۹ تیر ۱۳۹۷، ۸:۴۵
کد خبر: 82956695
T T
۰ نفر

نوعروس كردستان در پی ماه عسل

۹ تیر ۱۳۹۷، ۸:۴۵
کد خبر: 82956695
نوعروس كردستان در پی ماه عسل

سنندج - ایرنا - توت فرنگی میوە ملس بهاری بە عنوان ظرفیتی جدید در دل گردشگری كردستان جایی برای خود باز كردە و همچون نو عروسی كە در پی اتفاق های شیرین زندگی مثل ماە عسل است، در جذب گردشگران عمل می كند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، كردستان از ظرفیت بالقوه ای در بخش های طبیعی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی برخوردار است كه نیازمند حركت منسجم و هماهنگ برای تبدیل شدن به ظرفیتی بالفعل در راستای توسعه پایدار است.
به گواه برخی كارشناسان اقتصادی، صنعت گردشگری قادر است ناجی اقتصاد كشور در رهایی از وابستگی به صنعت نفت باشد از این رو می توان با تقویت شاخه های این صنعت این گفته را به حقیقت تبدیل كرد.
كشاورزی، بومگردی و طبیعت گردی از جمله شاخه های صنعت گردشگری است كه كردستان در این سه بخش جایگاهی ویژه اما نیازمند توجه بیشتر دارد كه تازه ترین تلاش مسئولان استفاده از ظرفیت توت فرنگی به عنوان محصول كشاورزی و پر درآمد برای توسعه گردشگری روستایی است.
استان كردستان در كوه های زاگرس غربی قرار گرفته و این موقعیت جغرافیایی باعث شده از طبیعتی بكر، محصولاتی متفاوت، روستاهایی با بافت معماری، آداب و فرهنگی مختص مردمان خود برخوردار باشد كه هر كدام شاخصه ای برای تبدیل شدن به یك قطب كردشگری است.
با وجود اینكه تنها پنج دهه از سابقه كشت توت فرنگی در كردستان سپری می شود اما اكنون سهم 75 درصدی در تولید این محصول در كشور را دارد.
توت فرنگی در روستاهایی تولید و عرضه می شود كه خواستگاه تاریخ و فرهنگ استان است و مسئولان تلاش می كنند تا با نقش آفرینی بخش خصوصی برندی تازه برای این محصول ایجاد شود تا علاوه بر شهرت ملی، آوازه ایی جهانی نیز برای آن كسب كنند.
نخستین اقدام این هدف، برگزاری جشنواره توت فرنگی در روستای شیان از توابع سنندج با حضور 20 تور لیدر از استان های تهران، یزد، اصفهان، شیراز، كرمان كرمانشاه و همدان بود، در این برنامه همه بر بالقوه بودن این محصول در گردشگری كردستان تاكید كردند اما بالفعل شدن آن نیازمند انجام و توسعه برخی زیر ساخت ها است.
رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان یزد كه از مهمانان این جشنواره بود به خبرنگار ایرنا گفت: برگزاری جشنواره محصولات كشاورزی از مهمترین گام ها برای معرفی ظرفیت های گردشگری است اما در كنار این جشنواره ها باید زیرساخت های رفاهی و آرامش گردشگران نیز تامین شود.
رسول جلال الدینی اظهار داشت: جشنواره توت فرنگی كردستان با وجود اینكه نخستین بار اجرا شد دارای نقاط قوت و ضعف بود اما آنچه برای گردشگران اهمیت دارد رقم خوردن یك خاطره خوب در سفر است.
وی تاكید كرد: به علت استقبال گرم و صمیمی مردم، اجرای موسیقی های نشاط آور كُردی، میزبانی مثال زدنی مردم روستای شیان، خاطره خوب برای گردشگران از این جشنواره در ذهن می ماند اما برخی كاستی ها نیز موجب سردرگمی شده بود.
جلال الدینی از جمله این كاستی ها را مكفی نبودن امكانات بهداشتی در محل برگزاری جشنواره دانست و افزود: انتظار می رود در دوره های بعدی در كنار اینكه اینگونه امكانات تعبیه می شود سی دی برنامه ها در اختیار مهمانان قرار گیرد و محل اجتماع و نشستن گردشگران نیز ساماندهی شود.
وی یادآور شد: محل نشستن مهمانان در این جشنواره بخاطر قرار گیری در مسیر گذر به باغات، حاشیه رودخانه و دیواره های باغ ها مشكلاتی برای گردشگران ایجاد كرد اما با گستردگی اجرای برنامه های نشاط آور از جمله موسیقی سنتی، بر روی تفریح گردشگران كمتر تاثیر گذاشت.
وی عدم برقراری ارتباط اینترنتی در محل جشنواره كه تاثیر بسزایی در تبلیغات گردشگری دارد را یكی دیگر از نقاط ضعف اعلام كرد و گفت: هر چند بسیاری از افراد به روستاهای هدف گردشگری مسافرت می كنند تا مدت زمانی از زندگی صنعتی دور باشند اما لازم بود دست اندركاران جشنواره امكانات را برای مسافران فراهم می كردند.
جلال الدینی به نقش بخش خصوصی در توسعه زیرساخت های گردشگری نیز اشاره كرد و افزود: بخش خصوصی باید حرف اول را بزند چون لازمه توسعه صنعت توریسم فعالیت بخش غیر دولتی است.
یكی از توت فرنگی كاران نمونه شهرستان سنندج نیز جشنواره برداشت را اقدامی موثر در معرفی محصول می داند اما حمایت در عرضه آن به نرخ واقعی را از ضرورت های موفقیت تولید محصول در تاثیر گذاری بر معیشت مردم اعلام می كند.
عزت الله بهرامی با اشاره به اینكه توت فرنگی كردستان اكنون به عنوان یك برند ویژه جایگاه خود را در كشور پیدا كرده است، اظهار داشت: در برخی موارد باغداران نمی توانند بخاطر فعالیت دلالان محصول خود را به قیمت اصلی بفروشند و این مساله باعث كاهش امید از كشت و تولید محصول می شود.
وی 800 متر مربع از باغ چند هزار متری خود را به كشت توت فرنگی اختصاص داده است و سالانه حدود 2 تن محصول از آن برداشت می كند و باور دارد تحقق این اهداف تنها به كمك مسئولان امكان پذیر نیست بلكه همت جمعی روستاییان را نیز می طلبد.
بهرامی اضافه كرد: در 65 سال عمر خود به این نتیجه رسیده ام كه می توان با كار تیمی بسیاری از اهداف را بدون مشكل پیش برد از این رو امیدوارم مردم روستا بتوانند با استفاده از قدرت كار گروهی در برابر مشكلات خود ایستادگی كنند.
یكی از اعضای صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی محصولات روستایی روستایی شیان نیز گفت: تشكیل تعاونی ها و صندوق های خرد و واحدهای فرآوری محصول از نیازهای توسعه فعالیت های روستایی است.
صدریه مرادی اظهار داشت: زنان این روستا از شهریور 96 تاكنون 2 صندوق خُرد تشكیل داده اند كه در زمینه تولید، فرآوری، بسته بندی و فروش محصولات بومی فعالیت می كند.
وی تاكید كرد: این صندوق ها موفق به جذب مشاركت 50 نفر از زنان روستایی شده اند و زمینه پایداری اشتغال آنها در فعالیت های روزمره را فراهم كرده اند.
مرادی افزود: با توجه به اینكه زنان روستاهای هورامان نقش تاثیر گذاری در روند فعالیت های كشاورزی به خصوص باغداری دارند ایجاد این صندوق ها در متمركز شدن انرژی آنها برای كمك به بهبود معیشت خانواده ها تاثیر بسزایی داشته است.
وی یادآور شد: اكنون زنان این روستاها در صندوق های خُرد اقدام به فعالیت هایی از جمله خیاطی (كُردی دوزی)، بسته بندی گیاهان بومی و دارویی از جمله گل سرخ و سبزیجات و فرآوری محصولات از جمله تهیه مربا، شربت از توت فرنگی و ساخت صنایع دستی از جمله كلاش اقدام می كنند.
مرادی اضافه كرد: محصولات تولید شده در روستا به گردشگران عرضه می شود و علاوه بر آن برخی نیز محصولات تولیدی را در شهر سنندج به فروش می رسانند.
وی با بیان اینكه در برخی موارد دلالان محصولات كشاورزی مانع بزرگی در فروش هستند، گفت: برگزاری جشنواره ها در كنار اینكه باعث معرفی روستا به عنوان یك پتانسیل گردشگری می شود به كوتاه شدن دست دلالان نیز كمك می كند.
وی با بیان اینكه این صندوق ها با حمایت سازمان جهاد كشاورزی و سرمایه آورده اعضا تشكیل شده است، اضافه كرد: حمایت سازمان ها برای توسعه فعالیت های صندوق از جمله فرآوری محصول از نیازهای روستاییان است كه با ارائه تسهیلات كم بهره محقق می شود.
دهیار روستای شیان هم با بیان اینكه این روستا بدلیل داشتن خاك حاصلخیز و چشمه های متعدد آب از قطب های تولید توت فرنگی سالم و ارگانیك است، اظهار داشت: برگزاری جشنواره توت فرنگی شیان از سه سال قبل با پیگیری انجمن فرهنگی و اجتماعی روستایی شانشین شیان پیگیری شده است.
محمد كاظمی افزود: این جشنواره امسال پس از حمایت های سازمان های جهاد كشاورزی، میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری، بخشداری سیروان و فرمانداری سنندج برگزار شد.
وی اضافه كرد: این روستا از 10 سال پیش به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شد و سال گذشته نیز به عنوان یكی از روستاهای تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
كاظمی یادآور شد: دارا بودن بافت تاریخی و فرهنگی و طبیعی روستا از جاذبه ای گردشگری شیان است و باید تلاش های گستره تری برای معرفی آن در كشور انجام شود.
وی برگزاری این جشنواره را از مهمترین اقدامات در راستای معرفی شیان به عنوان ظرفیت گردشگری اعلام كرد و گفت: اما برای تجلی این پتانسیل ها نیازمند ایجاد امكانات زیرساختی است.
دهیار شیان تاكید كرد: تكمیل چهار كیلومتر راه روستایی، گازرسانی، ترمیم شبكه 40 ساله آب شرب روستا، اجرای كامل طرح هادی، اجرای طرح كاداستر و رفع تداخل اراضی روستایی از نیازهای شیان برای توسعه زیر ساخت های است.
بخشدار سیروان نیز گفت: صنعت توریسم و گردشگری روستایی مقدمه توسعه پایدار در روستاها است.
ایرج فرد با بیان اینكه گردشگران بیشترین تاثیر را در ایجاد توسعه دارند لذا گردشگران حاضر در جشنواره توت فرنگی شهروند افتخاری شدند، افزود: این گردشگران كه تورلیدرهایی از 20 استان كشور هستند رسالت اصلی در شناساندن این روستا به عنوان یك جذابیت گردشگری در كشور را بر عهده دارند.
بخشدار سیروان با بیان اینكه زمینه رشد روستاهای تاریخی و طبیعی با تكیه بر توان گردشگری میسر است، اظهار داشت: برای رسیدن به این هدف، طرح شناسنامه دار كردن و گردآوری بانك اطلاعات فرهنگی، آیینی و سنتی روستاهای این بخش آغاز شده است.
ایرج فرد افزود: بخشداری با هماهنگی فرمانداری سنندج در كنار پیگیری طرح شناسنامه دار كردن روستاها، تكمیل امكانات زیر ساختی روستاهای هدف گردشگری از جمله آسفالت راه روستایی و گازرسانی را در اولویت قرار داده است.
وی یادآور شد: 60 درصد روستاهای بخش سیروان گاز دارند و امسال نیز مردم روستاهای مورد هدف گردشگری شیان، تخته و حلوان از نعمت گاز بهره مند می شوند.
فرد به اهتمام دستگاه های اجرای برای تكمیل طرح های نمیه تمام روستایی اشاره كرد و گفت: امسال ادامه عملیات آسفالت راه روستای گردشگری شیان كه به علت كمبود اعتبارات ناتمام مانده بود از سر گرفته می شود.
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی كردستان نیز با بیان اینكه ایجاد امكانات در روستاهای هدف گردشگری از اهداف این اداره كل است، افزود: با توجه به اینكه روستای شیان سال گذشته در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسید از همان موقع شاهد تمركز ایجاد زیرساخت های گردشگری در این منطقه هستیم.
سید محسن علوی اظهار داشت: پس از ثبت، امكان ایجاد زیرساخت ها در روستاها بیشتر شد ولی پس از 6 ماه از ثبت این روستا در فهرست آثار ملی، اقدامات مختلی از جمله نظارت بر اجرای طرح هادی پس از گاز كشی، احداث امكانات بهداشت در مسیر روستا، شناسایی جاذبه های گردشگری آن انجام شده است.
وی یادآور شد: در خصوص توسعه زیرساخت های اقامتی در روستاها نیز طرح توسعه خانه های بومگردی در روستاهای هدف مورد توجه قرار گرفته و مقرر شده تا شهریور امسال 10 باب از این خانه ها احداث شود كه تعدادی از آنها در روستای شیان است.
علوی تاكید كرد: در سال جاری برگزاری جشنواره ویژه پنج محصول كشاورزی از جمله توت فرنگی در شیان، برگزاری فستیوال های خرمن در بیجار (ویژه محصول گندم)، سیب زمینی در قروه، انار و گردو در سروآباد برنامه ریزی شده است.
وی با بیان اینكه جشنواره محصولات گامی در راستای توسعه فعالیت های گردشگری در استان است، گفت: مراحل كاشت، داشت و برداشت براساس تقویم خاصی انجام می‌شود و هر یك فصل خاصی دارد كه می‌توان از این فرصت‌ها به ‌عنوان یك رویداد بهره برداری كرد.
به گزارش ایرنا، نخستین جشنواره توت فرنگی كردستان پنجشنبه هفتم تیر در روستای شیان از توابع بخش سیروان سنندج و با حضور تور لیدرهای ۲۱ استان كشور از جمله تهران، شیراز، اصفهان، كرمانشاه، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و همدان برگزار شد.
در این جشنواره شركت كننده علاوه بر حضور در باغ های كشت توت فرنگی این روستا با برخی از فرآورده هایی از توت فرنگی تولید می شود نیز آشنا شدند.
در این آیین ۱۰ نفر از توت فرنگی كاران نمونه این روستا تجلیل شده و با اهدای لوح و ثبت نام در بیمه اجتماعی عشایر از آنها تقدیر به عمل آمد.
مقرر شد دوره های بعدی این جشنواره هر سال سوم تا 15 خرداد كه زمان و فصل برداشت توت فرنگی است، برگزار شود.
این میوه به تنهایی با سه هزار و 200 هكتار سطح زیر كشت و تولید حدود 47 هزار تنی در سال، نان آور بیش از 13 هزار بهره بردار باغی كردستان است و بیشتر در شهرستان‌های سنندج، كامیاران، مریوان و سروآباد تولید می شود.
توت فرنگی به عنوان ملكه میوه ها در آسیا شناخته می شود، میوه ای سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی كه خواص و فواید درمانی زیادی دارد و حاوی مقادیر زیادی آنتی اكسیدان، فیبر و ویتامین است.
توت فرنگی گیاهی چند ساله است و در طول زمان باردهی امكان دارد بر اثر حوادثی مانند خشكسالی، سرمازدگی و آتش سوزی قسمت های از مزرعه آسیب ببیند به همین خاطر كشاورزان باید در طول سال از این میوه مراقبت كنند.
3034/9102
۰ نفر