۵ تیر ۱۳۹۷، ۱۳:۵۷
کد خبر: 82953596
T T
۰ نفر
مشكلات زنان در استفاده از خدمات پاراكلينيكي در قم

روزنامه 19 قم در شماره روز سه شنبه پنجم تيرماه سال جاري مطلبي با عنوان«مشكلات زنان در استفاده از خدمات پاراكلينيكي در قم» را به قلم وجيهه غلامحسين زاده منتشر كرد.

در اين مطلب مي خوانيم:
ماه ها انتظار و دوندگي هاي بسيار براي دريافت يك نوبت انجام سونوگرافي توسط پزشك زن در قم مشكلي است كه اين روزها بسياري از متقاضيان زن سونوگرافي در قم با آن مواجه هستند.
اعتقادات مذهبي و شرايط خاص استان قم سبب شده است كه زنان به سختي بتوانند براي انجام سونوگرافي به راديولوژيست هاي مرد مراجعه كرده وترجيح مي دهند مدت ها انتظار و دوندگي هاي بسيار براي انجام سونوگرافي را بپذيرند.
اين متقاضيان مانده در صف هاي طولاني معتقدند كه كمبود پزشك راديولوژيست زن عامل اين اتفاق است، زهرا قاسمي يكي از همين مراجعه كنندگان است كه مي گويد توانسته است بعد از دوماه براي انجام سونوگرافي خود دريكي از مراكز درماني خصوصي نوبت دريافت كند.
مسئولان دانشگاه علوم پزشكي اما معتقدند كه مشكل سونوگرافي در قم كمبود راديولوژيست زن نيست و بيشتر از آن درخواست هاي غير ضروري و اقبال بي اندازه مردم به انجام خدمات پاراكلينيكي از جمله سونوگرافي است.
ابوالفضل ايراني خواه اعتقاد دارد اين باور غلط در بين مردم نهادينه شده است و براي كوچك ترين و ساده ترين بيماري ها درخواست انجام سونوگرافي دارند و كه اين باور نادرست و اغراق آميزي در مورد سونوگرافي است و متاسفانه در بسياري از موارد نيز پزشكان تاب نمي آورند و زير بار اين فشار مي روند.
به گفته رئيس دانشگاه علوم پزشكي قم مساله كمبود سونوگرافيست زن پيش از اين نيز توسط نمايندگان قم در مجلس شوراي اسلامي مطرح شده بود و درخواست كرده بودند كه با رايزني با وزارت بهداشت تا چند سال دانشجو در رشته راديولوژي تنها از بين زنان جذب شود.
وي اما اعتقاد دارد براي اينكه امور بانوان در سونوگرافي دراستان قم انجام شود نيازي نيست تعداد سونوگرافيست هاي خانم را زياد كنيم بلكه چاره راه تربيت تكنسين هاي بيشتر در اين حوزه است.
به گفته ايراني خواه در كشورهاي ديگر هم اين رويكرد در حال حاضر حاكم است و انجام اين امور توسط تكنسين ها صورت مي گيرد چرا كه تربيت كارشناسان با هزينه هاي بسيار كمتر و دوره هاي كوتاه تر انجام مي شود.
آن طور كه رئيس دانشگاه علوم پزشكي قم گفته است در اين روش دستور متخصص توسط تكنسين انجام مي شود و حتي ممكن است پزشك متخصص در مركز حضور نداشته باشد و در يك مركز فرماندهي با دريافت نتايج آزمايشات گزارش نهايي را صادر كند.
به گفته وي اين بازنگري در سيستم انجام سونوگرافي نيز در حال انجام است همانطور كه درحال حاضر ام ار اي و سي تي اسكن نيز به همين روش انجام مي شود اما براي بهبود وضعيت موجود در ابتدا لازم است نيازهاي مطرح شده اصلاح شود.
به اعتقاد ايراني خواه اينكه يك فرد براي انجام سونوگرافي بايد دوماه در نوبت باقي بماند نشان مي دهد كه مردم در قم بسيار بيش از نياز خود به سونوگرافي اقبال و توجه نشان مي دهند درحالي كه در سطح استان كمبود حاد و ويژه اي در زمينه سونوگرافي خانم نداريم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي قم هم صحبت هاي ايراني خواه را تاييد كرده و معتقد است كه وضعيت حضور زنان در اين رشته در استان قم جايگاه خوبي دارد و امسال از سه نفر سهميه راديولوژي در قم همه خانم بوده اند اما به دليل شرايط خاص بانوان ممكن است در طول سال به دليل شرايط بارداري بخشي از نيروهاي فعال بخشي از سال را حضور نداشته باشند.
به گفته محمود پرهام اخذ مجوز به متخصصان زنان و زايمان براي انجام سونوگرافي پيشنهادي بود كه مطرح شد اما در قم اجرايي نشده است در صورتي كه با انجام اينكار ممي توان بخشي از بار مراجعه به متخصصان راديولوژي خانم را كمتر كرد.
آن طور كه وي گفته است انجام سونوگرافي تنها در صورت عدم اخذ وجه مي توان براي مراجعه كنندگان مطب ها زنان و زايمان و درموارد بارداري صورت بگيرد كه خود اين مساله هم مي تواند براي پزشكان مسئوليتي به همراه داشته باشد و تشخيص اشتباه به معناي خطاي پزشكي است.
پرهام نيز معتقد است كه راه كوتاه مدت حل اين مشكل تربيت تكنسين سونوگرافي است چراكه مي توان ظرف يك سال كارشناساني را كه آشنا به تمامي مراحل سونوگرافي هستند تربيت كرد كه كارهاي عملي سونوگرافي را انجام داده و از سوي ديگر پزشك متخصص با حضور پشت مانيتور نتيجه سونوگرافي را گزارش كند.
منبع: روزنامه 19 دي قم
8138/ 6133/