۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 82949272
T T
۰ نفر
سالانه حدود سه هزار هكتار از باغات كرمان خشك می شود

كرمان- ایرنا- معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان گفت : طی یك دهه گذشته هر ساله حداقل 2 تا سه هزار هكتار از باغات شمال این استان بر اثر خشكسالی و كمبود منابع آبی رها یا خشك می شود.

محمد رضا پورخاتون روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بدون اشاره به سطح باغات استان گفت : در كدت یاد شده بر اثر استمرار خشكسالی بیش از 15 هزار هكتار از باغات در این استان رها و خشك شده است.
وی از تقویت و بكارگیری مبانی علمی هواشناسی در كشاورزی كشور، تشكیل، تقویت، حمایت و بكارگیری جدی تشكل های مردمی در امر خشكسالی و گسترش و تقویت ارتباط با محققان علمی - اجرایی بین المللی و مراكز فعال در كشورهای پیشرفته مرتبط با خشكسالی به عنوان اقدامات سازمان جهادكشاورزی در مقابله با پیامدهای خشكسالی نام برد.
وی ادامه داد: هماهنگی و سازماندهی واحدهای مختلف دولتی مرتبط با خشكسالی در قالب برنامه های كم آبی توام با وظایف شفاف و مسئولیت های مشخص، تهیه طرح جامع خشكسالی كشور و ارائه برنامه های كوتاه مدت و بلندمدت بمنظور جلوگیری از بیلان منفی برداشت از آب های زیرزمینی و منطقی كردن برداشت و در صورت امكان افزایش ذخایر آبی آن ها از دیگر اقدامات مقابله با پیامدهای خشكسالی است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان اظهار داشت: كشاورزان با اجرای روش های نوین آبیاری می توانند از همان مقدار آبی كه در كشاورزی استفاده می كنند حداكثر محصول را برداشت كنند.
وی گفت: به منظور استفاده صحیح از آب های موجود می توان بخشی از منابع آب را كه تبخیر شده و از دسترس خارج می شود كاهش دهیم و آب صرفه جویی شده را در بخش های دیگر مورد استفاده قرار دهیم.
وی با تاكید براینكه آب را باید در جایی مصرف كرد كه بهره وری آن زیادتر باشد ،از كشت محصولاتی كه نیاز كمتری به آب دارند با تعیین الگوی كشت مناسب در دشت های استان به عنوان یكی از راه های مقابله با خشكسالی و مدیریت منابع آبی یاد كرد.
پورخاتون گفت: استفاده دوباره از آب های تلف شده و اضافی در آبیاری، ایجاد انگیزه برای استفاده از سامانه های آبیاری نوین در كشاورزی از دیگر راهكارهای مدیریت منابع آبی در استان كرمان است.
وی با اشاره به كاهش بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی با توجه به ثابت بودن میزان بارندگی در استان، گفت: كشاورزان بیشترین استفاده را از سفره های آب زیر زمینی می كنند.
پورخاتون گفت: حدود 92 درصد آب استحصالی شمال استان كرمان در بخش كشاورزی مصرف می شود.
وی كل حجم استحصالی آب شمال استان كرمان را 6.5 میلیارد مترمكعب اعلام كرد و گفت: بیش از پنج میلیارد متر مكعب در بخش كشاورزی استفاده می شود.
این كارشناس با بیان این كه بیش از 90 درصد آب كشاورزی از آب های زیر زمینی تامین می شود تصریح كرد: كمتر از 10 درصد آب مورد استفاده كشاورزان از طریق استحصال آب های سطحی است.
وی از اجرای آبیاری نوین در باغات و مزارع كشاورزی استان كرمان به عنوان راهی برای ساماندهی و ارتقای راندمان آب این استان نام برد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان با بیان این كه راندمان آبیاری تحت فشار در بخش آبیاری قطره ای بیش از 70 درصد است گفت: در بخش آبیاری بارانی این راندمان حدود 60 درصد و راندمان آبیاری سنتی به طور متوسط در استان 30 تا 35 درصد است.
وی افزود: وقتی مزرعه با شیوه سنتی آبیاری می شود حدود 65 تا 70 درصد آب هدر می رود و هدر رفت آب در شیوه های نوین آبیاری حدود 30 درصد است.
پورخاتون با بیان این كه راهی جز افزایش راندمان آب بخش كشاورزی استان كرمان وجود ندارد گفت: اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار اقدامی مهم در این راستا است.
وی سطح آبیاری تحت فشار شمال استان كرمان را 50 هزار هكتار اعلام كرد و گفت: این وسعت نسبت به سطح زیر كشت حدود 20 درصد از این سطح است.
وی با بیان این كه شوری آب یكی از مشكلاتی آب كشاورزی استان كرمان است اظهار كرد: این مشكل به دلیل پایین رفتن سطح آب زیر زمینی و بیلان منفی تعدادی از دشت ها اتفاق می افتد.
پورخاتون سطح زیر كشت شمال استان كرمان را 530 هزار هكتار اعلام كرد و گفت: در 250 هزار هكتار از این اراضی امكان اجرای آبیاری تحت فشار وجود دارد.
وی بر حفظ اشتغال در كشاورزی، و افزایش بهره وری و توسعه كشت های گلخانه ای تاكید كرد و گفت: كشاورزان باید با وجود كمبود آب سطح زیر كشت باغات را كاهش دهد تا عملكرد در واحد سطح پایین نیاید.
5054