۲ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۵۰
کد خبر: 82979942
T T
۰ نفر
جشنواره امام رضا (ع)، از نشاط فرهنگی تا معرفت رضوی

مشهد – ایرنا – مهمترین هدف برگزاری جشنواره بین المللی امام رضا (ع) ایجاد نشاط فرهنگی و گسترش سیره و فرهنگ رضوی در داخل و خارج از مرزهای ایران زمین است و با اینكه پانزده دوره از برگزاری آن می گذرد، همچنان تا وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

به گزارش ایرنا به باور كارشناسان و متولیان فرهنگی، اینكه جشنواره ای به نام یكی از امامان معصوم (ع) با برنامه های متنوع در حوزه فرهنگی و هنری بتواند همبستگی ملی و دینی را در بین مسلمانان ایجاد و توجه دنیا را به این موضوع جلب كند، خود دستاورد بزرگی است.
اما امام رضا (ع) شخصیتی بین المللی است و كرامات و فضائل آن حضرت بسیار زیاد و اثرگذار است كه بنا به فرموده خود آن بزرگوار 'اگر مردم زیبایی ‌های سخنان ما را می ‌شناختند، بی‌ شك از ما پیروی می ‌كردند' و جشنواره امام رضا (ع) نیز در واقع به دنبال تحقق همین هدف است.
بنیاد بین المللی امام رضا (ع) با هدف برگزاری این جشنواره و تحقق اهداف متعالی در حوزه فرهنگ رضوی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد با محوریت مشهد راه اندازی شد و تاكنون 15 دوره آن را برگزار كرده است.
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) درباره دستاوردهای ادوار جشنواره بین المللی امام رضا (ع) به ایرنا گفت: برای نخستین بار این جشنواره در قالب یك برنامه فرهنگی شعر در مشهد كلید خورد و از آنجا كه بسیار مورد استقبال گرفت، سال بعد تعداد برنامه های جشنواره در مشهد به هشت مورد افزایش یافت كه در ادوار بعدی گسترده تر شد.
برازش اظهار داشت: یكی از مهمترین توفیقات جشنواره امام رضا (ع) توجه دادن اقشار مختلف با مدل های متنوع به اهل بیت (ع) است لذا هر سال در برگزاری جشنواره امام رضا (ع) تلاش شد تا با توسعه كمی و كیفی، مشاركت مردم در این جشنواره و عمق تاثیرات آن بیشتر شود.
وی بیان كرد: در طول 15 دوره برگزاری جشنواره امام رضا (ع) آثار فرهنگی و هنری زیادی گردآوری شده كه درصدد برآمدیم از امسال این دستاوردها را دسته بندی و در قالب نمایشگاهی در دهه كرامت به نمایش بگذاریم.
برازش گفت: براساس سیاست های مشخص، بنیاد امام رضا (ع) به طور مستقیم نباید نسبت به نشر دستاوردها و آثار فرهنگی و هنری هر دوره جشنواره اقدام كند بلكه باید محرك سایر نهادها و مردم در این مورد باشد.

*بودجه اندك و حمایت مردمی
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) گفت: طی 15 دوره برگزاری این جشنواره به جنبه اقتصادی آن توجه نشده و از محل تولیدات این جشنواره درآمدزایی صورت نگرفته است.
برازش بیان كرد: با توجه به گستردگی جشنواره بین المللی امام رضا (ع) كه در 31 استان و حدود 50 كشور برگزار می شود، انتظارات از بنیاد امام رضا (ع) بسیار زیاد است اما این بنیاد برای پاسخگویی به این انتظارات بودجه محدودی دارد.
وی اظهار داشت: همه نهادهای دست اندركار برگزاری این جشنواره در استانها انتظار كمك مالی برای برگزاری برنامه های جشنواره امام رضا (ع) را دارند، از سوی دیگر همه استانها و سازمانها توقع دارند از هر برنامه حداقل 2 یا سه نفر به آیین اختتامیه دعوت شوند.
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی – هنری امام رضا (ع) گفت: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی بودجه امسال این بنیاد 88 میلیارد ریال است كه میزان تخصیص این بودجه تا پایان سال حدود 60 یا 65 میلیارد ریال خواهد بود.
برازش اظهار داشت: اگر برای پاسخگویی به انتظارات همه استانها و همه سازمانها برای برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری مرتبط با جشنواره به هر استان 500 میلیون ریال نیز اختصاص یابد كل این عدد 15میلیارد و 500 میلیون ریال می شود كه باید هزینه برگزاری مراسم بزرگ اختتامیه جشنواره امام رضا (ع) را به این مبلغ افزود.
وی افزود: بخش عمده ای از بودجه این بنیاد به سمت حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری استانها چه در جشنواره و چه در طول سال سوق می یابد و بخشی نیز صرف هزینه های جاری برای نگهداشت و پرداخت دستمزد 30 نفر در تشكیلات این نهاد می شود.
برازش گفت: هزینه بخشی از برنامه های جشنواره بین المللی امام رضا (ع) توسط مردم تامین می شود، به عنوان مثال فروشندگان گل برای گلباران حرم رضوی به عنوان یكی از برنامه های جشنواره امام رضا (ع) در فروش هر شاخه گل 70 درصد تخفیف اعمال می كنند.
وی اضافه كرد: برخی سازمان ها و شركت های خدماتی نیز در دهه كرامت، خدمات خود را كمتر از نرخ مصوب ارائه می دهند.

*فراگیری جشنواره امام رضا (ع) در داخل و خارج از كشور
مشاور عالی بنیاد بین المللی فرهنگی – هنری امام رضا (ع) و مدیر خبرگزاری رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هدف غایی جشنواره امام رضا (ع)، مردمی و فراگیر كردن جشن های مربوط به میلاد امام رضا (ع) است به طوری كه آحاد مردم در داخل و خارج از كشور در دهه ای موسوم به كرامت نشاط معنوی داشته باشند.
جلال فیاضی اظهار داشت: اینكه اهالی فرهنگ، هنر و اندیشه در طول سال در قالب برنامه های مختلف جشنواره امام رضا (ع) تلاش می كنند تا آموزه های حضرت رضا (ع) و سبك زندگی رضوی را در جامعه ترویج دهند، یك كار ارزشمند به شمار می رود.
وی بیان كرد: امام رضا (ع) اسوه اخلاق، مهربانی، عدالت و عطوفت است و در جهان امروز كه خلاء معنویت و ترویج خشونت یكی از مشكلات جدی به شمار می رود، ترویج چنین اخلاقیات و محسناتی ضروری است.
وی ادامه داد: امروز شاهد هستیم كه جشنواره امام رضا (ع) در دهه كرامت موجب یك نشاط معنوی در حوزه فرهنگ و هنر در سراسر كشور می شود و همه هنرمندان و اهالی فرهنگ با دغدغه جدی وارد عرصه فعالیت می شوند.
مدیرعامل خبرگزاری رضوی گفت: این جشنواره باعث می شود كه شور و نشاطی در كانون های پرورش فكری كودكان و نوجوانان به وجود آید و كتاب های زیاد و متنوعی در خصوص فرهنگ رضوی و آشنایی كودكان با آموزه های رضوی تولید و منتشر شود.
فیاضی اظهار داشت: جشنواره بین المللی امام رضا (ع) باعث می شود كه نهضت كتابخوانی گسترده ای در همه كتابخانه های عمومی كشور شكل گیرد به طوری كه طی 2 سال گذشته شمار شركت كنندگان در مسابقات كتابخوانی رضوی به مرز یك میلیون نفر در سال رسید.
وی بیان كرد: برگزاری جشنواره بین المللی امام رضا (ع) در كشورهای مختلف حساسیت لازم در خصوص میلاد آن حضرت را ایجاد كرده و عاشقان و دلدادگان آن حضرت اعم از اهل سنت و تشیع و حتی پیروان ادیان دیگر در دهه كرامت جشن های باشكوهی را به یمن میلاد آن بزرگوار برگزار می كنند.
مشاور عالی بنیاد بین المللی فرهنگی – هنری امام رضا (ع) گفت: به عنوان مثال هر سال صدها نفر شیعه و سنی در مرو گرد هم آمده و با عشق پرچم متبرك امام رضا (ع) را به اهتزاز درمی آورند و تلاشی نو را برای پیروی از سبك و سیره رضوی آغاز می كنند.
فیاضی اظهار داشت: به طور كلی فراگیری، گسترش و حساسیت مردم و اهالی فرهنگ و هنر نسبت به آموزه های امام رضا (ع) یكی از دستاوردهای بزرگ جشنواره بین المللی امام رضا (ع) است.
وی گفت: همه هنرمندان دست اندركار در برنامه های هنری جشنواره امام رضا (ع) باید تلاش كنند در بخشهای هنری مختلف از جمله بخش سینما، آثار فاخر و مورد علاقه مردم تولید كنند.
فیاضی اظهار داشت: سیاست بنیاد بین المللی امام رضا (ع) در این دوره مدیریتی، بازنگری در برنامه ها، آسیب شناسی فعالیت ها و تلاش برای ارتقای كیفی آثار، ارتقای اثرگذاری و تولید آثار فاخر در بخشهای مختلف فرهنگی و هنری است.
وی با اشاره به ارتباط گیری ایران با اهالی فرهنگ در كشورهای مختلف حول محور جشنواره امام رضا (ع) گفت: در طول سالهای اخیر با شناسایی خادمان فرهنگ رضوی در كشورهای مختلف؛ هم اینك بنیاد با 60 خادم در خارج از كشور ارتباط مستمر دارد و از طریق آنان برنامه های خود را پیگیری می كند.
مشاور عالی بنیاد بین المللی امام رضا (ع) گفت: آثار تولیدی گردآوردی شده از 15 دوره برگزاری جشنواره امام رضا (ع) در دهه كرامت امسال در قالب نمایشگاهی به نمایش درآمد و قرار است آلبوم آهنگ ها و موسیقی كه در قالب این جشنواره تولید شده، بزودی منتشر شود.

* جشنواره امام رضا (ع)، تا وضع مطلوب فاصله بسیاری دارد
مدیركل امور فرهنگی معاونت هماهنگی امور زائران استانداری خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: امام رضا (ع) متعلق به تمام دنیا است، آن حضرت مبدع گفت و گوی بین ادیان بودند و این مهم بیانگر لزوم ترویج جهانی سیره رضوی است.
سیدحمید موسوی افزود: برگزاری هر ساله جشنواره بین المللی امام رضا (ع) در داخل و خارج از كشور در دهه كرامت، حساسیتی را در بین اهالی دین به وجود آورده كه این دستاورد بسیار ارزشمند است.
وی اظهار داشت: گستره فرهنگ رضوی آنقدر زیاد است كه از آن به عنوان تمدن رضوی یاد می شود لذا دامنه برگزاری جشنواره امام رضا (ع) و برنامه های مرتبط با آن باید در حوزه زمانی و مكانی گسترش زیادی یابد.
وی بیان كرد: گستره كار جشنواره امام رضا (ع) در عرصه بین المللی است و هر سال نخبگان و اندیشمندانی از سراسر جهان كه اهل اندیشه و مطالعه اند، در این جشنواره حضور پیدا می كنند كه باید از این حضور برای اثرگذاری بیشتر و جذب نخبگان بهره گرفت.
مدیركل امور فرهنگی معاونت هماهنگی امور زائران استانداری خراسان رضوی گفت: امام رضا (ع) در حوزه های مختلف صاحب نظر بودند و از ایشان داستان و روایت های زیادی برجا مانده كه نشان دهنده گستره اندیشه و سیره ایشان است اما ما تاكنون نتوانسته ایم این ظرفیت ها را شكوفا سازیم.
موسوی اظهار داشت: هر سال كه از برگزاری جشنواره امام رضا (ع) می گذرد، ارتقای كیفی و كمی در آن احساس می شود اما تا وضعیت مطلوب برای این جشنواره فاصله زیادی مانده است.
وی افزود: رسیدن به نقطه مطلوب در جشنواره امام رضا (ع) تنها مربوط به متولیان جشنواره نیست بلكه نیاز به اجماع كلی تر در همه دستگاه ها و بین همه متولیان فرهنگ و هنر در كشور دارد.

*جشنواره امام رضا (ع)، آیینه تمام نمای فعالیتهای وزارت ارشاد
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: اساس و محوریت جشنواره امام رضا (ع) اخلاق و سیره رضوی است و این جشنواره آیینه تمام ‌نمای فعالیت‌ ها و برنامه ‌های این وزارتخانه برای ترویج فرهنگ رضوی بوده و هست.
جعفر مروارید اظهار داشت: این جشنواره با بخش ‌ها و موضوعات متنوع فرهنگی و هنری خود، بهترین فرصت و زمینه برای خلق آثار فاخر و ارزشمند با محوریت حضرت امام رضا (ع) و نشر معارف و اندیشه ‌های آن حضرت است.
وی بیان كرد: جامعه امروز نیازمند سه محوریت گفتگو در قالب گفت و گوهای میان نخبگان و مردم، دانشگاهیان و حوزویان، سیاسیون و فرهنگیان است تا برای آن برنامه‌ ریزی و فرهنگ ‌سازی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: اگر این سه محور گفت و گو به خوبی در جامعه پیاده شود، كمك شایانی به كاهش و رفع مشكلات فرهنگی و سیاسی كنونی خواهد بود.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: دهه كرامت بهترین فرصت برای پیاده ‌سازی سنت و اخلاق رضوی است، آموزه‌ های دینی و اخلاقی به صورت فردی و اجتماعی در جامعه گسترش می یابد و همبستگی دینی و رضوی شكل می گیرد.

*جشنواره امام رضا (ع) محل كشف استعدادها است
یك شاعر برجسته كشور نیز گفت: جشنواره بین المللی امام رضا‌ (ع) محل پیدا كردن استعدادها و فرصت خوبی برای بروز آنها است.
مصطفی رحمان‌ دوست اظهار داشت: این جشنواره فرصت خوبی برای بروز استعدادها است، به شرط آنكه به اعطای جایزه ‌ختم نشود و كارگاه های آموزشی برای صاحبان استعدادهای كشف شده برگزار شود و مكاتبات و مراودات تداوم یابد.
وی بیان كرد: استعداد به تنهایی كافی نیست و در كنار آن آموزش باید وجود داشته باشد تا فرایند كشف و بروز تكمیل شود.
صاحب نظر حوزه ادبیات كودك و نوجوان افزود: آنچه تحت عنوان آثار دینی و مذهبی برای كودكان تولید می ‌شود دارای رده‌ بندی ‌های كیفی مختلفی است اما متاسفانه برخی از كتابهای مربوط به كودكان بسیار ضعیف است و فقط جنبه درآمدزایی دارد.
رحمان دوست افزود: پیش از این یك بار شعرهای برنامه شعر رضوی را داوری كردم و معتقد هستم كه آثار قابل توجهی به این جشنواره ارسال می‌ شود.

* فراوانی فیلم های تولیدی در جشنواره امام رضا (ع)
مدیر انجمن سینمای جوان خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: جشنواره بین المللی امام رضا(ع) برای سازندگان فیلم ها شناخته شده است و هر سال آثار خوبی در این بخش به جشنواره می رسد.
انسیه شاه محمدی اظهار داشت: با توجه بیشتر به بخش فیلمنامه نویسی در این جشنواره و برگزاری كارگاه های آموزشی توسط اساتید مجرب، می توان انتظار داشت آثار ارزشمندی به لحاظ محتوایی در دوره های بعدی این جشنواره ارائه شود.
وی گفت: انجمن سینمای جوان خراسان رضوی در سالهای اولیه متولی برگزاری جشنواره بین المللی امام رضا (ع) در بخش فیلم بود كه اكنون دبیرخانه جشنواره بین المللی در بخش فیلم كوتاه و مستند رضوی به یزد منتقل شده است.
شاه محمدی بیان كرد: فیلم های بسیاری در مورد امام رضا (ع) توسط اعضای انجمن های سینمای جوان در استان های مختلف ساخته می شود و لازم است جشنواره تنها به عنوان برگزار كننده وارد عرصه نشود و به ایجاد زیرساخت ‌های لازم برای غنای بیشتر محتوای آثار، حمایت های لازم را به عمل آورد.
شاه محمدی با اشاره به داوری بخش فیلم جشنواره بین المللی امام رضا (ع) گفت: اگر داوری ها در حوزه فیلم جشنواره امام رضا (ع) استاندارد و فنی باشد مهمترین اثر آن ایجاد مسیر مشخص برای فیلمسازان در سال‌ های بعد است كه بدانند آثار خود را با چه معیارهایی به جشنواره ارائه كنند.
به گزارش ایرنا، شانزدهمین جشنواره بین المللی امام رضا (ع) به مناسبت دهه كرامت از 23 تیرماه امسال آغاز شده كه تا دوم مردادماه در 31 استان ایران و كشورهای مختلف جهان ادامه دارد.
برنامه های این دوره از جشنواره بین المللی امام رضا (ع) در قالب 13 جشنواره فرهنگی، سه جشنواره كتاب و كتابخوانی، 12 جشنواره هنری، 2 جشنواره سینمایی، سه جشنواره رسانه ای، سه جشنواره پژوهشی، پنج جشنواره دانشگاهی، 9 جشنواره كودك و نوجوان و 13 برنامه ویژه است.
بخش بین الملل جشنواره نیز با محوریت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با همكاری مجمع جهانی اهل بیت (ع)، جامعه المصطفی العالمیه و وزارت امور خارجه در كشورهای مختلف جهان برگزار می شود.
آیین افتتاحیه شانزدهمین جشنواره امام رضا (ع) اول ذی القعده در شهر قم برگزار شد و اختتامیه آن دوم مردادماه در برج سپید مشهد برپا می شود.
7489/5132