۱۲ تیر ۱۳۹۷، ۱۷:۳۸
کد خبر: 82960795
T T
۰ نفر

آیا ابرهای ایران را می دزدند

۱۲ تیر ۱۳۹۷، ۱۷:۳۸
کد خبر: 82960795
آیا ابرهای ایران را می دزدند

تهران- ایرنا- كم آبی در ایران بسیاری از كارشناسان را به واكاوی ریشه های آن سوق داده است؛ گروهی شرایط كنونی را محصول اقدام برخی دشمنان كشور با هدف بحران سازی های زیست محیطی می دانند و شماری معتقدند این شرایط نتیجه تغییرات اقلیمی و مدیریت نادرست منابع آبی است.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار علمی ایرنا، به واقع كارشناسان عوامل گوناگونی از مدیریت نادرست منابع آبی گرفته تا دخالت برخی كشورها در وضعیت ابرها و بارش های ایران را مطرح می سازند.
تغییرات اقلیمی عمدی به شیوه هایی چون ابردزدی و برف دزدی از طرف برخی كشورها و دولت های متخاصم با ایران، یكی از عواملی است كه عده ای آن را عامل كاهش بارش ها در ایران عنوان می كنند. این در حالی است كه گروهی از كارشناسان و مسئولان وجود چنین عاملی را به طور كلی رد و عنوان می كنند كه نابارورسازی ابرها از سوی سایر كشورها با هدف ایجاد خشكسالی در ایران، پایه و اساس علمی ندارد. به باور این گروه، خشكسالی و كم آبی های اخیر نتیجه تغییر اقلیم بوده كه تنها مختص ایران نیست و آب و هوای همه كشورهای جهان را مورد تاثیر قرار داده است.
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل كشور اخیرا بیان كرد: تغییرات اقلیمی در ایران مشكوك به دخالت خارجی ‌هاست. تیم ‌های مشتركی از اسرائیل و یكی از كشورهای همسایه، ابرهای در حال ورود به ایران را غیربارور می‌ كنند؛ علاوه بر این ما با بحث ابردزدی و برف دزدی نیز مواجه هستیم.
اما احد وظیفه مدیر كل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی در واكنش به این اظهارات، گفت كه براساس اطلاعات هواشناسی امكان اینكه كشوری برف یا ابر بدزد، وجود ندارد.
عیسی كلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در گفتگو با یك رسانه، اظهارنظر درباره ماجرای دزدیده شدن ابرهای ایران را جزو حوزه تخصصی سازمان هواشناسی دانست و تصریح كرد كه صرفا این سازمان صلاحیت فنی اظهارنظر در این باره را دارد. كلانتری اما درباره تغییر اقلیم به صراحت می‌گوید كه این پدیده یك واقعیت است و باید برای كاستن از تبعات منفی‌اش برنامه داشته باشیم.

** می توان باران و برف دزدید اما...
در میان بسیاری از نظرات موافق و مخالف این موضوع، شماری از جغرافیدانان و كارشناسان منابع طبیعی وجود برخی راه ها برای دستكاری در ابرهای آسمان كشورها یا به اصلاح آب دزدی و برف دزدی را تایید می كنند.
در این باره «علی درویشی» كارشناس منابع طبیعی و عضو هیات علمی دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا، وجود چهار یا پنج راهكار برای دستكاری در وضعیت بارش در دیگر مناطق را تصدیق كرد.
درویشی در عین حال انجام اقدامات از سوی سایر كشورها علیه ایران و دستكاری های آب وهوایی را نه رد و نه تكذیب كرد و ادامه داد: به هر حال دستكاری و كنترل بارش ها نشدنی نیست و راه هایی برای آن وجود دارد.
در همین حال، پرویز كردوانی جغرافیدان و كویرشناس نیز با تایید عملی بودن نابارور كردن ابرها، بر این باور است: این كار اصول دارد اینگونه نیست كه ابرها را صدها كیلومتر خارج از كشور ما بارور كنند و ابر تخلیه شده را برای ما بفرستند. باید این عمل در منطقه ای انجام شود كه سیستم باروری ابر وجود داشته باشد.
به گفته وی، تخلیه ابرها از باران با تزریق یدید نقره به ابرها انجام می شود كه بسیار گران قیمت است و این اتفاق در شرایط خاص دمایی، سرعت ویژه باد و غیره رخ می دهد.
كردوانی می گوید: امكان تغییر در آب و هوای هیچ كشوری وجود ندارد، اگر تمام این شرایط در كنار هم با توجه به فاصله دشمنان با خاك كشور ما فراهم باشد شاید یك دفعه امكان انجام تخلیه ابرها از باران وجود داشته باشد كه آن یك دفعه هم هیچ تأثیری بر بارندگی های سالانه و شرایط عادی جو نخواهد داشت.

** دزدی ابر و برف مبنای علمی ندارد
عباس رنجبر سعادت آبادی رئیس پژوهشكده هواشناسی در رد اقدامی به نام ابردزدی یا آب دزدی از ابرهای ایران عنوان كرد كه طرح چنین مباحثی پایه و اساس علمی ندارد.
وی در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا، به برخی اقدامات این پژوهشكده اشاره كرد و گفت: یكی از گروه های پژوهشی كه مرتبط با تعدیل وضع هوا است، مجموعه اقداماتی در قالب پروژه ها بارورسازی، مه زدایی و تگرگ زدایی با هدف تعدیل شرایط آب و هوایی در مناطقی چون فرودگاه ها یا زمین های كشاورزی است. تجربه و مقاله های گوناگونی نیز چنین اقدامات و اثرات آن را تایید می كنند اما در سال های اخیر برخی موضوعاتی مطرح می شوند كه بیشتر شبیه به شایعه بوده كه نه فیزیك و نه هیچ منبع علمی موثق و متخصصی آن را تایید نمی كند.
رنجبر با تاكید بر این كه اظهار نظر افراد غیرعلمی در چنین مقوله هایی مردم و مسئولان دلسوز را از مسائل اصلی دور خواهد كرد، عنوان كرد: اظهارنظرها در باره ابردزدی آن هم در سطع وسیع برای یك كشور یا یك منطقه حقیقت ندارد چرا كه حتی آمریكا و مناطق تحت اشغال رژیم صهیونیستی نیز اسیر پدیده ای به نام خشكسالی هستند.
رئیس پژوهشكده هواشناسی تصریح كرد: مسائلی مانند ابردزدی، وقوع طوفان های شدید یا دستكاری در اقلیم، دارای مبنای علمی نبوده و هیچ متخصص هواشناسی، فیزیك یا مرجع هواشناسی چنین موضوعاتی را به رسمیت نمی شناسد.
وی همچنین با رد ارتباط میان طوفان های اخیر تهران با دستكاری در اقلیم افزود: طوفان، سیل، برف یا خشكسالی هایی كه اخیرا در ایران به وقوع پیوسته است كاملا به صورت طبیعی رخ داده و بسیاری از آن ها پیش بینی شده بودند.

** دستكاری در ابرها؛ غیرمنطقی و نیازمند صرف هزینه های هنگفت
بهلول علیجانی بنیان‌گذار اقلیم‌ شناسی سینوپتیك نیز با نظریه سازمان هواشناسی موافق و معتقد است كه اقدامی مانند ابردزدی یا دستكاری در ابرهای بارشی سایر كشورها در صورتی كه امكان پذیر باشد، نیاز به صرف هزینه های هنگفت، تخصص و فناوری های ویژه ای است كه هیچ یك از كشورهای حاضر در مسیر دریای مدیترانه تا ایران، چنین امكاناتی را در دسترس ندارند.
این اقلیم شناس در گفتگو با ایرنا، با بیان اینكه شاید یكی از كشورهای همسایه ایران بتواند با شیوه بارورسازی از ابری پیش از ورود به آسمان ایران، بهره برداری بارشی كند و آن ابر پیش از ورود به ایران به ابر غیربارشی تبدیل شود، تصریح كرد: چنین اقدام احتمالی نیز حتی نیاز به شرایط ویژه دارد. ابرها باید حداقل رطوبتی برای بارش داشته باشند و از طرفی كشورهای اطراف ایران از موقعیت انجام چنین اقدامی برخوردار نیستند.
وی به شرایط لازم برای بارش زا شدن ابرها اشاره كرد و گفت: برای بارش باران به دو عامل صعود و هوای مربوط نیاز داریم. هوای مرطوب در ارتفاعات بالای اتمسفر سرد می شود و پس از افزایش بخار آب موجود در هوا بیش از ظرفیت خود، تبدیل به آب شده و در صورت هسته تراكم یعنی گرد وغبار (هواویز) به شكل بارش بر زمین می آید.
علیجانی می گوید كه بارورسازی ابرها نیز به همین شیوه صورت می گیرد با توجه به اینكه اضافه كردن هواویز یا هسته های تراكم تنها در ابرهای دارای شرایط ویژه باروری امكان پذیر خواهد بود.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی، اینكه بخواهیم ابری را از حالت بارشی خارج سازیم، باید خود ابر را با گرم كردن بیش از اندازه در ارتفاع بالا از بین ببریم تا قطرات آب ناپدید و تبخیر شوند كه این اقدام نیازمند صرف هزینه های بسیاری زیاد است.
علیجانی همچنین تاكید كرد: در مسیر كشور ما هیچ كشوری وجود ندارد كه بودجه، تخصص و فناوری لازم دارد كه به طور تقریبی كاری غیر عملی در شرایط كنونی است.
وی در پایان تصریح كرد: نمی توان گفت اقداماتی از این دست غیرقابل انجام است اما نباید از هزینه های آن نیز غافل شد. باید دید كه آیا صرف پول های كلان برای اینكه جلوی بارش ابری گرفته شود منطقی و به صرفه است؟ آیا فناوری بشر تا این اندازه پیشرفت كرده است كه به سادگی قادر به انجام چنین اقدامی باشد؟

**مدیریت منابع آبی، یك ضرورت برای رفع كم آبی
رئیس پژوهشكده هواشناسی در بخشی از اظهاراتش توصیه كرد كه برای حل مشكلات و مقابله با چالش های محیط زیستی از جمله در زمینه آب، مدیریت مناسب منابع آبی صورت بگیرد.
رنجبر تاكید كرد: پدیده تغییر اقلیم كه طوفان های ناگهانی، بارش های سنگین یا دوره های خشكسالی بلندمدت از ویژگی های آن است تنها به ایران اختصاص ندارد بلكه در همه جای جهان در حال وقوع است. تنها باید در مدیریت كلان به این موضوعات پرداخته و مدیریت شود.
علمی**9283**2017
۰ نفر