۸ تیر ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 82956258
T T
۰ نفر
كانونهای ریزگرد و سرعت باد به تحقیق و پژوهش نیاز دارد

سمنان- ایرنا- مدیركل هواشناسی استان سمنان گفت: ایجاد كانونهای ریزگرد و افزایش سرعت باد از پیامدهای مخرب تغییر اقلیم به ویژه در مناطق خشك و نیمه خشك است كه به تحقیق و پژوهش نیاز دارد.

غلامرضا حسنی غربا روز جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: خشكسالی مهمترین و مخرب ترین اثر تغییر اقلیم است كه به دنبال خود آثاری مانند ایجاد كانون ریزگرد و افزایش سرعت باد را به دنبال دارد.
وی با بیان این كه در سال های گذشته بیش از 90 درصد از ریزگردهای كشور از منشا كانون های خارج از كشور مانند عراق بود، افزود: كاهش بارندگی باعث كاهش پوشش گیاهی و ایجاد این كانونها در بین كشورهای منطقه شده است.
وی با اشاره به ایجاد كانونهای گرد و غبار در كشور با ادامه خشكسالی های اخیر، تصریح كرد: مهمترین اقدام برای جلوگیری از ایجاد این كانونها به منظور جلوگیری از خیزش ریزگرد، ادای حقابه كویر است كه باید در برنامه ریزی های حوزه آب گنجانده شود.
مدیركل هواشناسی استان سمنان بیان كرد: رعایت نكردن حقابه كویر در سال های گذشته ضعف پوشش گیاهی را به دنبال داشت كه خاك با از دست دادن رطوبت به مرور به گرد و غبار تبدیل شد.
وی با بیان این كه منشا خارجی گرد و غبار ثابت مانده و كانون های جدیدی در داخل كشور در استان هایی مانند ایلام، كردستان و خوزستان در سال های اخیر ایجاد شد، خاطرنشان كرد: كانونهای داخلی گرد و غبار و ریزگرد در كشور در حال افزایش است.
حسنی غربا به ثبت كانون ریزگرد در مرز بین استان سمنان و قم و سمنان و اصفهان بر اساس تصاویر ماهواره ای اشاره و بیان كرد: بر اساس مشاهدات تصاویر ماهواره‌ای، تولید ریزگرد در این كانونها در 2 سال گذشته افزایش یافته است.
وی، افزایش سرعت باد را دیگر پدیده ناشی از خشكسالی و تغییر اقلیم ذكر و اضافه كرد: با افزایش دما و كاهش رطوبت شرایط نامتعادل دمایی بین نقاط مختلف شكل می گیرد كه باعث جا به جایی ناگهانی جریان هوا و شكل گیری بادهای پرسرعت می شود.
به گفته مدیركل هواشناسی استان سمنان، در كنار خشكسالی، افزایش دما و سرعت باد، سه عامل سرعت گیری ایجاد كانونهای گرد و غبار و ریزگرد در مناطق خشك و نیمه خشك است.
وی با اشاره به برخی تفاوتهای ریزگردهای با كانون خارج از كشور و داخل كشور، تصریح كرد: ریزگردهای خارجی قطری كمتر از 2 میكرون دارند یعنی بسیار سبك هستند و قابلیت جا به جایی در پهنه های زیاد و مسافت های طولانی و همچنین ارتفاع‌گیری دارند كه انتقال از كشوری به كشور دیگر به همین دلیل رخ می دهد.
حسنی غربا بیان كرد: به همین دلیل ریزگردهایی كه در عراق و سوریه تولید می شود پس از عبور مرزهای ایران تا استان های داخلی كشیده می شود.
وی ادامه داد: ریزگردهای برخواسته از كانون های داخلی ولی قطری بزرگتر از 2 میكرون دارند و به دلیل سنگین بودن جا به جایی زیادی ندارند، ریزگردی كه از كانون جنوب سمنان ایجاد شود در نهایت به استان قم برسد زیرا ریزگردی سنگین است و زود فروكش می كند.
وی بر ضرورت پایش داده های تغییر اقلیم برای بررسی تغییرات محیطی برای مدیریت بهتر در توسعه استان سمنان تاكید و خاطرنشان كرد: بدون بررسی دقیق داده ها و رصد تغییرات طبیعت، قادر به مدیریت شرایط نخواهیم بود.
مدیركل هواشناسی استان سمنان بیان داشت: تغییر اقلیم در بلندمدت اثرات دیگری مانند تاثیر بر روند حیات آفات و حشرات دارد كه توجه دقیق این حوزه، به بهبود محصولات كشاورزی موثر خواهد بود.
تغییر اقلیم در اثر گازهای گلخانه ای در ورای كره زمین ایجاد شده است و اثراتی مانند افزایش دما، رخداد سیلاب‌های مخرب، بیابان‌زایی، وقوع طوفان، افزایش تبخیر، تغییرات زیست گیاهان، تغییر الگوی وزش باد، تغییر نوع بارشها و فرونشست زمین دارد.
6103/6026