۲۸ تیر ۱۳۹۷، ۹:۱۲
کد خبر: 82975374
T T
۰ نفر

وسواس در بازسازی مسجد تاریخی ساری

۲۸ تیر ۱۳۹۷، ۹:۱۲
کد خبر: 82975374
وسواس در بازسازی مسجد تاریخی ساری

ساری - ایرنا - مردم شهر ساری در حالی نخستین هفته را بدون شنیدن اذان از مناره های مسجد جامع تاریخی خود پشت سر گذاشته اند كه گمانه زنی در باره چگونگی مرمت و بازسازی آن مهم ترین موضوع بحث محافل مردمی و رسانه ای در این مدت بوده است .

مسجد جامع ساری كه گفته می شود بر روی بنای ساسانی ساخته شده و در دوره های مختلف از جمله دوره صفویه و قاجاریه گسترش یافته ، پنجشنبه شب 21 تیر ماه امسال بر اثر اتصال برق دچار آتش سوزی شد.
بر اساس اعلام كارشناسان میراث فرهنگی ، 30 درصد از بنای مسجد شامل سقف ، درب و پنجره و بخش هایی از مناره ها در آتش سوخت .
این مسجد كه از كانون های برگزاری آئین های دینی و سیاسی شهر ساری محسوب می شود ، در سال 1377 با شماره 2272 به عنوان یكی از آثار ملی ایران ثبت شد.
بازسازی مسجد جامع ساری با توجه به قدمت تاریخی و جایگاه معنوی آن ، مهم ترین دغدغه مردم بویژه بازاریان اطراف و همچنین مسئولان استان مازندران و سازمان میراث فرهنگی پس از خاموش كردن آتش بوده است .
نقطه كانونی نگرانی در این باره علاوه بر سرعت كار ، مواد و مصالح مورد استفاده و حفظ هویت تاریخی بناست كه طی روزهای گذشته ادعاهای ضد و نقیضی در محافل مردمی و رسانه ای بویژه فضای مجازی در این باره مطرح شده است .
بازدید خبرنگار ایرنا از مسجد جامع پس از آتش سوزی نشان می دهد تمامی سقف و درهای چوبی مسجد ، حوزه علمیه مسجد و همچنین سقف چندین دهنه مغازه كه در مالكیت مسجد جامع بود به طور كامل سوخت .
كارشناسان میراث فرهنگی پیش از این گفته بودند كه وجود یك تیر چوبی دوره قاجاریه در سقف مسجد و سوختن آن در آتش سبب آوار شدن كلی سقف و تخریب صد درصدی آن شد.
همچنین یكی از 2 مناره مسجد تا حدودی تخریب شده كه كارشناسان میراث فرهنگی علت اصلی آن را فقدان یكپارچگی در سازه زیرین مناره اعلام كردند.
** پیش داوری بر اساس گمانه زنی
نگرانی در باره بازسازی مسجد جامع ساری در حالی ابراز می شود كه این كار با توجه به ثبت بنای مسجد در فهرست آثار ملی نیازمند زمان بیشتری در مقایسه با بازسازی بناهای معمولی است .
معاون اداره كل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : گمانه زنی برای چگونگی مرمت بنای مسجد جامع ساری اشتباه است ، زیرا برای مرمت این بنا تمامی چهارچوب های میراث فرهنگی رعایت خواهد شد.
عبدالمطلب شریفی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در حال حاضر كارشناسان میراث فرهنگی در حال بررسی میزان مقاومت سازه برای مشخص شدن نوع مصالح قابل استفاده هستند و تصمیمی قاطع برای مصالح مورد استفاده ، اتخاذ نشده است.
وی ادامه داد : همچنین تا كنون مدل ها و طرح هایی ارائه شده است كه در دست بررسی است تا تمام جوانب كار رعایت شود.
معاون میراث فرهنگی مازندران خطاب به علاقه مندان آثار میراثی و كسبه بازار نرگسیه گفت : هیچ اقدامی كه بر خلاف قدمت و همچنین اصالت بنای مسجد باشد ، انجام نخواهد شد.
شریفی اضافه كرد : اقدامات كارشناسی و بررسی دقیق جوانب مرمت یك بنا زمان بر است و باید با آرامش انجام شود و از هرگونه اقدام شتاب زده پرهیز كرد زیرا ممكن است خسارت جبران ناپذیری به بنا وارد كند.
وی تاكید كرد : اینكه در بعضی رسانه ها و شبكه های اجتماعی حتی از نوع مصالح برای بازسازی مسجد جامع صحبت می شود در حالی كه كارشناسان در حال ارزیابی اولیه مقاومت سازه هستند و هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده ، قابل قبول و درك نیست .
شریفی یكی از مهم ترین بخش های سوخته شده مسجد جامع را سقف آن دانست و گفت : بیشترین دغدغه كارشناسان میراث فرهنگی بازسازی و مرمت سقف با حفظ هویت تاریخی مسجد و در عین حال ایمن و مقاوم بودن آن است و هم اكنون نیز در حال بررسی این موضوع هستند.
وی تاكید كرد : با توجه به این كه بنای مسجد از آثار ثبتی میراث فرهنگی است ، اجازه انجام هیچ اقدامی را نخواهیم داد كه موضوع ثبت بنای مسجد را خدشه دار كند.
مسجد جامع شهر ساری در حاشیه خیابان انقلاب این شهر و در مجموعه بازار قدیمی ' نرگسیه ' قرار دارد ، بازاری كه تنها چند ساعت پایانی شب را در سكوت به سر می برد و بقیه زمان را اعم از تعطیلات و غیر تعطیلات با حضور انبوه فروشندگان و خریداران فعال است .
7335/1654
۰ نفر