۱۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۵:۰۰
کد خبر: 82961749
T T
۰ نفر

بحران كم آبی در پاكستان

۱۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۵:۰۰
کد خبر: 82961749
بحران كم آبی در پاكستان

اسلام آباد- ایرنا - پاكستان با وجود دارا بودن رودخانه های پرآب به علت ضعف در ذخیره آب و كاهش بارندگی با بحران كم آبی مواجه شده است.

به گزارش ایرنا، همه ساله بخش زیادی از آب رودخانه های این كشور بویژه سند به ارزش 21 میلیارد دلار با وجود نیاز شدید این كشور به آب به اقیانوس می ریزد.
صندوق بین المللی پول با انتشار گزارشی با اشاره به جایگاه سوم پاكستان از نظر كمبود آب اعلام كرد در صورتی كه این كشور برای ساخت سدهای بزرگ اقدام نكند در ماههای آینده با خطر خشكسالی مواجه خواهد شد.
اداره رود ایندوس پاكستان (IRSA) در ماه گذشته با صدور بیانیه ای نسبت به كمبود آب دراین كشورهشدار داد.
این اداره با بیان اینكه میزان ذخیره آب سدها تنها برای مصرف یك ماه آینده كفایت می كند ازمردم خواست در مصرف آب صرفه جویی كنند.
اداره استانداردهای بین المللی نیزاعلام كرده است كه سدهای پاكستان برای نجات از بحران كم آبی ،دستكم باید 120 روز ذخیره آب داشته باشد.
براساس این گزارش تنها دو سد بزرگ 'مانگالا' و 'تربیلا' پاكستان ظرفیت زیاد ذخیره آب دارد.
تعدادی سدهای كوچك از جمله چشمه، راول و حب نیز در نزدیكی شهرهای كوچك و بزرگ از جمله اسلام آباد پایتخت پاكستان و شهر كراچی بزرگترین و پرجمیعت ترین شهر این كشور ساخته شده كه تنها منابع آب شهرها و روستاهای اطراف را تامین می كند.
به گفته سخنگوی اداره سیستم رود ایندوس در پاكستان ،امسال به دلیل طولانی شدن سردی هوا، روند آب شدن یخچالهای طبیعی در رشته كوههای قراقروم در شمال این كشور و در منطقه گیلگت بلتستان نسبت به سالهای قبل با تاخیر مواجه شد كه این امر باعث كاهش آب رودخانه سند و ذخایر آب سدها شده است .
این در حالی است كه برنامه توسعه سازمان ملل و شورای تحقیقات منابع آبی پاكستان در گزارشی نسبت به بروز بحران امنیت منابع آبی در شبه قاره هند و پاكستان تا سال 2025 هشدار داده است.
به گفته كارشناسان امور هواشناسی پاكستان، شدت یافتن تغییرات اقلیمی، كاهش بارش برف و باران و بی توجهی مسئولان به موضوع هدر رفت منابع آبی و سیستم آبیاری ناقص باعث شده تا بحران كمبود آب هر سال نسبت به سال قبل در پاكستان شدیدتر شود.
پاكستان و هند بعنوان دو رقیب سنتی در منطقه جنوب آسیا ،علاوه بر اختلاف نظر درباره مسئله مورد مناقشه كشمیر بر سر نحوه تقسیم منابع آبی مشترك نیز اختلاف نظر عمیق دارند.
سال 1960 میلادی با دخالت و میانجیگری بانك جهانی معاهده سند بین مسئولان بلند پایه دو كشور به امضاء رسید كه بر اساس آن قرار شد پاكستان از منابع آبی رودهای غربی و هند از منابع آبی رودهای شرقی استفاده كند اما با این حال پاكستان بارها هند را به نقض این معاهده متهم كرده است.
بحران كمبود آب حتی دخالت قوه قضایی پاكستان را در پی داشته است.
چندی پیش 'ثاقب نثار' رئیس دیوان عالی این كشور با ابراز ناخرسندی عمیق از بی اعتنایی دولتمردان این كشور نسبت به شدت یافتن بحران كمبود آب، از سیاستمداران كشور خواست تمامی توان خود را برای برون رفت از این چالش به كار گیرند.
وی با انتقاد از فساد مالی گسترده در میان سیاستمداران و حاكمان در این كشور گفت: اگر بخشی از بودجه كشور صرف ساخت سدهای بزرگ می شد اكنون كشور با دارا بودن رودهای پرآب به بحران آب دچار نمی شد.
این در حالی است كه خالی شدن سدهای كوچك 'راول' و 'حب' كه منبع اصلی تامین آب شرب ساكنان شهرهای اسلام آباد و كراچی است باعث كمبود شدید آب مردم این شهرها شده است.
مسئولان ادارات تامین آب پاكستان هشدار دادند اگر بارش بارانهای موسمی ظرف چند روز آینده دراین كشورآغاز نشود، مردم به صورت جدی با بحران آب روبرو خواهند شد.
از سوی دیگر به دلیل نقص در سیستم لوله كشی و آب و فاضلاب ، مردم این كشور در ردیف چهارم جهان از نظر مصرف زیاد و هدر دادن منابع آبی هستند.
از سوی دیگر 'ناصر الملك' نخست وزیر دولت موقت پاكستان كه مسئول برگزاری انتخابات آزاد و شفاف در این كشور است به دلیل بحران كمبود آب، نشست اضطراری شورای آب را در نهم ژوئیه(17) برای چاره جویی برای تامین آب آشامیدنی و كشاورزی خواستار شده است.
قرار است انتخابات سراسری پاكستان در 25 ژوئیه ( 3 مرداد ) در سراسر این كشور برگزار شود.
بیشتر سیاستمداران و احزاب سیاسی و مذهبی فارغ از بحران آب خود را آماده انتخابات می كنند.
با این حال رهبران احزاب بزرگ سیاسی پاكستان از جمله حزب مردم و تحریك انصاف مدعی هستند اگر در انتخابات پیروز شوند بحران آب را درمدت زمان كوتاهی رفع می كنند.
آساق**6125**1600**1337
سید بهادر حسینی تشنیزی