به گزارش ايرنا و بر اساس آمار FAO كشورهاي تركيه، آمريكا، ايران، ايتاليا و اسپانيا در صدر توليدكنندگان گيلاس جهان قرار دارند و سالانه حدود 18 ميليون تن گيلاس در جهان توليد مي شود كه كشور ما با توليد 200 تا 260 هزار تن در رتبه سوم قرار دارد.
رقابت بين شهرهاي كشور براي معرفي اين محصولات كشاورزي نيز قابل توجه است تا جايي كه اشنويه از توابع آذربايجان غربي طي روزهاي اخير با برگزاري سومين جشنواره كشوري گيلاس علاوه بر معرفي اين محصول، ركورد توليد را به نام خود ثبت كرد و دست به يك اشتراك گذاري اقتصادي - فرهنگي زد.
** در انتظار حمايت هستيم
'كاك درويش كنار' در يكي از غرفه هاي فروش گيلاس جشنواره ايستاده بود و به عابران نگاه مي كرد؛ كمي غم با بسياري شوق و اميد در چشمانش رژه مي رفت. پرسيدم: «چرا اينقدر در فكريد؟!» گفت: «امسال خسارت ديديم؛ اول اش سرمازدگي و بعد هم تگرگ و باز هم سرما....
مي خندد و ادامه مي داد: «ناشكري نمي كنم؛ باز هم برداشت خوبي داشتيم؛ البته قيمت هم نسبت به سال گذشته خوب است. هر چند بيشتر سهم ما نصيب دلال ها مي شود. چه كنيم... شكر»!
** در آرزوي جشن ملي گيلاس
بيشتر حاضران در محل جشنواره لباس محلي كردي بر تن داشتند و به زبان هاي كردي، تركي و فارسي با هم صحبت مي كردند و حال دلشان خوب بود؛ غرفه داران با لبخند بر لب و لباس هايي به رنگ هاي شاد به پيشواز حاضران مي رفتند.
يكي از شركت كنندگان در جشنواره كشوري گيلاس اشنويه درباره برگزاري آن چنين اظهار نظر كرد: سومين سالي است كه براي مراسم افتتاحيه خود را به اشنويه مي رسانم و معتقدم نسبت به سال گذشته، افتتاحيه جشنواره با نظم بهتري پيش رفت؛ هر چند سخنراني ها گاهي طولاني شد اما مسوولان بيشتري نسبت به سال گذشته در جشنواره حضور داشتند و خوشحالي مردم از اين بابت مشهود بود.
شهرام رفيعي با اشاره به بيشتر شدن تعداد غرفه ها به فروش خوب امسال نسبت به سال گذشته اشاره كرد و ادامه داد: محل برگزاري و پذيرايي از مهمانان هم بهتر از سال گذشته بود و به لحاظ گردشگري و بازاريابي، من خبر مثبتي را نديدم. سال گذشته امكانات و دعوت بهتري از خبرنگاران صورت گرفت اما در سال جاري مطلوب نبود.
اين بازديدكننده با اشاره به نام جشنواره كه كلمه كشوري را يدك مي كشد، اضافه كرد: خيلي دوست دارم چنين جشني در سطحي گسترده مخاطب ملي و حتي بين المللي داشته باشد اما رسيدن به چنين هدفي، مستلزم آماده كردن زيرساخت هاست. متاسفانه شهرستان اشنويه راه دسترسي مناسبي ندارد و اين مانع، راه را بر گردشگران و سرمايه گذاران ناهموار مي كند.
** خسارت زدگان رتبه اولي
در سال هاي گذشته كلماتي مانند «قطب»، «نخستين»، «پايتخت» و... براي معرفي ظرفيت يك شهر يا استان رواج چشمگيري داشته تا جايي كه گاه براي در دست گرفتن اين ركوردها، جنجال آفريني هاي آماري رخ مي داد؛ اوايل بهار امسال كشاورزي اشنويه نيز مانند بقيه شهرهاي استان آذربايجان غربي مقهور سرماي ديررس بهاره شد و حدود يكهزار ميليارد تومان به كشاورزان، كشاورزي و در واقع به اقتصاد استان لطمه زد اما آنچه طي 2 روز گذشته در اشنويه رخ داد، ركوردي بود كه با وجود خسارت هاي ناشي از سرماي ديررس بهاره به نام اين شهرستان در آذربايجان غربي ثبت شده است.
مدير جهاد كشاورزي اشنويه در حاشيه برگزاري جشنواره با اشاره به وجود 6 رقم گيلاس شامل تكدانه، خوشه اي، مخملي، صورتي، موزي و محلي در اين شهرستان، گفت: ميانگين توليد اين محصول در اشنويه بيش از هشت تن در هكتار است كه با وجود سرمازدگي سال جاري پيش بيني مي شود حدود يكهزار 200 تن گيلاس از باغ هاي اين شهرستان برداشت شود.
سيدانور حسيني با بيان اينكه رقم تكدانه بيشترين توليد، كيفيت و قيمت را در بازار دارد، قيمت اين محصول از اول فصل برداشت تاكنون را 12 تا 20 هزار تومان عنوان كرد و ادامه داد: بقيه ارقام گيلاس اشنويه از چهار تا هشت هزار تومان در بازار خريد و فروش مي شود.
وي با اشاره به قيمت تمام شده انواع گيلاس اشنويه، اضافه كرد: قيمت تمام شده به رقم گيلاس بستگي دارد و قيمت تمام شده رقم تكدانه حدود چهار هزار تومان و بقيه ارقام حدود 2 هزار تومان است.
** توليد بيش از 2 هزار تن گيلاس در آذربايجان غربي
آذربايجان غربي با توليد يك پنجم محصولات باغي كشور، حرف هاي زيادي براي گفتن دارد و ثبت ركورد توليد 6.5 ميليون تن محصول كشاورزي در سال زراعي 96-95 براي استان، خود مهر تأييدي بر اين ادعاست.
گيلاس هر چند نسبت به ساير محصولات كشاورزي از نظر تناژ توليد رقم بزرگي را به خود اختصاص نمي دهد اما با توجه به توليد در كل كشور، اين رقم قابل توجه است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي با اشاره به اينكه در سطح استان يكهزار و 650 هكتار سطح باغ گيلاس وجود دارد، گفت: يكهزار و 250 هكتار آن بارور و 400 هكتار غيربارور است.
اسمعيل كريم زاده با بيان اينكه سالانه 2 هزار و 153 تن گيلاس در استان توليد مي شود، ادامه داد: متوسط عملكرد در هر هكتار استان براي محصول گيلاس در سال هاي گذشته 3.6 تن بود كه در سال جاري با توجه به خسارت هاي وارد شده به 1.7 تن در هكتار رسيده است.
وي هدف از برگزاري اين جشنواره و ساير جشنواره هاي كشاورزي را معرفي قابليت هاي اين بخش دانست و بيان كرد: برگزاري اين جشنواره ها علاوه بر تقويت بعد اقتصادي، تأمين معاش و درآمد مردم، موجب رونق گردشگري نيز مي شود.
كريم زاده از ظرفيت هاي اقتصادي گيلاس در اشنويه هم گفت و ادامه داد: گيلاس به طور متوسط براي هفت هزار نفر در اشنويه زمينه اشتغال فصلي فراهم مي كند و گردش مالي اين محصول در فصل برداشت حدود 12 ميليارد تومان است اما در كنار همه اين فرصت ها، اين محصول نيازمند ورود سرمايه گذاران بخش خصوصي است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي ادامه داد: اگر گيلاس اشنويه وارد چرخه صنايع تبديلي و تكميلي شود به يقين سودآوري بالاتري خواهد داشت.
** مهمان ويژه؛ پيشنهاد ويژه
كيفيت گيلاس اشنويه همواره مورد توجه بوده تا جايي كه مورخاني مانند حمد الله مستوفي، ابن حوقل و ياقوت حموي از گيلاس اشنويه براي مخاطبان خود سخن گفته اند؛ موضوعي كه گويا حسينعلي اميري، معاون پارلماني رييس جمهوري نيز از آن اطلاع داشت.
اميري در مراسم افتتاحيه جشنواره از تاريخ و فرهنگ كهن اشنويه چنين گفت: نام اشنويه را مردم ايران به نيكي مي شناسند زيرا هم نشانه هايي از تمدن اورارتويي دارد و هم مردمانش در دوران دفاع مقدس به پشتيباني از ميهن برخاستند و پذيراي رزمندگان بودند؛ چنين ويژگي هايي است كه از مردم اشنويه، مردمي ملي ساخته است.
اميري اما در ادامه به لزوم برگزاري چنين جشنواره هايي اشاره كرد و افزود: ايجاد نشاط و شادي بين مردم، تقويت بعد اقتصادي توليد محصول گيلاس، رونق گردشگري و سرمايه گذاري و همچنين اشتراك گذاري فرهنگي از ضرورت هايي است كه برگزاري جشنواره ها به دنبال آن است.
معاون پارلماني رييس جمهوري از تقويت توليد داخلي به عنوان يكي از ابعاد اقتصاد مقاومتي ياد كرد و ادامه داد: كساني كه در عرصه اقتصاد مقاومتي سرمايه گذاري مي كنند از مجاهدان عرصه جهاد اقتصادي هستند؛ امروز دولت با آغوش باز، دست به سوي كارآفرينان و سرمايه گذاران دراز كرده است و از آنان حمايت مي كند.
وي اما در ادامه به لزوم كاهش نقش واسطه ها در بازار گيلاس اشاره كرد و افزود: «اين يك ضرورت اجتناب ناپذير است كه سود حاصل از زحمت كشاورزان در جيب خودشان برود؛ نبايد گيلاس را در اشنويه از كشاورزان به قيمت هاي پايين بخرند و در تهران به قيمت 35 هزار تومان بفروشند».
به گزارش ايرنا جشنواره ملي گيلاس اشنويه براي سومين سال پياپي در حالي پس از سه روز به كار خود پايان داد كه جمعي از مسوولان استاني و كشوري در آن حضور داشتند اما ظرفيت هاي بي بديل اين شهرستان در بخش هاي گردشگري و كشاورزي همچنان پذيراي گردشگران داخلي و خارجي است.
7132/3072
اروميه- ايرنا- ژاپني ها هم مراسم جشن شكوفه هاي گيلاس را هر سال با نام «هانامي» جشن مي گيرند؛ جشني كه گردشگراني را از نقاط مختلف جهان براي ديدن شكوفه هاي گيلاس نه چندان مرغوب آنان به سايه سار اين شكوفه هاي صورتي مي كشاند.