۲۵ تیر ۱۳۹۷، ۸:۰۱
کد خبر: 82971926
T T
۰ نفر
ورزش پهلواني يزد در انتظار كمك هاي دولت و خيران

يزد - ايرنا - ورزش پهلواني يا باستاني كه تلفيقي از فرهنگ و سنن ايرانيان و اسلامي است، نقش موثري در كاهش آسيب هاي اجتماعي دارد، با اين وجود مشكل اصلي آن كمبود بودجه براي تامين برخي هزينه هاي زورخانه هاست.

به گزارش ايرنا، هم اكنون زورخانه هاي استان يزد به دليل محدوديت بودجه دولتي با چالش هايي در پرداخت كمك به مرشدان و انجام برنامه هاي فرهنگي جانبي روبرو هستند.
اين فضاهاي فرهنگي و ورزشي علاوه بر كمك هاي دولتي به حمايت افراد خير و علاقه مندان به توسعه ورزش باستاني در استان نياز دارند.
ورزش باستاني يزد از لحاظ جايگاه ملي بعد از كردستان و خراسان رضوي در مكان سوم قرار دارد كه براي جذب مخاطب و گسترش آن بيش از همه به فرهنگ سازي، تامين زيرساخت ها و برنامه ريزي نياز است.
يكي از فرهنگيان بازنشسته آموزش و پرورش يزد با 30 سال فعاليت در زورخانه تختي اين شهر ، مشكل اصلي براي گسترش اين رشته را كمبود بودجه عنوان كرد.
« حسين افرادان » مي گويد: بودجه بخش دولتي محدود است، همانطور كه خيران در ساخت زورخانه مشاركت دارند براي كمك به هزينه هاي اجرايي، فرهنگي و برنامه هاي جانبي به همكاري آنها نياز است.
همچنين رضا حسيني،باستاني كار زورخانه صاحب الزمان (عج) يزد اظهار كرد: ورزش زورخانه با آموزه هاي ديني و انساني عجين شده است .
وي تاكيد كرد: اين رشته كه همراه با ارزش هاي معنوي است، نقش مهمي در جذب نوجوانان و جوانان و پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي و در مقابله با جنگ نرم دشمنان دارد با توسعه اين رشته بايد فعاليت هاي بيشتري براي جذب جوانان و نوجوانان انجام دهيم.
حسيني با اشاره به اينكه فعاليت هاي خوبي سال هاي اخير براي ساخت زورخانه در ايزد انجام شد، تاكيد كرد: هرچند جايگاه ورزش زورخانه اي استان در سطح كشور خوب است، ولي نياز به همراهي مردم، افراد خير و حمايت مسوولان محلي در 10شهرستان استان داريم.
اين باستاني كار بيان كرد: توسعه ورزش پهلواني نياز به فعاليت هاي فرهنگي و اطلاع رساني بيشتري براي ترغيب حضور قشرهاي مختلف مردم در زورخانه ها ،خصوصا جوانان در گود زورخانه دارد كه تحقق آن حمايت همه جانبه مسئولان و رسانه هاي گروهي استان را مي طلبد.
حسيني تصريح كرد: حضور جوانان در گود زورخانه و فعاليت در ورزش هاي پهلواني كه با عشق و ارادت به اهل بيت عصت و طهارت (ع) و حضرت علي (ع) همراه است آنها را در برابر انواع آسيب هاي فرهنگي دشمنان مصون نگه مي دارد.
به گفته رئيس هيات ورزش هاي پهلواني و باستاني يزد هم اكنون سه هزار و 700 باستاني كار در رده هاي مختلف سني در استان سازماندهي شدند كه 2 هزار و 500 نفر بيمه ورزشي هستند.
محمدرضا مهربانيان افزود: اين تعداد ورزشكار در 87 باب زورخانه استان فعاليت دارند كه 30 مورد از زورخانه ها در مركز استان و بقيه در شهرستان هاي اشكذر، ميبد، اردكان، مهريز، بافق، بهاباد، خاتم، تفت و ابركوه فعاليت دارند.
اين مسوول ورزشي استان يادآور شد: سال هاي اخير شاهد همكاري خوب خيران در ساخت و مرمت زورخانه بوديم و بر پايه برنامه ريزي ها تا پايان سال 1397 تعداد اين فضاهاي ورزشي به 92 باب خواهد رسيد.
به گزارش ايرنا، رئيس هيات ورزش هاي پهلواني و باستاني يزد در ادامه به بيان اهميت همكاري خيران و علاقه مندان به تجهيز زورخانه ها تاكيد كرد و برگزاري مسابقه ها، دوره دانش افزايي، شركت در مسابقه هاي كشوري و تكريم افراد پيشكسوتان را يادآور شد.
ورزش پهلواني يادگاري ارزشمند از گذشته در تاريخ ايران زمين است كه همراه با فداكاري، جوانمردي، صداقت و صفا، فروتني و پرهيز از خودخواهي و خودبيني است و در گذر زمان همچنان جايگاه خود را در جامعه حفظ كرده است.
اين رشته با توجه به ويژگي‌ هاي يادشده در همسنجي با ساير رشته ها نه تنها ورزش كاملي است بلكه متعلق به فرهنگ يك ملت است و بارزترين ويژگي آن « پهلوان» و « پهلواني » است.
مقام معظم رهبري در سخناني با بيان اهميت ورزش باستاني و ضرورت گسترش آن در جامعه و بين جوانان تاكيد كردند و فرمودند: بياييد اين ورزش را كه با كمتر ورزشي در دنيا قابل مقايسه است زنده و احيا كنيد ، چون اصالتا ايراني است و از تاريخ براي ما به يادگار مانده است.
معظم له تاكيد فرمودند، جوانان را به اين ورزش جذب و تشويق كنيد و براي رشد سنت ها و خصلت هاي ويژه پهلواني كه همانا ديانت و جوانمردي است بايد زورخانه ها حفظ و تقويت شود.
وزرش زورخانه اي در ايران قدمت سه هزار ساله دارد و با توجه به زورخانه خيابان قيام يزد ، سابقه آن با صبغه ديني و فرهنگي مردم اين استان به حدود 700 سال مي رسد.
در تاريخ معاصر استان يزد در اين رشته به افراد نام آوري چون « پهلوان بزرگ يزدي»،« پهلوان ابراهيم حلاج» و « پهلوان محمد عبدل معروف به پهلوان كوچك» و ... بر مي خوريم نشان از قدمت ورزش پهلواني زورخانه اي در يزد دارد.
براي گسترش اين رشته در نتيجه همت مسوولان، افراد خير و علاقه مندان به آن در سال هاي گذشته فعاليت هاي خوبي انجام شد ولي به خاطر اهميت موضوع هنوز جاي كار فراواني دارد .
گزارشگر ايرنا براي بررسي بيشتر ورزش زورخانه اي، نيازها ، مشكلات و برنامه ها با تعدادي از باستاني كاران ، كارشناسان و رئيس هيات ورزش هاي پهلواني و باستاني يزد گفت و گو كرد.
آنها با اشاره به اهميت اين رشته ورزشي بر همكاري مسوولان ، مشاركت خيران ، فعاليت رسانه هاي گروهي براي فرهنگ سازي و اطلاع رساني و ارتقاي جايگاه آن در استان تاكيد كردند.
همچنين كارشناس ورزش باستاني استان يزد اظهار كرد: ورزش پهلواني از جمله رشته هاي ايراني ، اسلامي است كه با هويت و معنويت عجين شده است و به عنوان امانت بايد از آن حراست كرد .
محمد جعفرپور افزود: با تلاش مسوولان و مشاركت خيران جايگاه ورزش باستاني استان مطلوب است و هم اكنون بعد از كردستان و خراسان رضوي در مكان سوم قرار داريم.
وي اظهار كرد: در يك سال اخير باستاني كاران يزدي در رقابت هاي كشوري 86 مدال مختلف كسب كردند كه بيانگر توانايي و آمادگي آنهاست و بايد براي ارتقاي آن تلاش كرد.
اين پيشكسوت ورزش باستاني يزد تصريح كرد: رسانه ها براي گسترش اين رشته به فعاليت هاي خود ادامه دهند، كارهاي خوبي هم انجام شده است.
جعفرپور تاكيد كرد: براي اينكه مخاطبان بيشتر جذب ورزش شوند به غير از فرهنگ سازي و اطلاع رساني كه خيلي مهم است بايد باستاني كاران با دانش و علم روز هم آشنا شوند و با حفظ اصالت گذشته تمرين ها و برنامه ها جدي و توام با نوآوري داشته باشد.
ورزش زورخانه‌اي با نام هاي باستاني و پهلواني شناخته مي شود.
اين رشته مجموعه حركت هاي ورزشي با اسباب و بي‌اسباب ، آداب و رسوم مربوط به آنهاست كه در محدوده تاريخي و فرهنگي ايران از گذشته‌هاي دور رواج داشته‌ است.
ورزش پهلواني شامل ميل گرفتن ، پا زدن ، سنگ گرفتن ، چرخ زدن ، ميل بازي و شيرين كاري بين پاست.
در يزد كودك چهار ساله تا پيرمرد 80 ساله در اين رشته فعاليت دارند و 70 درصد فعالان ورزش هاي پهلواني استان يزد را جوانان تشكيل مي دهند.
استان يزد ر سال 1395،يك ميليون و 138هزار نفر جمعيت داشت كه هم اكنون 47 هيات ورزشي و افزون بر 65 هزار ورزشكار بيمه شده در رشته هاي مختلف دارد.
7536/ 2047/