تغييرات اقليمي كه همان دگرگوني هاي مشخص و محسوس است كه در شرايط آب و هوايي و طبيعي يك منطقه و بخش زيادي از جهان رخ مي دهند، با اثرگذاري گسترده پيامدهاي بسياري در زندگي انسان ها داشته و باعث ايجاد پديده هاي طبيعي مي شوند.
بروز تغييرات عمده در نوع رويدادهاي طبيعي نظير بارش هاي بي موقع، كاهش بارش ها كه كشور ما را زير سال هاست تحت تاثير قرار داده، بادهاي ناگهاني و شديد، بارش برف در مقاطع زماني دور از انتظار، بروز خشكسالي هاي شديد و افزايش دما از پيامدهاي تغييرات اقليمي است.
يكي از پيامدهاي مخرب تغييرات اقليمي بروز بي نظمي در پديده هاي طبيعي نظير بارش برف در فصل بهار و سرما و يخبندان است كه امسال نيز اين پديده زيان هاي بسياري را به زمين هاي كشاورزي و باغات كشور وارد كرد.
افزايش بي رويه دما در تابستان امسال در برخي از نقاط دور از ذهن نظير استان هاي غربي و شمالي كشور نظير اردبيل مي تواند يكي از پيامدهاي همين تغييرات اقليمي باشد.
محسوس ترين اثر تغييرات اقليمي كه در ايران بيش از پيش مشكل آفرين شده، كاهش بارش ها و كم آبي است كه در برخي نقاط كشور به شكل خشكسالي قدرت نمايي مي كند.
عملكرد ما در زمينه مصرف بالاي منابع آبي به ويژه منابع زيرزميني آب نيز مزيد بر علت شده و مشكل را تشديد كرده است.
گفته مي شود كه مردم ايران بيش از 2 برابر متوسط مصرف جهاني آب مصرف مي كنند كه بخشي از اين نوع رفتار به بي اطلاعي از وخامت اوضاع و جدي نگرفتن شرايط كم آبي باز مي گردد.
اظهارات وزير نيرو در اين خصوص كه 334 شهر كشور با جمعيتي بالغ بر 35 ميليوني در معرض تنش آبي قرار دارند خود شاهدي بر اين مدعاست كه براي مقابله با شرايط اقليمي بايد با تغيير نوع رفتار خود سازگاري اقليمي را جايگزين كنيم.
رضا اردكانيان وزير نيرو گفت: براساس بررسي ها، 165 شهر با جمعيت 10.5 ميليون نفر در وضعيت زرد، 62 شهر با جمعيت 6.8 ميليون نفر در وضعيت نارنجي و 107 شهر با جمعيت 17.2 ميليون نفر در وضعيت قرمز و مجموعا اين 334 شهر در معرض تنش آبي قرار خواهند داشت.
وي ادامه داد: در 50 سال گذشته وارد چرخه هاي بلند خشكسالي شديم و البته امسال سخت ترين سال است اما اينطور نيست كه قابل مديريت نباشد.
وزير نيرو اظهار داشت: بايد توجه داشت كه خشكسالي مي تواند يك فرصت باشد و با نگاهي به شيوه مصرف بايد ذهن خود را متوجه تامين آب جديد نكنيم.
اردكانيان گفت: در طول 50 سال گذشته در ميانگين 10 ساله بارش در كشور از 250 به 217 ميليمتر رسيده ايم و اين در حاليست كه ميانگين دماي كشور با افزايش چهار دهم سيلسيوس در هر دهه مواجه بوده ايم.
وي اين سوال را مطرح كرد: با روند موجود كاهش بارش ها، گرم شدن كشور، افزايش جمعيت و توسعه شهرنشيني و افزايش مصرف انرژي، آيا مي توان بدون تغيير در شيوه هاي مصرف آب به زندگي و توسعه متوازن و پايدار كشور ادامه داد؟
وزير نيرو تشكيل كارگروه ملي سازگاري با كم آبي، دسترسي به موقع شركت هاي آب و برق به منابع داخلي، همكاري سازمان هاي مصرف كننده در مديريت مصرف برق، پرهيز از تشديد تنش ها بر سر رقابت در برخورداري از منابع آب نزد افكار عمومي را از راهكارهاي مديريتي برشمرد.
اردكانيان همچنين تعيين چگونگي توزيع كمبود آب بين مصارف مختلف، برنامه ريزي و هماهنگي لازم براي انطباق الگوي كشت مناسب، پشتيباني از تدابير استان ها در جلوگيري از بروز مشكلات وتعارض هاي اجتماعي، اجراي سياست هاي وزارت جهاد كشاورزي براي كنترل سطح زيركشت، تحويل حجمي آب براي همه مصارف كشاورزي و كاهش مصرف آب فضاي سبز به ميزان 30 درصد نسبت به سال گذشته و تعيين تعرفه مصارف مازاد بر الگوي مصرف آب شرب را از برنامه هاي عملياتي اين وزارتخانه عنوان كرد.
وي تصريح كرد: دوراني كه با آن مواجه ايم، روند معكوس نخواهد داشت و تلاش مي كنيم تا آب به موضوع ميان بخشي تبديل شود و با همكاري نزديك همه اعضاي دولت بايد شيوه مصرف را به گونه اي اصلاح كنيم كه با شرايط موجود جمعيتي و بيشتر از آن بتوان كشور را از نظر منابع آبي مديريت كرد.
سازگاري اقليمي در حقيقت مطابقت دادن رفتارهاي انساني با نوع تغييرات ايجاد شده و استفاده بهينه از منابع موجود براي غلبه بر مشكلات ناشي از تغييرات به وجود آمده است.
سازگاري با تغييرات اقليمي به دليل اينكه مقوله اي جديد در زندگي انسان ها محسوب مي شود نياز به تبيين، آگاهي رساني و آموزش دارد، مردم بايد بايد با شناخت نسبت به شرايط موجود با برنامه هاي تدوين شده در اين زمينه همراه شوند زيرا بدون همراهي مردم غلبه بر تغييرات محيطي و سازگاري با آن امكان پذير نخواهد بود.
تغييرات اقليمي بخش هاي مختلف كشور به ويژه در عرصه صنعت، كشاورزي و منابع طبيعي را دچار دگرگوني هايي كرده كه در هر كدام از اين بخش ها بايد برنامه مناسب تدوين شود تا فعاليت ها بر اساس شرايط جديد شكل بگيرد.
عيسي كلانتري معاون رييس جمهوري و رييس سازمان حفاظت محيط زيست نيز سازگاري با شرايط موجود را تابع نظرات كارشناسي متخصصان اين حوزه دانست و در گفت و گويي اعلام كرد كه بايد خودمان را با تغيير اقليم سازگار كنيم، تغيير اقليم كه خودش را با ما سازگار نميكند.
وي خاطرنشان كرد: مديريت مصرف آب و انرژي كشور بايد خودش را با تغييرات اقليمي هماهنگ كنند وگرنه ما نميتوانيم به جنگ تغيير اقليم برويم.
كلانتري تصريح كرد: وظيفه ما مشخص است. ما بايد با استفاده از دانش روز تمهيداتي را بينديشيم كه كشور توان عبور از اين مسائل را داشته باشد. مديريت بحران تغييرات اقليمي هم چهار ساله ممكن نيست و بايد برايش برنامه بلندمدت داشته باشيم چون سال به سال بارندگيها بيشتر كاهش مييابد. گرمايش زمين دارد اضافه ميشود و از طرفي با بحرانهاي ديگري هم روبه هستيم و بايد براي مقابله با آنها آماده باشيم.
1535
كرج - ايرنا - تغييرات اقليمي همه كشورهاي جهان را تحت تاثير قرار داده و مشكلاتي را ايجاد كرده است، اما انسان ها با پذيرش اين حقيقت و آگاهي نسبت به آن و با فراگيري سازگاري متناسب با اين دگرگوني ها مي توانند با كمترين اثرپذيري بر شرايط مسلط شوند.