به گزارش روز یكشنبه ایرنا از سفارات ایران درسارایوو، محمود حیدری سفیر كشورمان دربوسنی و هرزگوین با گروه ایرانی شركت كننده در مراسم پیاده روی سربرنیتسا دیدار و گفت و گو كرد.
حیدری در این دیدار ضمن خوشامدگویی با تشریح پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی میان دو ملت ایران و بوسنی و هرزگوین گفت: ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران افتخار دارند كه در زمان مظلومیت مردم مسلمان بوسنی با شجاعت و احساس مسئولیت به یاری همه جانبه آنان شتافت و امروز نیز در دفاع از استقلال، تمامیت ارضی، صلح و ثبات این سرزمین همچنان در كنار دولت و ملت بوسنی هرزگوین قرار دارند.
وی با ارائه اطلاعاتی از دستاوردهای روابط دو كشور در ابعاد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و ارتباطات با تشكل های مردم نهاد افزود: حضور جمعی از پزشكان، نخبگان رسانه ای، نیروهای فكری و تحصیلكرده جمهوری اسلامی ایران از جمله بانوان در راهپیمایی و مراسم سالگرد سربرنیتسا نمایانگر پیام دوستی و همبستگی دو ملت است.
سفیر كشورمان در سارایوو تاكید كرد: دوستی ملت ایران نسبت به مردم بوسنی فراگیر بوده و همه اقوام این سرزمین را شامل می شود و ما امیدواریم همه ساكنان این كشور در آرامش و امنیت، همزیستی برادرانه داشته باشند و خاطرات تلخ گذشته هیچگاه تكرار نشود.
در این مراسم، «صالح احمدی» سرپرست گروه ایرانی كه برای راهپیمایی سربرنیتسا وارد سارایوو شده اند با تشكر از تلاش های صورت گرفته برای تحقق این سفر گفت: امیدواریم حضوری موثر و پررنگ در مجموعه برنامه های سربرنیتسا داشته باشیم.
حجت الاسلام «جعفر زارعان» مدیر كالج فارسی بوسنی و هرزگوین نیز در این نشست ضمن برجسته دانستن این حركت فرهنگی با ارزشمند خواندن حضور پر رنگ بانوان ایرانی در این مراسم گفت: حضور شما در مراسم سربرنیتسا و راهپیمایی صلح، برگ زرینی دیگری در جهت ارتقای روابط دوستانه و تعمیق پیوندهای فرهنگی دو ملت خواهد بود.
گروه ایرانی امروز ( یكشنبه) همراه با بیش از هفت هزار نفر راهپیمایان صلح از سراسر جهان حركت خود را از شهر 'نزوك' به سمت سربرنیتسا آغاز و مسیر 110 كیلومتری را سه روز با پای پیاده به یاد قربانیان سربرنیتسا طی خواهند كرد و پزشكان گروه ایرانی ضمن حضور در این راهپیمایی به مداوا و رسیدگی به حال سایر راهپیمایان خواهند پرداخت.
در مراسم بیست و سومین سالگرد فاجعه سربرنیتسا، بقایای اجساد 35 تن از قربانیان جدید تفحص شده بوسنی نیز به خاك سپرده می شود.
دولت صربستان در ژوئیه سال 2006 تمام جنایات جنگی در جنگ های یوگسلاوی سابق از جمله جنایت علیه مسلمانان در سربرنیتسا و صرب ها در منطقه براتوناتس را محكوم كرد.
پارلمان صربستان نیز در سال 2010 با تصویب بیانیه ای جنایات ژوئیه 1995 علیه مسلمانان در سربرنیتسا را بر اساس حكم دیوان بین المللی لاهه محكوم كرد.
دیوان بین المللی لاهه در سال 2007 میلادی در حكمی وقایع سربرنیتسا علیه مسلمانان را نسل كشی اعلام كرد.
بوسنی و هرزگوین در سال 1995 بر پایه توافقنامه دیتون كه میان سران جمهوری های صربستان، كرواسی و بوسنی و هرزگوین منعقد شد، به دو هویت جمهوری صربسكا و یك بخش مسلمان و كروات نشین با نام فدراسیون بوسنی و هرزگوین دست یافت. بوسنی و هرزگوین در سال 1992 اعلام استقلال كرد.
شهر سربرنیتسا كه اكثریت آن را مسلمانان تشكیل می دادند، به عنوان منطقه امن تحت حفاظت سربازان هلندی سازمان ملل متحد قرار داشت اما در روز یازدهم ژوئیه 1995 توسط نیروهای صرب به فرماندهی ژنرال «راتكو ملادیچ» بدون مقاومت نیروهای هلندی سازمان ملل متحد، تصرف شد.
بر اساس اسناد و مدارك موجود در محاكمه قضایی و بین المللی، ملادیچ كه اكنون در زندان لاهه به سر می برد، در زمان جنگ در بوسنی وهرزگوین، فرمانده ارتش جمهوری صربسكا بود و هنگام تصرف شهر مسلمان نشین سربرنیتسا، دستور قتل عام نزدیك به هشت هزار مرد جوان مسلمان را صادر كرد.
شبد**436**9122
بلگراد-ایرنا-گروهی از پزشكان و نخبگان جوان ایرانی كه به منظور حضور درمجموعه برنامه های یادبود فاجعه سربرنیستا وارد سارایوو پایتخت بوسنی هرزگوین شدند از طرف سفارت كشورمان و نهادهای های بوسنیایی مورد استقبال قرار گرفتند.