افروز روز جمعه طي سخناني در پيش خطبه هاي نماز جمعه اين هفته تهران گفت: ازدواج يكي از مهمترين مسائل خانوادگي، فرهنگي و اجتماعي است و افرادي كه عمدا نمي خواهند ازدواج كنند، افرادي كه مسير زوجيت را به نحو شايسته انتخاب نمي كنند، زماني كه به سنين بزرگسالي مي رسند تجارب ناخوشايندي از اختلالات رواني را به همراه خواهند داشت.
افروز با اشاره به اين كه گلواژه ازدواج فوق العاده زيبا و ضروري است، گفت: ازدواج هم نياز فطري و هم يك ضرورت و لازمه اجتماعي است؛ اين بدان معني است كه داوطلبان ازدواج بايد با عزم جزم و همت بالا در انديشه انتخاب همسران مطلوب باشند و كارگزاران اجتماع و جامعه نيز بايد تلاش كنند به اين ضرورت اجتماعي پاسخ مطلوب بدهند.
وي ادامه داد: جمعيت سالم، توانمند، هوشمند و خلاق سرمايه اصلي هر جامعه است، اگر رشد جمعيت در كشوري منفي باشد، شاهد پس روي آن كشور به تدريج خواهيم بود. جمعيت خلاق و توانمند منبع قدرت هر كشوري است و كشورهاي اسلامي بيش از هر زمان ديگر نيازمند جمعيت مطلوب، هوشمند، خلاق و تلاش مدار هستند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه تهران با اشاره به اينكه هدف اصلي ازدواج رسيدن به آرامش است، ادامه داد: آرامش يعني تجربه خوشبختي و آدم خوشبخت فردي است كه از سوداي دل احساس آرامش مي كند. آرامش در ديروز يافت نمي شود، آرامش در آينده هاي دور نبايد جست وجو شود، بلكه آرامش متعلق به زمان حال است . آدم دل آرام از گذشته عبرت مي گيرد و به آينده هاي دور اميدوار مي شود اما دل نمي بندد و در زمان حال همه توان خود را براي تلاش مداري بكار مي گيرد.
وي افزود: پس خوشبخت كسي است كه وجودش پر از آرامش است. فرزند آوري، از تنهايي در آمدن از نتايج قهري ازدواج است.
اصلي ازدواج براي آرامش و تجربه خوشبختي است. چون هدف اصلي ازدواج رسيدن به خوشبختي است يقينا در اين مسير
مطلوب ترين همسر كسي است كه وجودش آرامش آفرين، رامش گر و نوازش گر همسر باشد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه تهران گفت: از همين رو انتخاب همسر مهمترين انتخاب انسان در گستره حيات است و از انتخاب همسر انتخابي مهمتر نداريم.
افروز ادامه داد: انتخاب رشته تحصيلي، شغل، محل تحصيل و محل زندگي انتخاب فرعي است آن انتخابي كه با سرنوشت انسان گره مي خورد، انتخاب همسري مطلوب و آرامش گر است. اين انتخاب، انتخاب جاودانه است و همسران دل آرام تا بهشت همسفران يكديگر هستند؛ پس بزرگترين سرمايه ما، مشورت ما و رايزني و انديشه ما بايد براي انتخاب همسر مطلوب باشد و اين انتخاب از دوران نوزادي رقم مي خورد.
افروز ادامه داد: همسران آرامش گر بايد در اصول هم انديشي داشته باشند، به فروع هم توجه كنند. ويژگي هاي همسر مطلوب بايد در دو قسمت مورد توجه قرار گيرد ؛ قسمت اول اصول آرامشگري است و پس از آن به فروع انديشه مي كنيم اما هميشه اصول حاكم است تا فروع.
وي افزود: همسر آرامش گر بايد خداباور باشد فردي كه خداباور و معاد انديش نيست نمي تواند وجودش آرامش گر باشد؛ آرامش گري و رامش گري لازمه اش خداباوري است. انسان دو منبع اصلي آرامش دارد: يكي ياد خدا و ديگري آرميدن در كنار همسر مطلوب . ياد خدا به انسان عظمت و آرامش مي بخشد.
اين استاد دانشگاه تهران گفت: پس بايد اطمينان يافت كه دو داوطلب ايمان مخلصانه به خداي زوج آفرين دارند؛ خداي زوج آفرين همه هستي را زوج مي آفريند، همه نطفه ها همزمان دختر و پسر در گستره جهان آفريده مي شوند تا با قابليت عروس و داماد شدن رشد و پرورش كنند و در خانواده قاموس همسري ، پدري و مادري را از پدر و مادر بطور غير مستقيم با مشاهده طبيعي به خوبي بياموزند تا آمادگي بيشتري داشته باشند.
اين استاد دانشگاه تهران در رابطه با ديگر اصول ازدواج گفت : دختر و پسر بايد بتوانند تن پوش رواني و جنسي هم باشند، رازدار هم باشند، گرما بخش وجود هم باشند، هميشه در آغوش هم باشند، همه محبت خويش را تقديم هم كنند، صبور بودن و اهل احسان بودن نشانه رفتار محبت آميز است. با محبت و مودت با هم زندگي كنند از هم توقع نداشته باشند همه محبت خود را بدون منت و توقع تقديم هم كنند.
وي با اشاره به اينكه ريشه طلاق در از دست دادن اين جاذبه ها و فراموش كردن هدف ازدواج است، گفت: همچنين بايد به برخي فروع ازدواج هم توجه كرد؛ قيافه اگر براي دختر و پسر جالب بود،كافي است؛ برخي پشت قيافه ظاهر و معمول انديشه والا و مهر و محبت و ايثار مي بينند؛ هيات ظاهر يك تمايل شخصي است و ديگران نبايد قضاوت كنند.
اين استاد دانشگاه تهران همچنين گفت: بايد دقت كنيم به اصول و فروع (ازدواج) همزمان بنگريم . مهريه اساسي قلبي است آنچه كه تعيين مي شود بايد نشاني از صداقت و محبت قلبي به همسر باشد. بدانيم مهري كه تعيين مي شود براي كل زندگي است نه براي اينكه بعد از چند ماه زندگي بخواهند جدا شوند. مرد بايد مهر را بر اساس تمكن و توان تعيين كند و براي يك زندگي تعيين مي كند نه براي اينكه شش ماه بعد از هم جدا شوند. همسران تا بهشت همسفرند و اين مهر براي آن تعيين مي شود. تناسب ميان مهريه و جهيزيه معني ندارد. جهيزيه بخشي از همان انديشه نفقه است يعني تامين نيازهاي زندگي است.
افروز در پايان سخنان خود گفت: در انتخاب همسر بايد خيلي دقت كنيم اين انتخاب بسيار مهم است. مطالعات نشان مي دهد زن و شوهري هايي كه اهل الكل هستند، مواد مخدر مصرف مي كنند و مخصوصا سيگاري هستند، زودتر از هم جدا مي شوند.
**2038**1368
تهران-ايرنا- «غلامعلي افروز» عضو هيات علمي دانشگاه تهران، گفت: ازدواج يك نياز فطري و ضرورت اجتماعي است و اگر اين نياز فطري به هنگام و به شيوه مطلوب تامين نشود، انسان دچار آزردگي هاي رواني خواهد بود.