به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از واحد علوم و تحقيقات، دكتر امير هومن حمصي توجه ويژه به حل مسائل و مشكلات كشور، كاربردي بودن و پاسخ به نيازهاي جامعه و صنعت را مبناي راه اندازي اين 9 رشته جديد عنوان كرد و گفت: دو رشته در مقطع دكتري، شش رشته در مقطع كارشناسي ارشد و يك رشته در مقطع كارشناسي راه اندازي مي شود.
وي افزود: با توجه به گستره مرزهاي آبي در شمال و جنوب كشور، لزوم آموزش و تربيت متخصصاني براي پاسخگويي به نيازهاي مربوط به حوزه دريانوردي احساس ميشود و راهاندازي رشته مهندسي دريا در مقطع كارشناسي را به همين دليل در دستور كار قرار گرفته است.
دانشآموختگان اين رشته مهارتهاي برنامهريزي، هدايت و راهبري كشتيها و دريانوردي ايمن را فرا خواهند گرفت. علاوه بر آن آموزشهاي لازم در خصوص بارگيري و تخليه و اقدامات ايمني در نگهداري كالا و نظارت بر جلوگيري از آلايندگي محيط زيست نيز در اين رشته مدنظر است.
رئيس دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات با اشاره به راه اندازي رشته اقتصاد محيط زيست در مقطع كارشناسي ارشد، افزود: پيامدهاي نامطلوب برنامههاي توسعهاي بر محيط زيست كشور منجر به شكلگيري برخي بحرانهاي زيست محيطي مانند خشكسالي، كاهش سطح سفرههاي آب زيرزميني، خشكي درياچهها، تالابها، هجوم ريزگردها، تخريب جنگلها و پوششهاي طبيعي شده است. در اين راستا نياز به بهرهوري مناسب از حوزه محيط زيست براي كاهش اين صدمات امري ضروري است.
وي اضافه كرد: رشته اقتصاد محيط زيست به كمك علم اقتصاد و علوم اجتماعي به دنبال تربيت متخصصاني است كه بتوانند با تسلط بر تجزيه و تحليل سياستهاي اقتصادي و زيست محيطي، قادر به ارائه راهكارهاي عملي و منطقي در حل مسائل و مشكلات حوزه منابع طبيعي و محيط زيست از جنبه اقتصادي باشند.
دكتر حمصي رشته مهندسي آب شيرينكن و تصفيه آب در مقطع كارشناسي ارشد را از ديگر رشته هاي در حال راه اندازي در اين دانشكده برشمرد و گفت: علاوه بر گرم شدن كره زمين به دليل تغييرات اقليم، قرار داشتن ايران در منطقه خشك و كم باران باعث كاهش ميزان آب براي مصارف شرب، صنايع و كشاورزي شده است. با توجه به پيكرههاي آبي شمال و جنوب كشور ميتوان بخشي از آب مورد نياز را از اين منابع آب تهيه كرد. بنابراين نيازمند متخصصاني براي بهرهبرداري از اين منابع آبي هستيم.
رئيس دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات تصريح كرد: بروز حوادث، جزئي لاينفك در محيط هاي كار و زندگي است، برخي حوادث به دليل شدت و وسعت، نظير حادثه چرنوبيل در اوكراين (1365)، آتش سوزي و انفجار سكوهاي نفتي پايپر آلفا (1367)، غرق شدن كشتي ايراني نفتكش سانچي در نزديكي آبهاي چين (1396)، بُعد جهاني پيدا كرده و خسارات جاني و مالي است.
وي با اشاره به رشته مديريت ريسك به عنوان ديگر رشته مدنظر دانشكده منابع طبيعي و محيطزيست ادامه داد: فارغالتحصيلان اين رشته مي توانند مخاطرات موجود در صنايع مختلف اعم از نفت و گاز و انرژي، صنايع دريايي، معادن و صنعت حمل و نقل را بشناسند.
دكتر حمصي افزود: همچنين ارزيابي قابليت اطمينان تأسيسات و سيستمهاي گوناگون و ميزان تجزيه و تحليل آسيبپذيري سيستمها در اين رشته مد نظر است. بدون شك حضور متخصصاني با مهارت مديريت و توانايي بكارگيري شيوههاي صحيح ميتواند در امر كاهش و جلوگيري از بروز حوادث تأثير بسزايي داشته باشد. بنابراين در اين رشته به دنبال آموزش و آشنايي دانشجويان با اصول مديريتي و مهندسي ريسك هستيم.
رئيس دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات رشتههاي حقوق درياها و حقوق دريايي را دو رشته ديگر مدنظر در مقطع كارشناسي ارشد بيان كرد و افزود: رشته حقوق درياها شامل مجموعه قواعد حاكم بر روابط بينالمللي دولتها و سازمانهاي بينالمللي در امور دريايي است كه از موضوعات حقوق عمومي به شمار ميرود. موضوعاتي؛ نظير خط مبدأ، درياي ساحلي يا سرزميني، تنگهها، جزاير يا مجمع الجزاير، منطقه مجاور، فلات قاره، منطقه انحصاري اقتصادي درياهاي آزاد، بستر درياها، ماهيگيري و استفاده از منابع درياها، آلودگي و استفاده نظامي از دريا از جمله موضوعات مرتبط با حقوق درياها است. حقوق درياها در حوزه حقوق بينالملل مطرح است.
دكتر حمصي تصريح كرد: رشته حقوق دريايي دربرگيرنده مجموعه قوانين، مقررات و عرف دريايي حاكم بر روابط افراد، دولتها و كليه ذينفعان در موضوعات و مسائل و فعاليتهاي مرتبط با دريانوردي، سفرهاي دريايي، حمل و نقل مسافر و كالا است، حقوق دريايي از موضوعات حقوق خصوصي تلقي ميشود.
رئيس دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات گفت: رشته مهندسي ايمني، بهداشت و محيط زيست در مقطع كارشناسي ارشد و رشته ايمني، بهداشت و محيط زيست در مقطع دكتري از ديگر رشتههايي است كه به دليل خسارات قابل ملاحظه ناشي از بي توجهي به مسائل مرتبط با ايمني در كشور، قصد راه اندازي آن را داريم.
وي رشته مهندسي طراحي محيط زيست در مقطع دكتري را از ديگر رشتههاي جديد دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات دانست و تصريح كرد: در واقع اين رشته هنر برنامهريزي، طراحي، مديريت و نگهداري زمين با تأكيد بر حفاظت و احياي منابع طبيعي و محيط زيست است. هدف از تأسيس اين رشته در مقطع دكتري، پرورش نيروي متخصص براي طراحي فضاي سبز در مقياس خرد و كلان نظير پاركهاي درون و برون شهري، فضاهاي تفريحي، محوطه سازي مجموعههاي صنعتي و ورزشي، تقسيم، تفكيك و جايگزيني مكانهاي مناسب در طراحي فضاهاي طبيعي شهري و زيباسازي منظر شهري است.
***بررسي ميزان اثر فسفاته كاري منيزيم-روي براي محافظت فلز در برابر خوردگي توسط محقق واحد علوم و تحقيقات
اثر فسفاته كاري منيزيم -روي بر زيرلايه فولاد كم كربني ( st ۱۴) در برابر خوردگي تحت تأثير عوامل جوي، در پاياننامه دانشجوي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي بررسي شد.
آرش اكبري با بيان اينكه فسفاتهكاري عمدتاً يكي از روشهاي پوششدهي فلز و از نوع تبديلي است، گفت: فسفاته كردن راهي براي محافظت فلزات در برابر خوردگي يا به تاخير انداختن عمل خوردگي در برابر عوامل جوي است؛ علاوه بر آن باعث افزايش خاصيت جذب روانكار فلزات و ايجاد چسبندگي مناسبي بين سطوح فلزات و رنگ ميشود.
وي با بيان اينكه با توجه به جنس زيرلايه از فسفاتهكاري در صنايع مختلفي استفاده مي شود، افزود: يكي از صنايعي كه فسفاتهكاري در آن استفاده مي شود صنايع خودروسازي است. به دليل چسبندگي زياد رنگ و جلوگيري از خوردگي در زير سطح رنگ شده، فسفاتهكاري همواره به عنوان زيرپوشش مطرح بوده است.
اكبري با اشاره به اينكه در تحقيق پيش رو از روش شيميايي براي فسفاته كردن استفاده شده است، ادامه داد: در اين روش براي ايجاد پوششها نخست محلولي با تركيب شيميايي شامل اسيد فسفريك و نمك فلزات براي فسفاتهكاري در نظر گرفته ميشود، سپس در pH و دمايي مشخص براي محلول فسفاتهكاري، نمونهها به مدت زمان معيني غوطهور مي شوند تا پوشش مورد نظر به دست آيد.
وي اضافه كرد: در اين تحقيق پارامترهاي pH ، زمان غوطهوري و دماي محلول فسفاتهكاري به عنوان متغير در نظر گرفته شد و با ايجاد پوشش در pH زمان غوطهوري و دماي محلول در مقدارهاي مختلف و بررسي خواص خوردگي نمونهها، مقدار بهينه هر يك از پارامترهاي ذكر شده براي ايجاد اين پوشش مشخص شد.
محقق واحد علوم و تحقيقات با اشاره به نتايج تحقيق خود خاطرنشان كرد: از جمله نتايج اين پژوهش ميتوان به مقاومت بالاي پوشش در برابر خوردگي، پوشش ايجاد شده يكنواخت و ضخامت مناسب لايه پوشش (27 ميكرومتر) روي سطح اشاره كرد.
اين تحقيق در قالب پاياننامه آرش اكبري دانشآموخته مقطع كارشناسي ارشد رشته مهندسي مواد گرايش خوردگي و حفاظت از مواد، با عنوان اعمال پوشش فسفات منيزيم-روي به روش شيميايي بر زير لايه فولاد كربني و بررسي مقاومت به خوردگي آن به راهنمايي دكتر احمدعلي آماده عضو گروه تخصصي مهندسي مواد واحد علوم و تحقيقات و دكتر محسن آدابي عضو هيأت علمي واحد رودهن دانشگاه آزاد اسلامي در واحد علوم و تحقيقات دفاع شد.
علمي**9157**1440
تهران- ايرنا- رئيس دانشكده منابع طبيعي و محيط زيست واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد از راهاندازي 9 رشته جديد در سه مقطع تحصيلي كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري در اين دانشكده خبر داد.