به گزارش ایرنا، عملیات ارتش سوریه علیه گروه های تروریستی در جنوب این كشور به ویژه در استان درعا از اول تیر ماه آغاز شده و طی این مدت، ارتش سوریه توانسته است بیش از 72 درصد این منطقه را كه شامل دهها شهرك و روستا می باشد (تا روز سه شنبه /19 تیرماه) از دست تروریست ها آزاد كند.
ارتش سوریه طی دو روز (پنج شنبه و جمعه گذشته) توانست 25 پاسگاه مرزی را در امتداد مرز سوریه با اردن از دست تروریست ها آزاد و بر گذرگاه راهبردی نصیب تسلط یابد.
كنترل گذرگاه مرزی نصیب كه در مقابل گذرگاه جابر اردن قرار دارد، دستاورد بزرگی برای ارتش و نیروهای مسلح سوریه به شمار می رود؛ این گذرگاه از لحاظ نظامی و اقتصادی برای دو كشور سوریه و اردن از اهمیت بالایی برخوردار است.
با پیروزی های ارتش سوریه و تغییر رویكرد اردن در قبال بحران سوریه، انتظار است به زودی گذرگاه نصیب/ جابر در مرز دو كشور به صورت رسمی بازگشایی شود.
اردن در ماه های اخیر به خاطر افزایش مشكلات اقتصادی و بسته شدن گذرگاه نصیب در چند سال گذشته همواره خواستار بازگشایی این گذرگاه بوده، اما اشغال این گذرگاه توسط گروه های تروریستی امكان این كار را نمی داد.
قبل از آغاز بحران سوریه، گذرگاه نصیب به دلیل عبور كالاها و محصولات اردن، لبنان، سوریه و كشورهای عربی حوزه خلیج فارس، از فعال ترین گذرگاه های مرزی سوریه و اردن به شمار می رفت.
پیش از آغاز بحران سوریه در 24 اسفندماه سال 1389، روزانه بیش از 6 هزار دستگاه كامیون از هر طرف این گذرگاه عبور می كرد؛ با بسته شدن گذرگاه نصیب / جابر، اردن سالانه افزون بر 800 میلیون دلار به خاطر قطع این مسیر تجاری زیان می بیند كه باید ضرر دولت سوریه را نیز به آن اضافه كرد.
اگر نگاهی كوتاه به پیروزی های ارتش سوریه در یكسال گذشته بیندازیم می بینیم كه ارتش سوریه و نیروهای همپیمان پیروزی های چشمگیری در این كشور داشته اند كه آزادسازی استان های دیرالزور و الرقه در آبانماه سال 1396 و غوطه شرقی به ویژه شهر دوما در 25 فروردین 1397 و همچنین آزاد سازی شهرك یرموك و منطقه حجر الاسود در استان ریف دمشق در 31 اردیبهشت ماه همین سال نمونه هایی از این دست می باشد.
عملیات آزادسازی استان درعا و جنوب سوریه از دست گروه های تروریستی در اول تیرماه جاری آغاز شده و ارتش سوریه در یورشی برق آسا توانسته است بیش از 72 درصد خاك این استان را آزاد كند؛ در صورت آزاد سازی جنوب سوریه كه انتظار می رود در روزهای آینده تكمیل شود، فقط استان ادلب در شمال غرب سوریه در تصرف تروریست ها باقی می ماند.
آزادسازی استان درعا از دست تروریست ها مطمئنا تاثیر بسیار مطلوبی در اقتصاد سوریه و اردن و مردم این دو كشور خواهد گذاشت و باعث شكوفایی اقتصاد استان های مرزی سوریه و اردن خواهد شد؛ موضوعی كه رئییس اتاق بازرگانی امان به آن تاكید كرده است.
'عیسی مراد' گفته است كه بازگشایی گذرگاه نصیب به سود اقتصادهای اردن، سوریه و كشورهای عربی است.
روزنامه الدستور اردن، روز شنبه به نقل از مراد نوشت: بازگشایی گذرگاه مرزی نصیب برای اقتصاد اردن به ویژه برای حمل ونقل و مبادله كالا با دیگر كشورها و اروپا بسیار مهم است.
وی با بیان این كه بسیاری از كالاها مانند میوه، تره بار و مواد غذایی و همچنین گردشگری از بسته بودن گذرگاه نصیب تاثیر منفی پذیرفته، اضافه كرد: گذرگاه نصیب یك دروازه گردشگری مهم برای اردن بود و اهمیت ویژه ای در رفت و آمد گردشگر میان اردن و كشورهای اروپایی داشت و حتی كشورهای عربی خلیج فارس نیز از این گذرگاه استفاده می كردند.
وی اظهار داشت: حمل ونقل برای ما اهمیت زیادی دارد و گذرگاه نصیب از دروازه های ترانزیتی بین اروپا و كشورهای عربی خلیج فارس از طریق اردن بود و از سوی دیگر بازارهای مختلف نیازمند كالاهای اردن هستند و امان می تواند نیاز این بازارها را تامین كند.
رئیس اتاق بازرگانی امان همچنین با اشاره به اشتراكات فرهنگی و اقتصادی میان اردن و سوریه گفت: روابط مستحكمی كه در گذشته شاهد آن بودیم نشانه عمق روابط فرهنگی میان دو كشور است و امیدواریم به مسیر صحیح خود بازگردد و این روابط مقدمه ای برای گسترش مبادلات اقتصادی میان دو كشور و همه كشورهای عربی باشد.
'زیاد الحمصی' رئیس اتاق صنایع امان نیز با اشاره به این كه بخش صنعتی اردن به تحولات اخیر سوریه كه مهمترین آن ها تسلط ارتش این كشور بر گذرگاه نصیب است، با دید مثبت می نگرد، گفت: این گذرگاه نقش حیاتی در روابط اقتصادی دو كشور دارد و فعال شدن آن و تامین امنیت جاده بین المللی میان دو كشور می تواند به ورود كالاهای اردنی به بازار سوریه و لبنان، اروپا و كشورهای حوزه بالكان كمك كند.
وی اظهار داشت: بازار سوریه تا پیش از حوادث تاسف بار این كشور از مهمترین مقاصد صادراتی اردن به شمار می رفت.
الحمصی همچنین تصریح كرد: اردن به خاطر جایگاه جغرافیایی خود می تواند نقش راهبردی در دوران بازسازی سوریه به ویژه در زمینه صنایع ساخت و ساز این كشور ایفا كند.
'ممدوح العبادی' معاون سابق نخست وزیر اردن نیز ماه گذشته در گفت وگو با شبكه روسیا الیوم گفته بود كه باز شدن مرزهای همجوار با سوریه از ضرورت ها و كلید حل بحران اقتصادی كنونی این كشور است.
العبادی همكاری اقتصادی با سوریه را بسیار با اهمیت توصیف و تاكید كرده بود، منافع اقتصادی اردن در بازشدن مرزها با سوریه است و این كشور باید برای برقراری آرامش در جنوب سوریه و بازگشت آوارگان مشاركت كند.
این نكته را نیز نباید از نر دور داشت كه اوضاع اقتصادی اردن در شرایط نامطلوبی قرار دارد و بازگشایی این گذرگاه می تواند كمك زیادی به اقتصاد این كشور كند.
'محمد سامر الخلیل' وزیر اقتصاد سوریه نیز چندی پیش در سفر به روسیه و در حاشیه كنفرانس بین المللی اقتصادی سن پترز بورگ در یك گفت وگوی مطبوعاتی با بیان این كه برقراری امنیت در مناطق گسترده سوریه نقش مثبت در وضعیت اجتماعی و اقتصادی این كشور داشته، اظهار داشت: پیروزی های ارتش سوریه در سراسر این كشور در افزایش ارزش لیره سوریه در برابر ارزهای خارجی موثر بوده است.
وی با اشاره به این كه بهبود وضعیت امنیتی همواره سبب بهبود وضعیت اقتصادی كشورها می شود، افزود: با توجه به بهتر شدن شرایط امنیتی در سوریه، هم اینك شركت های جدیدی در این كشور مشغول به كار شده و كارخانجات آسیب دیده نیز آماده از سرگیری فعالیت خود هستند.
الخلیل توضیح داد: امنیت در سوریه سبب افزایش فرصت های شغلی و كاهش نرخ بیكاری شده و میزان تولید محصولات داخلی در كشور نیز در حال افزایش است؛ برقراری امنیت زمینه را برای دستیابی به محصولات سوریه با كیفیت خوب فراهم می كند و در نتیجه زمینه برای حضور كالاهای سوری در بازارهای سایر كشورها نیز فراهم می شود.
ارتش سوریه با آزاد سازی گذرگاه مهم و استراتژیك 'نصیب' پیام بزرگی به دشمنان خود داد كه تروریسم در این كشور دیگر جایگاهی ندارد.
كارشناسان مسایل غرب آسیا معتقدند كه شكست تروریست ها در سوریه به ویژه در جنوب این كشور، موجب رونق اقتصادی در سوریه خواهد شد و هم اكنون كشورهای مختلفی در مرحله جدید سوریه برای حضور در این كشور با شیوه های گوناگون به صورت مستقیم و غیرمستقیم، سرمایه گذاری و یا مشاركت در بازسازی سوریه اعلام آمادگی كرده اند.
سوریه در این مرحله، شاهد رفت و آمدهای زیاد مسئولان شركت های مختلف و مقامات خارجی است كه این امر سبب شده، حتی كشورهایی همچون اردن كه در بحران سوریه نقش مخرب داشتند نیز در مرحله بازسازی این كشور تمایل به حضور داشته باشند.
شماری از شركت های خارجی به دنبال عادی شدن تدریجی شرایط در سوریه و شكست سنگین تروریست ها در صدد از سرگیری و حضور در اجرای طرح های اقتصادی و سرمایه گذاری در این كشور هستند.
برخی شركت های اقتصادی خصوصی منطقه به ویژه تركیه كه دولت این كشور نقش اساسی در حمایت از تروریسم در سوریه را داشته نیز به دنبال حضور در امر بازسازی و یا در اختیار گرفتن بازار این كشور به دلیل هم مرز بودن با سوریه است؛ در دو ماه اخیر مقامات یكی از شركت های خصوصی تركیه ای با برخی مقامات سوریه برای حضور در بازارهای این كشور رایزنی هایی داشت.
در دو ماه گذشته نیز سرمایه گذاران روسی، چینی و هندی برای رایزنی های اقتصادی سفرهای متعددی به سوریه داشتند كه این امر نشان از موقعیت خوب این كشور در موضوع اقتصادی دارد.
در ابتدای خرداد ماه نیز وزیر راه، مسكن و شهر سازی ایران در طی سفر به دمشق با شماری از مقامات سوریه از جمله رییس جمهور و وزیر اقتصاد این كشور دیدار و در زمینه تعاملات اقتصادی میان طرفین گفت وگو كرد كه لازم است این تعاملات شتاب بیشتری به خود بگیرد.
كارشناسان مسایل غرب آسیا معتقدند كه شرایط ایجاد شده در روزها و ماه های اخیر در آزاد سازی مناطق مختلف سوریه به ویژه شرق حلب به عنوان پایتخت اقتصادی سوریه، استان های دیرالزور و الرقه و همچنین غوطه شرقی به ویژه شهر دوما و پس از آن دو منطقه مهم اردوگاه یرموك و حجر الاسود در جنوب دمشق و هم اكنون آزادسازی قسمت های زیادی در جنوب سوریه كه روند نابودی تروریسم در سوریه را فراهم كرده تاثیر زیادی در آرامش روانی در این كشور گذاشته و با ادامه این روند در سوریه شرایط امنیتی نیز بهتر خواهد شد و سوریه در مرحله بازسازی و آبادانی قرار خواهد گرفت.
گزارش از مجید جعفری
خاورم*1275*1144
تهران - ایرنا - گذرگاه مرزی مهم 'نصیب' در مرز سوریه - اردن روز جمعه (15 تیر ماه) توسط ارتش سوریه آزاد و پرچم این كشور در این گذرگاه راهبردی برافراشته شد؛ آزادی این گذرگاه پس از سال ها اشغال توسط تروریست ها نوید آبادانی برای مردم سوریه و اردن به همراه دارد.