۱۶ تیر ۱۳۹۷، ۸:۳۸
کد خبر: 82963786
T T
۰ نفر
متكدیان غیربومی، میهمانان ناخوانده معابر ارومیه

ارومیه- ایرنا- تكدی گری از جمله معضلات دیرینه اجتماعی در برخی از شهرهای آذربایجان غربی از جمله ارومیه است؛ معضلی كه در بیشتر موارد توسط افراد غیربومی در این شهر سرسبز و خوش آب و هوا شكل می گیرد و مقابله با آن نیازمند مشاركت های مردمی و تلاش های مضاعف متولیان است.

به گزارش ایرنا برخی ها باور كرده اند كه احدی بدون داشتن نیاز مالی دست نیاز به سوی كسی دراز نمی كند غافل از اینكه در بیشتر موارد عده ای سودجوی آشنا یا غریبه، پول های متكدیان كوچك و بزرگ را می ستاند و به آنان پول تو جیبی می دهد.
چند قدم آن طرف تر نوزادی كه شدت گرمای تابستان توان حركتش را سلب كرده است، چشم خود را بر روی عابران باز می كند؛ عابران نیز هر از چندی با نگاهی ترحم آمیز و با تكان دادن سر، اسكناس یا سكه ای بر روی بالشتك زیر سر او می گذارند.
اما آن زن بی درنگ آن اسكناس یا سكه را از روی بالشتك كثیف برمی دارد و بر روی پول های مچاله شده دیگر می گذارد تا شاید كارفرمایش امروز از بابت پایین بدون درآمدش كمتر نق بزند.
برخی از چهارراه ها نیز مقصد دیگر متكدیان در ارومیه است؛ در این چهارراه ها پسران و دختران گل فروش آماده سرخ شدن رنگ چراغ راهنمایی و رانندگی هستند تا با چهره ای زرد و پژمرده به سراغ خودروهای لوكس بروند و از آنان مزد تمیز كردن شیشه یا فروش زوركی گل یا روزنامه را طلب كنند.
در اكثر موارد هم خودرو نشسته ها از جا سیگاری ماشین اسكناسی را بیرون می كشند و به آنان می دهند تا دلشان همچنان به مردم گرم باشد.
آخر شب بیشتر اینها از پیر و جوان تا زن و مرد گرسنه با خودرویی كه نه آمدنش معلوم است و نه رفتنش، سوار می شوند و به محلی نامعلوم می روند تا با تكه نانی سیر شوند؛ پول های توی جیب خود را بسلفند و سر در تنهایی خود بر زمین بگذارند تا فردایی دیگر روشن شود و روز از نو و گدایی از نو!
با گذر از خیابان های مركزی شهر ارومیه و حتی برخی از خیابان های حاشیه ای از جمله كمربندی میانی این شهر و برخی نقاط دیگر از جمله پایانه های مسافری، این معضل اجتماعی روبروی چشم همه ما رژه می رود و همه ما سر افسوس بر آن تكان می دهیم.
پدری در كنار فرزند خردسال ژولیده، نوزادی در آغوش مادری با چادر بلند و متفاوت از فرهنگ چادری های منطقه، مردی با روی سیاه و پای قطع شده، زنی با روی بسته با چادر و نشسته بر كنار جوی آب و پسركی آدامس فروش با لحنی نه تركی و نه كردی از جلوه های بارز تكدی گری در شهر ارومیه هستند.
در نگاه نخست این افراد قلب مردم ارومیه را به درد می آورند ولی آنان نیز ابزاری برای درآمدهای میلیاردی شبكه های تكدی گری و حتی شبكه های قاچاق انسان هستند كه بعضا ریشه آن در آن سوی مرزهاست.
برای حل این معضل در سال های اخیر برنامه ریزی های گسترده ای صورت گرفته كه می تواند با جدا كردن مجرمان و اغفال شدگان از نیازمندان واقعی، زمینه بهبود وضعیت آنان را فراهم كرد و كلیدی برای آینده قفل شده آنان یافت.
راه اندازی اردوگاه متكدیان برای تفكیك این افراد راهكاری قانونی برای این امر است كه اگرچه در برخی از شهرهای آذربایجان غربی به صورت دست و پا شكسته راه اندازی شده اما اجرای اصولی آن با مشكل روبرو است.
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی معتقد است كه راه اندازی اردوگاه پایش متكدیان جمع آوری شده از سطح شهر در ارومیه الزام قانونی است و دستگاه های مسوول باید به سرعت در این خصوص اقدام اساسی انجام دهند.
علیرضا رادفر افزود: طبق قانون باید شهرهای بالای 500 هزار نفر دارای اردوگاه ویژه پایش متكدیان باشند تا علاوه بر اینكه افراد جمع آوری شده از سطح شهر، مدت كوتاهی در آنجا نگهداری می شوند، تحلیل وضعیت این افراد نیز در آن مكان انجام شود.
وی اضافه كرد: این مركز در حال حاضر در یك مكان استیجاری راه اندازی شده ولی شهرداری ارومیه باید مقدمات انتقال به محل دائمی را فراهم كند.
وی با اشاره به اینكه چهره شهر با وجود متكدیان بسیار زشت نشان داده می شود، بیان كرد: این افراد باید جمع آوری شوند و وضعیت آنان مورد پایش قرار گیرد؛ این متكدیان در صورتی كه برای بار اول دست به چنین كاری زده باشند، باید به مراكز بهزیستی، كمیته امداد یا مركز درمان اجباری معتادان تحویل داده شوند.
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: البته اگر این افراد برای بار دوم یا بیشتر اقدام به تكدی گری كرده باشند و دستگیر شوند، باید به مراجع قضایی تحویل داده شوند تا حكم دادگاه وضعیت آنان را مشخص كند.
رادفر گفت: یكی از مهمترین دلایل رشد تكدی گری در شهر ارومیه، رافت مردم و كمك همه روزه آنان به متكدیان است كه این امر موجب می شود تا شبكه های تكدی گری افراد بیشتری را برای انجام این كار زشت روانه ارومیه كنند.
وی افزود: اقدامات فرهنگی برای كمك به نهادهای حمایتی از جمله كمیته امداد و بهزیستی در كنار اجرای به موقع و بدون اغماض طرح جمع آوری متكدیان از جمله مواردی است كه باید مد نظر قرار گیرد.
مهرداد سلامتی، معاون خدمات شهری شهردار ارومیه نیز با اشاره به مشكلات مالی موجود در این نهاد، گفت: با وجود این مشكلات سعی می كنیم در سریع ترین زمان ممكن محل دائمی نگهداری و پایش متكدیان در شهر را تحویل فرمانداری دهیم.
فرماندار ارومیه نیز در این خصوص معتقد است كه 90 درصد از متكدیان و معتادان متجاهر ارومیه غیربومی هستند.
عباس حسن خانی اضافه كرد: متكدیان شهر ارومیه اغلب از شهر‌های اطراف و استان‌های همجوار به شهر ارومیه می آیند.
وی بیان كرد: افرادی كه در سطح معابر و خیابان ها دست نیاز در مقابل همشهریان دراز می كنند، لزوما افراد نیازمند نیستند و به صورت پنهانی تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار می گیرند.
وی افزود: در بسیاری از موارد نیاز فردی سبب تكدی گری نشده است بلكه افراد سودجو به صورت سازمان یافته عمل می كنند و در همین راستا مردم باید هوشیار باشند تا در دام آنان نیافتند.
البته مردم شهر ارومیه در برخی موارد نظری برخلاف مسوولان دارند و معتقد هستند اگر مسوولان جلوی فعالیت این افراد را حتی به مدت یك ساعت بگیرند، می توان این معضل را درمان كرد.
عباس صادقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینكه هیچگاه به متكدیان كمك نكرده است، گفت: در خانواده ما صندوقی راه اندازی شده كه هرگاه متكدی را در خیابان ببینیم، مقداری پول در داخل آن می ریزیم و در پایان ماه آن را به یك نیازمند واقعی می دهیم.
این شهروند ارومیه ای افزود: مردم نباید به متكدیان كمك كنند ولی برخی ها نمی توانند جلوی خود را نگهدارند و مجبور به كمك می شوند كه راه حل آن، جمع آوری سریع متكدیان توسط مسوولان و اجازه ندادن به آنان برای حضور در معابر پرتردد است.
وی اضافه كرد: برخی از متكدیان حتی زبان ما را نیز نمی فهمند و وقتی با آنان حرف می زنیم، متوجه نمی شوند و این امر نشان می دهد این افراد از جاهای دیگر و به میل خود یا به زور برای تكدی گری آورده شده اند.
وی بیان كرد: برخی از كودكان معصوم در ارومیه از این متكدیان می ترسند و با دیدن آنان به آغوش پدر و مادر خود پناه می برند و همین امر لطمه ای جدی به روان كودك وارد می كند.
یك شهروند ارومیه ای نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینكه متكدیان هر روز صدها هزار تومان از مردم اخاذی می كنند، اضافه كرد: خود من در چند مورد شاهد درآمد میلیونی آنها بوده ام؛ برخی از این افراد به ویژه كودكان كم سن و سال با شناسایی خودروهای گران قیمت، صاحبان آن را با قسم و نفرین تحت تاثیر قرار می دهند و در برخی موارد اسكناس های 50 هزار تومانی دریافت می كنند.
وی اضافه كرد: نمی توان با توصیه به مردم جلوی تكدی گری را گرفت ولی می توان با گماردن مامورانی در سطح شهر از حضور متكدیان جلوگیری كرد.
وی بیان كرد: در سال های اخیر برخی از متكدیان به بهانه دستفروشی اقدام به تكدی گری می كنند در حالی كه از فرط اعتیاد حال فروش نیز ندارند و مردم بدون خرید از آنان به این افراد كمك می كنند.
این شهروند ارومیه ای تاكید كرد: مكان این افراد مشخص است و اگر مسوولان بخواهند می توانند در عرض یك ساعت آنان را دستگیر كنند.
در این خصوص خبرنگار ایرنا به سراغ تعدادی از متكدیان سطح شهر ارومیه رفت اما هیچ یك از آنان حاضر به مصاحبه نشدند.
8137 /3072
گزارش از: سیده فاطمه سجادی