گفت در حال حاضر حضور و درگيري بين گروه هاي تروريستي در اين شهر از كنترل خارج شده و هر روز بر روند درگيري ها افزوده مي شود.
بر اساس توافق آستانه مسئوليت پرونده ادلب به كشورهاي روسيه و تركيه واگذار شده، ولي شرايط فعلي نشان مي دهد كه اين دو كشور نيز قادر به مهار التهاب موجود در اين استان نيستند.
گزارش: مجيد جعفري
خاورم**1275**8005 *1049