چهاردهم تيرماه 81 همزمان با روز ملي قلم انجمن قلم ايران با هدف ايجاد زمينه مناسب براي احراز نقش فعال مولفان و پديدآورندگان كتاب در تحولات اجتماعي كشور جشنواره قلم زرين را راه اندازي كرد.
كوشش در راه اشاعه هر چه بهتر و بيشتر ارزشهاي والاي انساني و ديني و معرفي آثار برتر و انتخاب بهترين كتاب هاي منتشر شده در سال به جامعه، از ديگر اهداف راه اندازي اين جشنواره عنوان شد.
جشنواره قلم زرين تاكنون 15 گام خود را برداشته و در ايستگاه شانزدهم است و مدتي است از سوي برخي، به داشتن عملكرد جناحي متهم است.
دبير شانزدهمين دوره اين جشنواره روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي ايرنا با بيان اينكه در داوري با 'اثر' طرفيم، افزود: در اين جشنواره اثر فارغ از خود نويسنده بررسي مي شود و ملاك، پايبندي به اصول اخلاقي و كرامت انساني است كه در جامعه عرف مي باشد.
وي گفت: اثري كه داراي سياه نمايي باشد و مخاطب را به مواردي غيراخلاقي همچون خودكشي، مهاجرت، اعتياد و روابط ناسالم تشويق كند، بي ترديد با اصول اخلاقي و روحيه اميد بخشي جامعه منافات دارد.
ساماني اذعان داشت: اين در حالي است كه وظيفه هنر القاي روحيه اميد و اميدواري به مردم است و اگر نقدي هم در محتواي يك كتاب باشد، بايد منتقد هشدار دهنده و آگاهي بخش باشد.
وي با بيان اينكه آثار متعهدي كه به درد مردم مي خورد آثار اخلاقي است، گفت: برخي نويسندگان با داعيه روشنفكري انگ مي زنند كه برخي آثار در جشنواره ديده نمي شود در حاليكه آثار غير ارزشي نيز بررسي مي شوند اما بر اساس پايبندي به اصول اخلاقي پس از داوري، جايگاهي در قلم زرين نمي يابند.
**ليست خانه كتاب كامل نيست
دبير شانزدهمين جشنواره قلم زرين همچنين در مورد تعداد آثار بررسي شده در اين جشنواره گفت: تمامي آثاري كه در سال گذشته براي اولين بار چاپ شده اند در اين جشنواره بررسي شدند.
ساماني افزود: ليست اين آثار از خانه كتاب تهيه مي شود اما به طور معمول ليست خانه كتاب نقص دارد و كامل نيست چون ناشران كم كاري مي كنند و گاهي ليست نشرهاي خود را به خانه كتاب اعلام نمي كنند.
وي با اشاره به اينكه آثار بررسي شده به مسائل سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مي پردازند، گفت: در جشنواره قلم زرين در تمام رشته ها براساس روال جشنواره يك اثر برگزيده مي شود.
ساماني با تاكيد بر بررسي آثاري كه همپاي جامعه در حال پيشروي هستند، افزود: در بخش شعر بزرگسال اين دوره آثار خوبي داشتيم و شاعران جواني كه درد و مشكلات مردم را با زبان شعر پيش مي برند، آثار خوبي ارائه كرده بودند.
**بررسي بيش از 10 هزار اثر در جشنواره شانزدهم قلم زرين
دبير اين جشنواره گفت: 10 هزار و 257 اثر، در پنج حوزه «شعر كودك و نوجوان» ، «شعر بزرگسال»، «داستان كودك و نوجوان»، «داستان بزرگسال» و «نقد و پژوهش ادبي» در جشنواره شانزدهم بررسي شد.
**نامزدهاي داستان بزرگسال در ميان 3600 اثر
دبير شانزدهمين دوره جايزه قلم زرين، با اعلام پايان داوري در تمامي رشته هاي اين رويداد ادبي گفت: براساس اعلام هيات داوران جشنواره از ميان كليه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه رمان و داستان بزرگسال، پنج كتاب شامل عناوين زير نامزد قلم زرين شد.
«ابدي» اثر مهدي صفري از شهرستان ادب، «آفرت» از ناهيد قادري انتشارات سوره مهر، «روياي آق تاريم» از مصطفي جمشيدي از «به نشر»، «گيلداد» اثر حسن قلي پور از سوره مهر و «يونس» اثر علي آرمين از شهرستان ادب نامزد هاي اين بخش هستند.
**داستان كودك و نوجوان از ميان 2700 اثر
ساماني گفت: از ميان همه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه داستان كودك و نوجوان طبق ليست دريافتي از خانه كتاب ، آثار زير به عنوان نامزدهاي دريافت جايزه قلم زرين انتخاب و معرفي شد:
«پرواز با پاراموتور را دوست دارم» اثر «علي آرمين» از نشر جمكران، «روايتي ساده از ماجرايي پيچيده» اثر ابراهيم حسن بيگي از نشر سوره مهر، « شاخ دماغي ها» اثر عذرا موسوي و «باغ خرمالو» از هادي حكيميان از نشر شهرستان ادب.
وي افزود: متاسفانه در بخش داستان كودك و نوجوان، شاهد آثار چندان قوي و درخوري نبوديم و در حاليكه آثار به لحاظ كمي زياد بودند، اما از نظر كيفي آثار چندان مطلوبي به چاپ نرسيده بود.
ساماني گفت: يكي از بزرگترين چالش هاي داوران در اين بخش، كتاب هايي با تجديد چاپ پس از سالها بود كه در شناسنامه كتاب، چاپ اول درج شده بود.
وي افزود: بسياري از اين آثار توسط داوران مطالعه و ارزيابي شد و بعدا متوجه شديم كه آثار متعلق به بيش از يك دهه قبل بوده است كه تجديد چاپ شده و نكته جالب توجه اينجا بود كه اتفاقا آثار قوي و خوبي در بين آنها به چشم مي خورد ولي متاسفانه از دور مسابقه كنار گذاشته شد.
**شعر بزرگسال از ميان 3057 اثر
ساماني نامزدهاي اين بخش را نيز شامل آثار زير معرفي كرد: «ساكن چو آب و روان چون رود» از تقي پور نامداريان، «دلنخواهي» اثر محمد حسين انصاري نژاد، «ليلي آذر» نوشته آذر سعادتمند، «سياه مست سايه تاك» اثر مرتضي اميري اسفندقه.
«عشق سوزان است» نوشته مهدي جهاندار، «تحير» اثر سيد حميد رضا برقعي، «اسفار آفتابگردان» نوشته عباس باقري، «به رنگ درنگ» اثر محمد مرادي، «مرز ما عشق است» نوشته سيد محمد مهدي شفيعي و «سفرنامه با صاد» اثر سيد مهدي موسوي.
**شعر كودك و نوجوان از ميان 800 اثر
ساماني گفت: از ميان كليه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه شعر كودك و نوجوان، كه طبق ليست دريافتي از خانه كتاب حدود ٨٠٠ عنوان كتاب بود، آثار زير به عنوان نامزدهاي دريافت جايزه قلم زرين انتخاب و معرفي شد.
«يك دختر بي گوشواره» سروده شاهين رهنما از انتشارات به نشر، « آبان در ترافيك» سروده داود لطف الله انتشارات سوره مهر و «معني گنجشك» سروده يحيي علوي فرد موسسه دارالحديث.
ساماني گفت: كتابهاي شعر در حوزه كودك و نوجوان هم از لحاظ محتوايي و هم كتاب سازي دچار نقاط ضعف زيادي بودند بويژه كه در حوزه نوجوان كارهاي كمتري هم منتشر شده بود و هم محتواي شعرهايشان را اغلب سروده هايي سرد، تلخ و تاريك شكل مي داد كه نبايد از كنار اين ها به سادگي گذشت چرا كه شعر، زبان زندگيست.
**نقد ادبي و پژوهش از ميان حدود يكصد اثر
دبير شانزدهمين دوره جايزه قلم زرين همچنين در مورد بخش نقد ادبي و پژوهش اين دوره از جايزه قلم زرين افزود: كتاب هاي «پژوهشي در ادبيات و انديشه علمي تخيلي» نوشته محمد قصاع از نشر باژ، «جستارهايي در ادبيات داستاني غرب» نوشته كامران پارسي نژاد از انتشارات كانون انديشه جوان و «درس گفتارهاي نقد ادبي» نوشته احمد خاتمي از نشر پايا از ديد هيات داوران نامزد قلم زرين شدند.
وي افزود: نكته قابل تامل در اين بخش هم كتاب هايي بود كه توسط داوران جهت بررسي از ليست خانه كتاب انتخاب شد، اما برغم پيگيري هاي زياد دبيرخانه، متاسفانه در بازار نشر پيدا نشد.
به گفته وي عمده اين كتابها در تيراژهاي بسيار محدود و چند صدتايي و حتي كمتر و به صورت سفارشي به چاپ رسيده و بعد از آن ناشر ديگر اقدامي براي چاپ شان نكرده است
مراسم اختتاميه شانزدهمين دوره جشنواره قلم زرين با معرفي برگزيدگان و اهداي جوايز 14 تيرماه 1397 (همزمان با روز ملي قلم) در محل سالن اجتماعات انجمن قلم به نشاني تهران - يوسف آباد برگزار مي شود.
فراهنگ**3009** 1701
تهران – ايرنا- دبير شانزدهمين جشنواره قلم زرين گفت: آثار واردشده به اين جشنواره، صرفنظر از نويسنده و انتشارات و جناح و دسته بندي ها بر مبناي محتواي اثر وارد چرخه داوري مي شوند.