۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۴۷
کد خبر: 82951123
T T
۰ نفر
خطاي راهبردي كردهاي سوريه در همكاري با آمريكا

دمشق- ايرنا- كردهاي سوريه بار ديگر از تجربه هاي گذشته درس نگرفتند و منافع ملي كشورشان و قوم كرد را قرباني اعتماد به آمريكا كردند.

به گزارش ايرنا، بار ديگر زمزمه هاي بيرون راندن كردهاي سوريه از مناطق بيشتري از شمال سوريه به گوش مي رسد و بوي آوارگي و بدبختي شمار زيادي از كردهاي سوري شنيده مي شود.
براي چندمين بار است كه تركيه با هماهنگي آمريكا بخش هاي گسترده اي از خاك سوريه را اشغال و ساكنان آن را آواره مي كند.
اين بار نيز تركيه با هماهنگي آمريكا داعيه اشغال مناطق ديگري از خاك سوريه را در سر دارد و منبج و مناطق اطراف آن نيز تا روزهاي آينده با هماهنگي آمريكا به عنوان متحد اصلي كردهاي سوري به كنترل ارتش تركيه و تروريست هاي هم پيمان آن درمي آيد.
سركردگان خوش خيال كرد سوري نيز بدون اينكه كاري از دستشان برآيد با ناباوري كامل شاهد برباد رفتن آرزوهاي مبني بر هم پيماني با آمريكا هستند.
آن ها كه روزي سرمست از حمايت ظاهري آمريكا بودند و داعيه رسيدن به دريايي مديترانه را داشتند اكنون به دنبال جايي براي سكونت پس از خروج از آخرين شهرهاي خود در شمال سوريه دارند.

**اهداف تركيه در مناطق كردنشين
قطعا اشتهاي تركيه تا گرفتن تمام مناطق كردنشين سوريه با همكاري امريكا روي سيرايي نخواهد ديد.
كردهاي سوريه تاكنون براساس اعتماد به هم پيماني خود با آمريكا و دوري از حكومت مركزي و دولت قانوني كشور، از مناطق بسياري رانده شده اند و هر بار نيز با ناديده گرفتن تجربه هاي پيشين، قرباني اعتماد به آمريكا شده اند.
نگاهي به تجربه هاي پيشين كردهاي سوريه در اين باره مي تواند سير شكست هاي پياپي آن ها در سايه هم پيماني با آمريكا را روشن تر سازد.

**سپر فرات
تركيه به بهانه دور كردن گروه هاي تروريستي از مرزهاي خود از 24 اوت 2016 ( 3شهريور 95) عملياتي را با همكاري گروه هاي تروريستي مورد حمايت خود در شمال استان حلب سوريه آغاز كرد.
تركيه از ماه ها قبل براي اين عمليات برنامه ريزي و با آمريكا به عنوان هم پيمان اصلي كردهاي سوريه هماهنگي كرده بود.
مسئولان اتحاد دمكراتيك سوريه كه كنترل مناطق كردي استان هاي حلب، حسكه، الرقه و ديرالزور را برعهده داشت با احساس پشت گرمي واهي به آمريكا بارها تهديد كرد كه با تهاجم تركيه مقابله خواهد كرد.
تركيه در حالي 29 مارس 2017( 9 فروردين 96 ) پايان اين عمليات را اعلام كرد كه نه نيروهاي دمكراتيك سوريه و نه ستون فقرات آن يعني يگان هاي مدافع خلق نتوانستند كاري از پيش ببرند.
ارتش تركيه و گروه هاي تروريستي همراه آن طي اين عمليات مناطق گسترده اي از جرابلس تا الباب و اعزاز را تصرف كردند و به اين ترتيب با قطع كردن ارتباط ميان دو بخش غربي و شرقي مناطق كرد نشين سوريه، نخستين ميخ را بر تابوت خودخواهي كردها كوبيدند.
حدود 2 هزار كيلومتر مربع از شمال استان حلب در اين عمليات به اشغال گروه هاي مورد حمايت تركيه درآمد و كردهاي دلبسته به امريكا طعم نخستين خيانت بزرگ واشنگتن را چشيدند.
اين درحالي بود كه پيشتر همين گروه هاي كردي، با اتكا به آمريكا، نيروهاي دولتي سوريه را از مناطق مهمي از شهرهاي حسكه و قامشلي بيرون رانده بودند.

**شاخه زيتون
تركيه بار ديگر در تاريخ20 ژانويه 2018 (30 دي 96) عمليات ديگري با نام شاخه زيتون را از شمال غرب استان حلب براي بيرون راندن نيروهاي كرد از منطقه منبج آغاز كرد.
اين درحالي بود كه حزب اتحاد دمكراتيك سوريه اين بار نيز نسبت به تجاوز تركيه به مناطق تحت كنترل خود در شمال غرب استان حلب هشدار داده بود.
'ناصر حاج منصور' از فرماندهان كردي در تاريخ 9 تيرماه 1396 در گفت و گو با رويترز گفته بود: اگر تركيه به مناطق تحت كنترل ما در شمال غرب سوريه حمله كند، درگيري هاي شديدي در اين مناطق روي خواهد داد.
وي افزود: اين درگيري ها بر مبارزه با گروه تروريستي داعش در شهر رقه تاثير خواهد گذاشت.
حاج منصور اظهارداشت: نيروهاي دمكراتيك سوريه تصميم گرفته اند، اگر تركيه از خطوط مشخص شده در منطقه حلب تجاوز كند با ارتش اين كشور وارد جنگ شوند.
وي اضافه كرد: نيروهاي كرد در اين منطقه آماده هرگونه درگيري و مقابله هستند.
اين تهديدها به اتكاي حمايت آمريكا انجام شده بود كه ديري نپاييد كه توخالي بودن آن مشخص شد.
كردهاي سوريه توصيه شخصيت هاي خيرخواه كرد و غير كرد را نيز نشنيده گرفتند و در اين مرحله نيز كارنامه سياهي از خود به نمايش گذاشتند.
پيش از آغاز حمله دوم تركيه، برخي از شخصيت هاي كردي خواستار نزديكي اين نيروها با دولت سوريه شدند تا از پيامدهاي خيانت آمريكا درامان بمانند ولي آن ها اين نصيحت را نپذيرفتند.

**آمريكا قابل اعتماد نيست
يك نماينده كرد پارلمان سوريه به كردهاي اين كشور و يگان هاي مدافع خلق توصيه كرد كه به آمريكا اعتماد نكنند زيرا اهدافي در راستاي منابع خود دنبال مي كند.
'عمر اوسي' در گفت و گو با ايرنا اظهارداشت: آمريكا نمي تواند خود را هم پيمان كردهاي سوريه معرفي كند زيرا برنامه اي براي تامين حقوق آنها ندارد بلكه درصدد يافتن شركايي براي اشغال بخش هايي از خاك سوريه به ويژه در شمال شرق و الرقه است.
وي تاكيد كرد: آمريكا كه در سوريه از كردها و هيچ گروه ديگري حمايت نمي كند و تنها درصدد تحقق اهداف خود است٬ بايد بداند سوري ها ابزار دست واشنگتن نيستند و به آمريكا٬ رژيم صهيونيستي وغرب اعتماد نمي كنند.
اوسي با بيان اينكه ما به يكپارچگي سوريه و دفاع از آن پايبنديم٬ اضافه كرد: آمريكا در نهايت تركيه را بر كردها ترجيح مي دهد.
نماينده كرد مجلس سوريه خاطرنشان كرد: تركيه از سال 1952 عضو ناتو و خنجر امپرياليسم صهيونيستي در پهلوي ملت هاي منطقه است.
وي با اشاره به بمباران مناطقي از سوريه و عراق توسط جنگنده هاي تركيه، تصريح كرد كه اين بمباران ها گروهي خاص را هدف قرار نمي دهد بلكه نقض حاكميت سرزمين سوريه و عراق است.
اوسي گفت: در برهه اخير كه آمريكا و تركيه به يكديگر نزديك شده و برخي از اختلاف هاي خود را تا حدودي حل و فصل كرده اند٬ تركيه به تجاوزهاي نظامي خود شدت بخشيده است.
نماينده پارلمان سوريه افزود: اطمينان دارم٬ تجاوز تركيه به حاكميت سوريه و عراق برعكس آنچه آمريكا در رسانه هاي خود اعلام مي كنند با چراغ سبز واشنگتن صورت مي گيرد.
وي اضافه كرد: اوضاع در شمال سوريه به شدت خطرناك است و اين نگراني وجود دارد كه به تجاوز گسترده زميني تركيه به خاك سوريه منجر شود.
وي تصريح كرد: برنامه تركيه در شمال سوريه توطئه اي خطرناك است كه بايد همه فرزندان منطقه اعم از كرد، عرب و مسيحي با آن مقابله كنند.

** نا اميدي كردها از آمريكا
كردهاي نا اميد از كمك آمريكا در تاريخ 25 ژانويه 2018 (5بهمن 96) دست به دامن دولت سوريه و خواستار كنترل ارتش سوريه بر مناطق مورد طمع تركيه شدند ولي كار از كار گذشته بود.
با وجود اعزام نيروهايي از ارتش سوريه و نيروهاي دفاع مردمي به عفرين، اين شهر و همه مناطق اطراف آن به اشغال ارتش تركيه درآمد و توافقات پشت پرده طرف هاي صاحب نفوذ در سوريه از جمله روسيه، مانع از دفاع ارتش سوريه از عفرين شد.
روز سه شنبه 20 فوريه 2018 (اول اسفند 96 ) رجب طيب اردوغان به اين واقعيت اعتراف و اعلام كرد كه در گفت و گو با رئيس جمهوري روسيه از استقرار نيروهاي ارتش سوريه در تركيه جلوگيري كرده است.
كردها نيز در گفت و گو با خبرگزاري آلمان، روسيه را به سنگ اندازي در مسير توافق آن ها با نظام متهم كردند.
با وجودي كه آمريكا پيش از اين عمليات از تشكيل ارتشي از نيروهاي كرد به تعداد 30 هزار نفر خبر داده بود ولي اين كشور بار ديگر كردها را در مصاف با ارتش تركيه و تروريست هاي همراه تنها گذاشت و دومين لكه سياه در كارنامه كردهاي سوريه نقش بست.
تركيه در تاريخ 24 مارس 2018 (4فروردين 1397) از تسلط كامل بر عفرين و مناطق اطراف آن و كشتن سه هزار و 733 نيروي كرد سوري خبر داد.
گرچه تركيه در اين عمليات نيز مانند عمليات سپر فرات خسارت هاي بسياري متحمل شد و شماري از نيروهاي خود را از دست داد، ولي خسارت و آسيبي كه سران كرد سوريه با تكه بر آمريكا به آبروي اين قشر بزرگ از جامعه سوريه زدند، بسيار بيشتر بود.
اين سناريو بار ديگر درحال تكرار است و تركيه خود را براي اشغال منطقه منبج در جنوب جرابلس آماده كرده است و به زودي كردهاي سوريه را از اين منطقه اخراج خواهد كرد.
اين بار نيز همان سناريوي تهديد هاي كردها مبني بر خط قرمز بودن اين مناطق تكرار شد ولي هم كردهاي سوريه مي دانستند كه آمريكا كمكي به آن ها نخواهد كرد هم تركيه وزن كنوني آن ها را مي داند و اين تهديدها را جدي نگرفت.
با وجود اينكه در نخستين روز سال 1397 كردهاي سوريه اعلام كردند كه منبج خط قرمز آن هاست و تركيه نمي تواند به آن دست يابد ولي اشغال اين مناطق قطعي است.

**منبج خط قرمز كردها
'حكمت الحبيب' عضو شوراي نظامي منبج وابسته به اتحاد دمكراتيك سوريه با خط قرمز خواندن شهر منبج اعلام كرد: توافق هاي بين المللي درباره منبج وجود دارد و تركيه نمي تواند عمليات نظامي در اين منطقه انجام دهد.
وي غافل از اينكه اين بار نيز توافقي پشت پرده ميان آمريكا و تركيه وجود دارد، اضافه كرد: منبج از مناطق حضور آمريكاست و اين كشور به تركيه اجازه نزديك شدن به پايگاه هاي نظامي خود در منطقه منبج را نخواهد داد.
در روزهاي گذشته مسئولان آمريكايي سكوت خود را شكستند و به اميد كردهاي سوريه پايان دادند و وزارت خارجه اين كشور اعلام كرد كه با تركيه براي عقب نشيني نيروهاي كرد سوريه از منبج به شرق رود فرات به توافق رسيده اند.
كردهاي سوريه هم كه فريب وعده هاي حمايت آمريكا از خود را خورده بودند پس از نااميدي از اين حمايت اعلام كردند كه از منبج خارج مي شوند.
كردهاي از اينجا مانده و از آنجا رانده، خروج خود از منبج را اينگونه توجيه كردند كه شوراي نظامي منبج اكنون به خودكفايي رسيده است و نيازي به حضورمستشاران نظامي كرد در اين منطقه نيست.
اما نكته اي كه كردهاي سوريه بايد بدانند اين است كه تركيه و آمريكا به اخراج آن ها از منبج اكتفا نمي كنند و آن را از همه مناطق تحت تسلط خود بيرون خواهند راند تا لكه ننگي هميشگي بر پيشاني آن ها نقش ببندد.
اين همان چيزي است كه وزير خارجه تركيه به آن اشاره و اعلام كرده است كه كردهاي سوريه بايد از الرقه و كوباني نيز خارج شوند.
بي شك تسلط بيش از پيش تركيه بر مساحت گسترده اي از خاك سوريه مانعي اساسي در مسير برقراري امنيت و بازگشت سرزمين سوريه زير چتر نظام قانوني خواهد شد.
بازي خارج ازتوافق آستانه و تكروي تركيه براساس توسعه طلبي و عرض اندام مقطعي با اشغال بخش هايي از سوريه، در بلند مدت به چالشي براي تركيه و اقتصاد بحراني آن تبديل خواهد شد، بويژه اينكه ارتش سوريه و نيروهاي مقاومت تا آزادسازي آخرين ذره از خاك سوريه از دست هر اشغالگري ازپاي نخواهند نشست.
اما نكته اساسي اين جاست و بايد ديد كردهاي سوريه همچنان به مسير اشتباه خود و دوري از نظام و دولت قانوني خود ادامه مي دهند و با شرط بندي بر هم پيماني با آمريكا به شكست ها و عقب نشيني هاي پياپي و بي آبرويي براي خود و ايجاد زحمت براي نظام ادامه مي دهند يا حداقل با بازگشت به آغوش ميهن از خسارت هاي بيشتر به خود و كشور خودداري خواهند كرد.
دولت قانوني سوريه بارها از حزب دمكراتيك و شاخه هاي نظامي آن درخواست كرد كه دست از همكاري با اشغالگران بردارد ولي آن ها به اميد حمايت دائمي آمريكا از نزديك شدن به نظام خودداري كردند.
آن ها حتي براي حفظ ميدان هاي نفت و گاز استان ديرالزور در تسلط خود، از آمريكا براي بمباران نيروهاي ارتش سوريه و نيروهاي مقاومت كمك دريافت كردند.
كردهاي سوريه در اوج دبدبه و كبكبه كردهاي عراق براي برگزاري همه پرسي استقلال، با وجود از دست دادن مناطق گسترده و تحقير شدن توسط آمريكا و تركيه بار ديگر جو گير شده و خواستار نظامي مشابه در شمال سوريه شدند كه با شكست بارزاني، فتيله ادعاهاي آن ها نيز پايين كشيده شد.

**نتيجه گيري
بي تجربگي كردهاي سوريه، بي خبري از مناسبات روابط بين الملل و بازار معاملات سياسي و نظامي براي تقسيم نفوذ و شرط بندي برحمايت آمريكا سبب شده است كه بارها به حركت هاي مقطعي و لحظه اي اقدام كنند.
قطعا خودداري كردها از مذاكره با نظام و تكيه بر آمريكا در دوره اي كه بيش از 25 درصد از خاك اين كشور در تصرف آن ها بود يك اشتباه راهبردي بود كه اكنون جز يك عمر افسوس براي آن ها نخواهد داشت.
آن ها مي توانستند با دست پر و با عزت بيشتري و به دور از اتهام خيانت به كشور، با نظام برسر ميز مذاكره بنشينند ولي اكنون سركردگان بي تجربه كرد يكي از بزرگترين اقشار ملت سوريه را با چالش هاي جديد روبرو كرده اند و اكنون آن ها بايد با دست خالي و در نقش يك عضو بي اثر و دربرخي موارد خائن به مملكت به دامن نظام بازگردند.
سركردگان كردهاي سوريه اكنون آرزو مي كنند كه اي كاش نصيحت عبدالباري عطوان را شنيده بودند كه گفت: به آن هايي كه در كشورهاي عربي به دامن آمريكا خزيده اند مي گوييم كه هم پيماني شما با آمريكا و 'اسرائيل'، خودكشي محض است.
برغم وجود نقاط سياه بسيار در كارنامه سركردگان كردهاي سوريه كه حاصل اتكا به آمريكا در هفت سال گذشته است، وقت آن رسيده است كه آن ها از خود بپرسند كه خود باختگي كامل و توسل به آمريكا در هفت سال گذشته چه دستاوردي براي آن ها داشته است.
گزارش: حسينعلي راشكي
خاورم**8005*1049