۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۴:۰۲
کد خبر: 82967840
T T
۰ نفر

كاهش نرخ زاد و ولد به رغم سیاست دو فرزندی در چین

۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۴:۰۲
کد خبر: 82967840
كاهش نرخ زاد و ولد به رغم سیاست دو فرزندی در چین

پكن - ایرنا - آمارها نشان می دهد به رغم اجرای سیاست دو فرزندی در چین در دو سال گذشته، نرخ زاد و ولد در این كشور در سال 2017 میلادی و همچنین 5 ماهه نخست سال 2018 به نسبت سال قبل از آن كاهش یافته است.

به گزارش ایرنا در سال 2017 میلادی علیرغم اجرای سیاست دو فرزندی، 17 میلیون و 200 هزار نوزاد در چین متولد شد در حالی كه بر اساس اداره آمار چین، در سال 2016 میلادی شمار كودكان متولد شده 17 میلیون و 900 هزار نفر بوده اند كه بیانگر كاهش 700 هزار نفری تولد نوزادان در چین در سال 2017 نسبت به سال 2016 است.
گزارش این اداره حاكی است كه شمار زنانی كه برای زایمان سن لازم را دارا هستند در سال های گذشته كاهش یافته و برای همین نرخ زاد و ولد پایین تر آمده است.
بررسی های دانشگاه نانكای چین نشان می دهد كه نرخ زاداوری زنان 15 تا 49 ساله در دو سال گذشته تا اندازه ای كمتر شده است و برخی از زنان جوان نیز علاقه ای به داشتن فرزند و بخصوص فرزند دوم نشان نداده اند.
چین از سال 2015 میلادی اعلام كرد كه خانواده های این كشور می توانند صاحب دو فرزند شوند و با این اقدام به سیاست 40 ساله تك فرزندی در كشور پایان داد.
سیاست تنظیم خانواده معروف به سیاست 'تك‌فرزندی' برنامه كنترل جمعیت در چین بود كه از سال ۱۹۷۹ آغاز شد و تا سال ۲۰۱۵ ادامه داشت تخمین زده می‌شود از ابتدای اعمال این سیاست تاكنون یعنی در 36 سال گذشته از تولد حدود ۴۰۰ میلیون نوزاد جلوگیری شده است.
این سیاست به بسیاری از چینی‌ها تنها اجازه داشتن یك فرزند را می‌داد و البته استثنائاتی هم برای داشتن فرزند دوم یا سوم در نظر گرفته شده ‌بود بر این اساس اقلیت‌های قومی از جمله مسلمانان كه حدود ۸٫۵ درصد جمعیت كشور را تشكیل می‌دهند اجازه داشتن دو فرزند را داشتند و در روستاها هم در برخی موارد امكان داشتن فرزند دوم وجود داشت.
در سال ۲۰۱۳ میلادی این سیاست تا حد زیادی تلطیف شد و به خانواده‌هایی كه یكی از والدین خودش تك‌فرزند بود اجازه داشتن فرزند دوم را می‌داد.
كارشناسان معتقدند سیاست تك‌فرزندی در كاهش رشد جمعیت چین موثر بوده است اما تبعات ناخواسته‌ای هم داشته است.
'لی گوجو' كارشناس جمعیت خانواده در چین می گوید ترجیح سنتی برای داشتن فرزند پسر موجب شد تا توازن جنسیتی كشور برهم بخورد به طوری كه بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۰ نسبت جنسی در هنگام تولد ۱۱۸ پسر به ازای ۱۰۰ دختر است كه بسیار بالاتر از میزان طبیعی ۱۰۵ به ۱۰۰ محسوب می‌شود.
او می گوید با این وصف با توجه به كاهش شمار نیروی كار جوان و سالمندتر شدن جامعه چین، این كشور مجبور به عبور از سیاست تك فرزندی شده است.
' بائو فو' یكی دیگر از كارشناسان مسایل اجتماعی معتقد است مشكلات اقتصادی، چالش های زیست محیطی، افزایش هزینه های زندگی از جمله گران بودن كالاها و محصولات تولیدی در چین و مشغولیت بالای خانوارها از دلایلی است كه باعث می شود مردم چین رغبت زیادی به داشتن فرزند دوم نداشته باشند.
'جو جون هان' محقق پژوهشگاه بخش كودك پكن هم در مورد دلایل كم رغبتی مردم به اجرای سیاست دو فرزندی اظهار كرد بالا بودن هزینه‎های به دنیا آوردن و پرورش فرزند نقش مهمی در این زمینه دارد خیلی از خانواده‌ها توانایی پرورش فرزند ندارند با وجود آموزش همگانی و بیمه كودك، هزینه به دنیا آوردن و پرورش یك فرزند به سرعت در حال افزایش است.
به گفته وی در تفكر سنتی، پرورش بچه‎ها یك مسئولیت خانوادگی و وظیفه والدین است اما در حقیقت پرورش نسل آینده تنها یك مسئولیت خانوادگی نیست و دولت و محافل مختلف اجتماعی نیز باید از آن پشتیبانی كنند.
چین با بیش از 1 میلیارد و 340 میلیون نفر جمعیت، پر جمعیت ترین كشور دنیا است بر اساس این آمار در دنیا از هر 5 نفر یك نفر چینی است.
اصلاحات اخیر در راستای جلوگیری از پیری جمعیت چین انجام گرفته است مطالعات اخیر نشان می دهد با ادامه سیاست های جمعیتی فعلی، در سال 2050 جمعیت سالمند چین به بیش از 430 میلیون نفر می رسد و تقریبا از هر 3 چینی یك نفر سالمند می شود این در حالی است كه هم اكنون در چین حدود 200 میلیون نفر بالای 60 سال وجود دارد.
به هر حال دولت با اذعان به این مسایل سیاست دو فرزندی را از سه سال پیش آغاز كرده است سیاستی كه امیدوار است با اجرای آن در «عصر جدید» چین همچنان نه تنها قدرت اول اقتصادی جهان بماند بلكه به قدرت نخست هم تبدیل شود.
آساق**231**1904**1663**