حجت اله آريايي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:با توجه به اينكه گويش ها جزو آثار معنوي و ميراث فرهنگي محسوب مي شوند با مستندسازي قصه ها ، متل ها و ارائه مدارك تلاش مي شود تا گويش دزفولي در فهرست آثار معنوي كشور ثبت شود.
وي افزود:ريشه لهجه دزفولي به پيش از اسلام برمي گردد .
امين قزلباش مدير انجمن تخصصي گويش و فرهنگ دزفولي آوان نيز به خبرنگار ايرنا گفت: اين انجمن از اسفندماه 95 فعاليت خود را آغاز كرده و تاكنون با هدف ترويج فرهنگ و گويش دزفولي بيش از 50 نشست ادبي و شب شعر با گويش دزفولي برگزار كرده است.
وي افزود:در اين نشست ها شاعران با گويش دزفولي شعرخواني كرده ضمن اينكه جوانان شاعر بسياري در اين نشست ها پرورش داده شدند.
وي با بيان اينكه اين انجمن بيش از 2 هزار عضو اصلي و افتخاري دارد گفت:هدف از ثبت ملي گويش دزفولي ماندگاري آن بين اذهان عمومي ، مكتوب كردن اين گويش و ثبت در فهرست آثار معنوي ايران است .
مشاور اداره ميراث فرهنگي دزفول اضافه كرد:گويش دزفولي از گويش هاي قديمي خوزستان است كه با گذشت زمان دستخوش تغييراتي شده لذا درنظر داريم با كمك افراد با تجربه و صاحب نظر اين گويش به عنوان يكي از ميراث معنوي كشور به صورت مكتوب درآمده و برخي ايرادهاي وارده به آن اصلاح شوند.
وي با تاكيد بر اينكه تلاش مي شود كودكان و جوانان را با گويش دزفولي بيشتر آشنا كنيم گفت:در سالهاي اخير گويش دزفولي با طنز معرفي شده كه يك خطر براي اين گويش اصيل است لذا اين انجمن در تلاش است گويش دزفولي را به زبان شعر و با بياني عارفانه و عاشقانه معرفي كند تا فرهنگ دزفولي بهتر حفظ شود.
دبير هفته هاي شب شعر دزفول ادامه داد:شعرهايي كه در اين نشست ها خوانده مي شود مورد نقد كارشناسي قرار مي گيرند تا ايراد و اشكال ها برطرف و شكل صحيح آنها استفاده شود.
وي با بيان اينكه هر گويش گنجينه اي از فرهنگ و خرده فرهنگ هاي يك ملت است گفت: هر واژه دزفولي تاريخچه اي دارد كه با پرداختن آن آداب و رسوم گذشته معرفي خواهند شد لذا در نظر داريم با استفاده از تجربه و اطلاعات بزرگسالان بالاي 70 سال و كار كارشناسي در اين خصوص به معرفي و ثبت گويش دزفولي كمك كنيم.
قزلباش گفت:تاكنون چندين كتاب در خصوص واژگان دزفولي چاپ شده كه برخي از آنها اشكالاتي دارند كه در نظر داريم اشكالات و دگرش هاي واژي با همكاري اساتيد زبان شناسي تصحيح شوند تا واژه ها ، آداب و رسوم دزفول به نحوه صحيح ثبت شوند.
وي افزود:كار جمع آوري مستندات و تهيه بانك اشعار از شاعران دزفولي در حال انجام است و اميدواريم با ثبت ملي گويش دزفولي بتوان فرهنگ و گويش دزفولي را به درستي براي نسل هاي آينده حفظ كرد.
مدير انجمن تخصصي گويش و فرهنگ دزفولي آوان افزود:درخواست ثبت ملي گويش دزفولي به اداره ميراث فرهنگي دزفول ارائه شده و اكنون به اداره كل ميراث فرهنگي خوزستان منتقل شده و در دست بررسي و پيگيري است.
منابع تاريخي قدمت چغابنوت دزفول را 10 هزار سال و چغاميش را هشت هزار سال عنوان كرده اند.
7278/6068
دزفول - ايرنا - رئيس اداره ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري دزفول گفت: ثبت ملي گويش دزفولي به عنوان يكي از آثار معنوي كشور در دست پيگيري است.