۲۳ خرداد ۱۳۹۷، ۸:۲۶
کد خبر: 82941504
T T
۰ نفر
افزايش دماي هوا شاخص هاي كشاورزي قم را تغيير مي دهد

قم - ايرنا - رئيس مركز تحقيقات و آموزش جهاد كشاورزي و منابع طبيعي قم گفت: افزايش دماي هواي استان در سال هاي اخير كه همچنان هم ادامه خواهد داشت بر روي بسياري از شاخص هاي مورد توجه در بخش كشاورزي تاثير مي گذارد و موجب تغيير آن مي شود.

عباس پورميداني روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: لزوم توجه به موضوع افزايش دما و تغيير اقليم قم در برنامه ريزي هاي بخش كشاورزي استان، بسيار جدي است، چراكه داده هاي هواشناسي، تصاوير ماهواره اي و بررسي هاي ميداني نشان مي دهد، در طول 10 سال گذشته متوسط دماي منطقه بيش از يك درجه افزايش يافته است.
وي بيان كرد: همچنين تحليل الگوهاي پيش بيني اقليم نشان مي دهد كه در دهه هاي آينده، دماي متوسط منطقه حدود 2 درجه افزايش پيدا خواهد كرد.
وي ادامه داد: بر اساس نظر كارشناسان اين حوزه، در صورت افزايش 2 درجه اي دماي هوا، بسياري از اطلاعات و داده هاي كشاورزي و زراعي كه در زمان هاي گذشته مورد استفاده قرار مي گرفته است، ديگر كارايي لازم را ندارد و بايد بازطراحي شود.
پورميداني گفت: الگوي كشت و نوع رقم، تاريخ كشت، تاريخ برداشت، دوره آبياري، زمان استفاده از سموم و نوع كود، از جمله شاخص هايي است كه در اثر افزايش دماي هوا در بخش كشاورزي، نياز به تغيير دارد.
وي بيان كرد: براي مثال بسياري از گونه هاي درختي و زراعي براي رسيدن به ظرفيت توليد نياز به يك دوره سرمايي در زمان رويش خود دارند كه با افزايش دما، اين نياز گياه تامين نمي شود و محصول مورد نظر به دست نمي آيد.
وي افزود: افزايش دماي هوا و تغيير اقليم موجب گرم شدن روزهاي زمستان و كاهش ميزان بارش برف و كوتاه شدن زمان ماندگاري آن در مناطق كوهستاني و دشت ها مي شود كه اين پديده در نهايت كاهش روان آب هاي بهاره و تابستانه كه براي رشد گياهان بسيار موثر است را در پي دارد.
رئيس مركز تحقيقات جهاد كشاورزي قم گفت: در چنين شرايطي لزوم استفاده از ارقام مقاوم به تغييرات دما براي ادامه يافتن حيات كشاورزي استان بسيار ضروري است و بهره برداران اين بخش بايد نسبت به موضوع افزايش دما، حساسيت لازم را داشته باشند.
در بخش كشاورزي كل اراضي قابل كشت قم معادل 105 هزار و 730 هكتار است كه اين رقم 46 صدم درصد كل اراضي قابل كشت كشور مي باشد؛ مجموع كشت سبز استان شامل 20 هزار هكتار باغ و 42 هزار هكتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هكتار كشت جو، پنج هزار و 675 هكتار كشت گندم آبي، 2 هزار و 346 هكتار كشت كلزا و بقيه سطح زير كشت به محصولات يونجه، ذرت، پنبه و صيفي جات اختصاص يافته است.
ميزان متوسط توليد بخش كشاورزي استان قم در سال برابر 745 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعي و باغي، يك هزار و 208 تن آبزيان و 320 هزار تن محصولات دامي است.
بيشتر بهره برداران بخش كشاورزي قم را روستاييان استان تشكيل مي دهند كه طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1395، قم داراي 127 روستا با جمعيت بالاي 20 خانوار است؛ جمعيت ساكن مناطق روستايي اين استان بيش از 55 هزار و 865 تن است كه در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگي مي كنند.
7405/ 1175