سكوت استانداران در برابر دستور صریح رئیس‌جمهوری

«استانداران و مسئولان دولتی باید حقایق را به مردم بازگو كنند.» این دستور صریح رئیس‌جمهوری به نمایندگان خود در سراسر كشور است. اما تاكنون هیچ‌یك از استانداران برای اجرایی شدن این دستور پیش قدم نشده‌اند.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری در نشست هم‌اندیشی مدیران ارشد دولت اعلام كرد: «باید از بالا بردن مطالبات مردم جلوگیری كنیم و آنهایی كه می‌خواهند، برای انتخابات مجلس در سال آینده كاندیدا شوند و امروز خیلی زود شروع به تبلیغات كرده‌اند، نباید مطالبات مردم را در سخنان خود بالا ببرند و در این راستا استانداران و مسئولان دولتی باید حقایق را به مردم بازگو كرده كه كسی نتواند از این فرصت استفاده كرده و بدانند، اگر راه دیگری را دنبال كنند، مردم با آنها همراهی نخواهند كرد.»

با گذشت چهار روز از صدور این دستور رئیس جمهوری، هنوز خبری از استانداران و مسئولان دولتی نیست. گویا نمایندگان عالی دولت ترجیح می‌دهند مسیر سكوت را ادامه دهند.

خبرنگار ایرنا به سراغ برخی از استانداران رفته تا بلكه این سكوت شكسته شود. هوشنگ بازوند، استاندار كرمانشاه درباره اینكه گفته می‌شود برخی فعالیت‌های انتخاباتی زودهنگام وجود دارد، به ایرنا اعلام می‌كند: «هنوز این فعالیت‌ها آنچنان شروع نشده است.»

**فعالیت گسترده علیه امید مردم
بازوند همچنین درباره فعالیت‌هایی كه باعث ایجاد ناامیدی بین مردم می‌شود در حوزه استانداری كرمانشاه می‌گوید: «خیلی‌ها هستند كه در جهت ناامیدی مردم كار می‌كنند.»

با این وجود برخی استانداران همچنان از پاسخگویی امتناع می‌كنند. خیلی‌ها از آنان از جمله استاندار اصفهان و خراسان رضوی در دسترس خبرنگاران نیستند و یا به تلفن همراه خود پاسخ نمی‌دهند. جدای از این، استاندار قم هم كه تلفن خود را پاسخ داد در پاسخ به پرسش‌های خبرنگار ایرنا اعلام كرد كه «الان جایی هستم و نمی‌توانم صحبت كنم.»

**خبر اصولگراها از جلسات زودهنگام
این واكنش منفعلانه استانداران در حالی است كه منابع رسمی از فعالیت انتخاباتی رقبای حسن روحانی خبر می‌دهند. هفته‌‌نامه مثلت در شماره این هفته خود اعلام كرده است كه سیدابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی و رقیب انتخاباتی حسن روحانی، جلسات انتخاباتی را با موضوع انتخابات مجلس كلید زده است. بنابر این گزارش، در این جلسات برخی شخصیت‌های اصولگرا از جمله سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف حضور داشتند. این خبر در حالی است كه پیش از این نیز برخی منابغ غیررسمی گزارش داده بودند كه رئیسی جلسات انتخاباتی را با حضور قالیباف برگزار كرده است. گفته می‌شود محور این جلسات انتخابات مجلس سال آینده است.

**تحلیل استاندار گیلان
مصطفی سالاری، استاندار گیلان درباره فعالیت‌های انتخاباتی زودهنگام به ایرنا می‌گوید: «در این باره دو سطح وجود دارد؛ یك سطح انتخابات ریاست جمهوری است كه در فضای ملی جریان دارد و بر استان‌ها اثر می‌گذارد. در این سطح برخی فضای گذشته را رها نكرده‌اند و بر اساس آن برای آینده نیز برنامه‌ریزی می‌كنند كه شاهد آثار آن در استان‌ها هم هستیم و بخش عمده موضوع انتخابات شامل این سطح می‌شود. در صورتی كه باید فضای وحدت ایجاد كنیم. یعنی فعالیت انتخاباتی محدودیت زمانی دارد و بعد از آن باید آنان كه نتوانستند اعتماد مردم را كسب كنند به دولت جمهوری اسلامی كمك كنند نه اینكه فكر كنند هنوز در انتخابات هستند و مانع‌تراشی كنند. الان عرصه اثبات برحق بودن نیست چراكه این موضوع را صندوق رأی تعیین كرده و تمام شده است.»

سالاری اضافه می‌كند: «سطح دیگر انتخابات مجلس است و به طور طبیعی برخی كاندیداها زودهنگام وارد این عرصه می‌شود آن هم به صورت غیررسمی نه در حد اینكه آن را فعالیت انتخاباتی تلقی كنیم. فعالیت‌های آنان به صورت محلی معمول است كه یك سال قبل انتخابات خصوصا در محل‌های سنتی و نه كلانشهرها انجام می‌شود. به نظر می‌رسد كه این فعالیت‌ها به فضای ملی لطمه نمی‌زند و تضعیف حاكیمت هم در آن نیست ضمن اینكه نمی‌توان آن را مصداق تخلف انتخاباتی در نظر گرفت ولی بهرحال قابل بررسی هستند.»

سالاری درباره اینكه «چه موانعی برای اجرای دستورات رئیس جمهور در استان‌ها وجود دارد»، اینگونه به خبرنگار ایرنا توضیح می‌دهد: علت‌ها به استان‌ها برنمی‌گردد. ما به هماهنگی بیشتر بین قوا نیاز داریم. اینكه یك مسیر مشخص باید با هم طی كنیم و این موضوع باید در كل ساختار حاكمیت اجرایی شود و اجزای حاكمیت همگام‌تر شوند. هرچه همگام‌تر شوند آثارش را در توسعه و رفع مشكلات مردم می‎‌بینیم.

**همدان، استان بدون مانع
اما محمدناصر نیكبخت استاندار همدان با اعلام اینكه «در این استان فعالیت زودهنگام انتخاباتی وجود ندارد»، می‌گوید كه «موارد كمی در این استان هست كه باعث ناامیدی مردم می‌شود ولی به همین موارد هم جواب می‌دهیم و به مردم می‌گوییم كه باور نكنند». نیكبخت معتقد است «برای اجرای دستورات رئیس جمهور با مانعی در استان خود مواجه نیست».

علی اوسط هاشمی، استاندار سابق سیستان و بلوچستان نیز در تحلیل این موضوع می‌گوید: «هنوز در عرصه رقابت برای قدرت به آن مرحله از مهارت نرسیده‌ایم كه بعد از اتمام رقابت وارد همكاری شویم و این از ابتدای انقلاب اسلامی جریان داشته كه هر كسی در حوزه رقابت به توفیق نمی‌رسد از همان موقع شروع به بازسازی ستاد خود می‌كند و فعالیت‌های رقیب را تحت نظر می‌گیرد تا با شناسایی نقاط ضعف بتواند چماق را بالا ببرد. این نشان می‌دهد كه ما هنوز در عرصه سیاست و رقابت به معرفت لازم نائل نشده‌ایم.»

اوسط هاشمی بر این باور است كه «عده‌ای در حال حاضر به هر قیمتی می‌خواهند به قدرت برسند و حاضر هستند برای هدف خود خسارت ملی هم وارد كنند. می‌بینیم كه در عرصه اقتصاد ملی، دشمن داخلی قبل از دشمن خارجی علیه منافع تلاش می‌كند ولی با این حال كارنامه خوب می‌تواند، جوسازی را ضعیف كند. بهرحال برای ماندن در افكارعمومی قوی، باید افكار قوی داشته باشیم تا بر ضعف‌ها و كاستی‌ها پیروز شویم».

گزارش از مهدی روزبهانی

**اداره كل اخبار چندرسانه ای**ایرناپلاس**