۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۳۲
کد خبر: 82952228
T T
۰ نفر

نقشه ملي پهنه‌ بندي زمين لغزش كشور تهيه شد

۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۳۲
کد خبر: 82952228
نقشه ملي پهنه‌ بندي زمين لغزش كشور تهيه شد

تهران- ايرنا- سازمان زمين‌شناسي و اكتشافات‌ معدني كشور اعلام كرد: نقشه ملي پهنه‌ بندي زمين لغزش كشور با هدف درك سازمان‌يافته‌اي از مناطق پرخطر و كم خطرتر از نظر وقوع زمين لغزش از سوي اين سازمان تهيه شد.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا، مدير گروه آبزمين‌شناسي سازمان مزبور گفت : ايران يكي از كشورهاي درگير معضل ناپايداري‌هاي دامنه است و اين ناپايداري‌ها مي‌تواند با بارندگي‌ ناگهاني، اقدامات انساني غير اصولي و زلزله‌هاي بزرگ تحريك شود.
«ايمان انتظام سلطاني» اضافه كرد: زمين ‌لغزش‌ها مي‌توانند علاوه بر خسارت‌هاي مستقيم جاني و مالي، خسارات مالي غير مستقيم زيادي نيز مي تواند دربرداشته باشند .
وي خاطرنشان كرد: زمين‌لرزش كجور ( استان مازندران) در سال 1383 تلفاتي نداشت، اما ريزش سنگ‌‌هاي حاصل از آن موجب تلفات جاني شد و پيامد بسته شدن جاده چالوس به مدت يك ماه و پس از آن هزينه‌هاي مالي بسيار زيادي را براي منطقه و كشور به همراه داشت.
كارشناس زمين‌شناسي مزبور گفت: نقشه‌هاي پهنه‌بندي خطر زمين‌لغزش در مقياس‌هاي مختلف براي مديريت مخاطرات و زمين‌شناسي مهندسي تهيه شده و در اين بخش مي‌توان از نقشه‌هاي پهنه‌بندي يك ‌دويست‌وپنجاه هزارم گلستان، نقشه‌هاي پهنه‌بندي يك‌پنجاه هزارم شهميرزاد و حسن‌آباد كالپوش و نقشه‌هاي يك‌بيست‌وپنج هزارم خور و فشند ياد كرد.
به گفته سلطاني، نقشه‌هاي پهنه‌بندي خطر زمين‌لغزش به عنوان اطلاعاتي محسوب مي شود كه مناطق پرخطر و كم‌خطر مستعد زمين‌لغزش را از هم تفكيك كرده و آنها را در قالب نقشه ارائه مي‌كند.
وي افزود: اين نقشه‌هاي پهنه‌بندي مي‌توانند كوچك مقياس و در سطح ملي و استاني، يا بزرگ مقياس و در حد نقشه‌هاي يك بيست‌و پنج‌هزارم و يك ده‌هزارم تهيه شوند.
مدير گروه آبزمين‌شناسي سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور اضافه كرد : نقشه يك ميليونيم پهنه‌بندي خطر زمين‌لغزش‌هاي كشور بخشي از پروژه تهيه نقشه‌هاي مخاطرات كشور يا اطلس ملي نقشه‌هاي مخاطرات كشور بود كه در ابتدا نقشه‌هاي سيل، زمين‌لغزش و فرونشست كشور را دربر مي گرفت، بر همين اساس نقشه سيل و زمين‌لغزش تهيه شده و نقشه مخاطرات فرونشست هم در مراحل پاياني قرار دارد.
وي يادآور شد: اين نقشه‌ها زمينه ساز مطالعات مربوط به زمين‌لغزش‌ها مي شود و اينكه در كدام بخش‌هاي كشور مطالعات تفضيلي‌ بيشتر لازم است و در مجموع از مناطق پرخطر و كم خطر از نظر وقوع زمين لغزش امكان درك سازمان يافته اي را براي كارشناسان فراهم مي كند.
به گزارش ايرنا، بررسي محققان سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور نشان مي دهد، جمهوري اسلامي ايران و تركيه به عنوان لرزه خيزترين كشورهاي منطقه محسوب مي شود و در عين حال كشورهاي عراق و افغانستان به ندرت با وقوع زمين لرزه روبرو مي شوند كه اين نيز امري طبيعي محسوب مي شود .

براساس يافته‌هاي اين محققان، ايران، لرزه خيزترين كشور منطقه است. كشورهاي عراق و افغانستان به ندرت شاهد زمين‌لرزه هستند كه بر همين اساس وجود زمين‌لرزه‌هاي زياد در ايران در حالي كه همسايه‌ها در پايداري بسر مي‌برند، امري كاملا طبيعي است.
محققان يادشده تاكيد دارند: اينكه رويداد زمين‌لرزه در كشورهاي همجوار چندان مشهود نيست، پديده‌اي قابل انتظار است و وقوع زمين‌لرزه‌هاي متعدد با بزرگاي زياد در برخي از دوره‌هاي زماني در كشورمان ثبت است.
اقتصام**3065** 1559