به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري، هماوردي رئيس جمهوري با مقامات آمريكايي، تهديدات تازه ترامپ و ادعاهاي وزير امور خارجه وي در كنار ديدار ديروز روحاني با اعضاي فراكسيون اميد مجلس سه محور مهم خبري- تحليلي روزنامه هاي امروز سه شنبه دوم مردادماه بود.
** اوج گيري تقابل ترامپ و روحاني
«دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا ديروز در پاسخ به هشدارهاي دكتر «حسن روحاني» پيام توئيتري تهديدآميزي را منتشر كرد. روزنامه «ايران» با اختصاص عنوان نخست خود به اين موضوع تحت عنوان «هرگز ايران را تهديد نكن» به بررسي واكنش كاربران شبكه هاي مجازي، چهره هاي سياسي و مقامات خارجي به توئيت ترامپ پرداخت.
«حرف مفت با حروف درشت!» عنوان روزنامه «جوان» است كه در آن مي خوانيم: ظاهراً در هنر ديپلماسي رئيسجمهور امريكا، نشستن پاي ميز مذاكره پس از درشتگويي و حالا هم درشتنويسي، در حال تبديل شدن به يك رويه است. ... پاسخ توئيتري ترامپ به هشدار روز يك شنبه روحاني كه به رئيسجمهور امريكا گفته بود «با دم شير بازي نكن»، ادبياتي شبيه به تهديد توئيتري او به كيم جونگاون داشت، با اين تفاوت كه او اين بار براي مؤثرتر شدن تهديدش، حروف درشت انگليسي را هم به كمك طلبيد.
گزارش روزنامه «شرق» به نكته اي در اين زمينه اشاره دارد. به نوشته اين روزنامه توييت ترامپ يك نكته جالب ديگر هم داشت. ادبيات او در اين توييت مشابه جمله معروف محمدجواد ظريف در مذاكرات هستهاي بود؛ زماني كه موگريني به علت بحثهاي پردامنه مذاكرات گفته بود اينگونه هيچوقت به توافق نميرسيم، جواد ظريف در واكنش به اين جمله گفته بود «هرگز يك ايراني را تهديد نكن» اين جمله در آن زمان يكي از جذابترين خبرهاي درزيافته از داخل اتاقهاي دربسته مذاكرات بود كه بهسرعت بازنشر شد. شباهت ادبيات ترامپ به ظريف به نظر اغلب رسانهها كپيبرداري تلقي شد.
روزنامه «كيهان» امروز عنوان نخست خود را به اين موضوع اختصاص داد و نوشت «ترامپ در منطقه سيلي خورده است در واشنگتن لاف ميزند».
روزنامه «همدلي» رخدادهاي اخير را به حضور «كودن هاي آمريكايي در گود» تعبير كرد و «وطن امروز» رئيس جمهوري و وزير امور خارجه آمريكا را «اراذل آمريكايي!» خواند.
روزنامه «بهار» تحت عنوان «خط و نشان براي ترامپ» دلايل تغيير ادبيات روحاني در قبال آمريكا را بررسي كرد. به نوشته بهار به نظر مي رسد حسن روحاني با توجه به حمايت هاي مقام معظم رهبري از سياست هاي اخير او، قصد ندارد به راحتي از ماجراي تهديدهاي آمريكا كوتاه بيايد.
«علي بيگدلي» كارشناس روابط بين المللي در يادداشتي در روزنامه «آرمان» نوشت: در شرايط فعلي حداقل براي آرامش جامعه خودمان هم كه شده بايد با احتياط حركت و اظهارنظر كنيم. دونالد ترامپ، آدمي نيست كه در موضوعات حساس آموزش ديده باشد، با تجربه باشد و براساس ضوابط بينالمللي و با زبان ديپلماسي حرف زده و يا اقدام كند. در شرايطي كه دشمني چنين نامعقول داريم و هر روز به نقطه تاريك مناسبات دوجانبه نزديكتر ميشويم، بايد توجه كرد كه مسائل به نفع عربستان سعودي و اسرائيل تمام نشود.
«محمد سلامتي» فعال سياسي اصلاح طلب نيز با روزنامه «آفتاب يزد» گفت وگو كرد و اظهار داشت «مذاكره با آمريكا اكنون خطرناك است»
** پاسخ ايراني به پمپئو
پيش از تهديد ترامپ توئيتري ترامپ، «مايك پمپئو» در جمع برخي از ايرانيان مقيم كاليفرنيا مجددا به طرح ادعاهاي خود عليه جمهوري اسلامي ايران پرداخت.
روزنامه «اعتماد» اظهارات اخير پمپئو را «روخواني از شعارهاي تكراري» خواند. در گزارش اين روزنامه مي خوانيم: بگو و مگو ميان ايران و ايالات متحده هر روز فاز جديدتري را تجربه ميكند. يك روز مقامهاي متفاوت ايراني با مخاطب قرار دادن واشنگتن، به رييسجمهور ايالات متحده هشدار ميدهند و روز ديگر وزير خارجه و رييسجمهور امريكا در فاصله زماني اندك از يكديگر عليه ايران در جمع به اصطلاح ايرانيهاي مقيم امريكا سخنراني كرده و البته پاسخ هشدارهاي رييسجمهور ايران را با يك توييت ميدهند. غروب روز 22 جولاي تا شامگاه آن مملو از اتفاقهاي زنجيره وار درباره تهران و واشنگتن بود. چندساعت پيش از سخنراني ضدايراني مايك پمپئو، وزير خارجه ايالات متحده، ايرانيها در توييتر با هشتگ StopMeddelingInIran # مخالفت خود را با دخالتهاي تاريخي دولتهاي متفاوت امريكا در مسائل داخلي ايران اعلام كردند. همزمان خبرنگاران و چهرههاي سياسي غيرايراني نيز به اين هشتگ ايرانيها پيوستند و از دولت جديد امريكا خواستند كه دست از دخالت در امور داخلي ايران با هدف تغيير نظام دراين كشور بردارد.
به نوشته روزنامه ايران يكشنبه شب هنگامي كه وزير خارجه امريكا در جمع برخي ايرانيان خارجنشين در لسآنجلس حاضر شد تا ايران را تهديد كند! هزاران ايراني در شبكههاي اجتماعي، هم پاسخ مايك پمپئو را دادند و هم وطنفروشي مخاطبان او را به باد انتقاد گرفتند. وطنخواهيهاي ايرانيان، از جناحها و با تفكرات مختلف تا عصر ديروز ادامه داشت. گزاره اصلي اين وطنخواهي را ميتوان اين طور خلاصه كرد كه زمانه ما ديگر 28 مرداد نيست كه دولتهاي خارجي در پستوهاي سياست، هرچه دلشان ميخواهد، بر كشور ما اعمال كنند. حالا اما ايرانيان با بهرهگيري از فرصت شبكههاي اجتماعي، فرصت دارند جلوي چشم ناظران جهاني، حرفهاي خود را صريح و روشن به دولتهاي متخاصم بيان كنند.
روزنامه «قانون» تحت عنوان «هشتگي براي ايران» نوشت: كاربراني كه در شرايط عادي به ندرت ميتوانستند با هم ديالوگ كنند براي آن كه صدايي متفاوت از ايران به گوش برسد، تصميم گرفتند بدون هيچ هماهنگي از پيش تعيين شده روي اين هشتگ بنويسند كه دخالت هيچ نيروي بيگانه را در داخل كشور نميخواهند و هر كشوري از شرق و غرب بايد به دخالتهاي خود در امور داخلي ايران خاتمه دهد و عجيب نبود كه يكي از مهمترين نام هايي كه مكرر در اين ميان تكرار مي شد، نام دكترمحمدمصدق بود؛ مردي كه دولت قانوني وي با كودتايي آمريكايي كه پشتوانه انگليسي_روسي را به همراه داشت، سرنگون شد و نهال نوپاي دمكراسي كه با حضور اين دولت جان گرفته بود از ريشه به در آمد.
روزنامه «ابتكار» در گزارشي در اين خصوص آورد: در حالي كه بهرام قاسمي سخنگوي وزارت خارجه ايران در واكنش به ادعاهاي پمپئو آن را نشان درماندگي آمريكا به واسطه حصر دولت اين كشور در شرايط پس از خروج غيرقانوني از برجام و عدم دستيابي به اهداف خود عنوان كرده است، ساير شركاي برجام نيز ضمن انتقاد شديد از عملكرد آمريكا، از مواضع يكجانبه اين كشور ابراز نگراني شديد كردهاند.
«شرط بندي روي اسب هاي مرده» عنوان روزنامه «خراسان» در اين باره است. به نوشته اين روزنامه يك روز پس از آن كه خبرگزاري رويترز از تلاش مقامات آمريكايي براي انتشار اخبار تحريف شده و متناقض براي ايجاد بحران داخل ايران خبر داده بود، رئيس جمهور و وزير خارجه آمريكا سخنان تندي عليه كشورمان مطرح كردند و به افشاگري اخير رويترز مهر تاييد زدند. دولت ترامپ در يك سال و نيم اخير روي عناصر گروهك تروريستي منافقين سرمايه گذاري كرده و از آن ها حمايت جدي مي كند و حتي جولياني وكيل ترامپ و بولتن مشاور امنيت ملي آمريكا با اين گروهك ارتباط مستقيم دارند اما مقام هاي آمريكايي كه به طور مشهودي دچار سردرگمي و عدم شناخت واقعي جامعه ايران هستند اين بار به سراغ گروه ديگري رفتند.يك شنبه شب وزير خارجه آمريكا در جلسه گروهي از ايرانيان مخالف جمهوري اسلامي ايران در كاليفرنيا حاضر
** ديدار روحاني با نمايندگان اميد
حجتالاسلام والمسلمين روحاني صبح دوشنبه در نشست صميمي با رئيس و اعضاي هيأت رئيسه فراكسيون اميد مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه آرمان، گفتمان و اهداف دولت تدبير و اميد با فراكسيون اميد مجلس بسيار نزديك بوده و منجر به شكلگيري تعاون و همكاري مثبتي در راستاي حل مشكلات مردم و توسعه كشور در سالهاي اخير شده است، اظهار داشت: امروز كشور و ملت ايران با شرايط جديدي روبهرو شده است كه ايجاب ميكند مسئولان بيش از هر زمان ديگري با همدلي و همكاري براي عبور از مشكلات و پاسخگويي به نيازهاي جامعه تلاش كنند.
روزنامه ايران در اين خصوص يكي از عناوين صفحه نخست خود را به بخشي از سخنان رئيس جمهوري اختصاص داد كه اظهار داشت «دولت پاي وعده هاي خود ايستاده است». روزنامه «اطلاعات» به نقل از روحاني عنوان كرد: مردم نبايد نسبت به آينده نگراني داشته باشند.
«اميدهاي بهارستان مهمانان ديرهنگام پاستور» يكي از عناوين روزنامه آرمان در اين زمينه است. به نوشته اين روزنامه روز گذشته در چهره اعضاي فراكسيون اميد پيش از ديدار با رئيسجمهور گلايه نمايان بود و آنها پيش از آغاز نشست رسمي در گوش هم از آنچه ميگفتند كه قرار است با دكتر حسن روحاني در ميان بگذارند و برخي هم گمانهزنيهايي درباره آنچه ميكردند كه قرار بود روحاني با آنها در ميان بگذارد.
به نوشته روزنامه ابتكار، در نشست مشترك روز گذشته اعضاي هيات رئيسه فراكسيون اميد با رئيسجمهوري مواردي از جمله ضرورت تعامل گسترده دولت و مجلس بويژه در شرايط كنوني، پاسخ گويي به مطالبات و خواستههاي مردم، ضرورت كمك به دولت در راستاي اجرايي كردن برنامهها و عمل به وعده هاي خود به مردم، اصلاح ساختارهاي اقتصادي كشور، رفع حصر، پيگيري پرونده بازداشتيهاي محيطزيست، احكام سنگين دانشجويان و معضلات معلمان، ضرورت سخن گفتن بيشتر و صادقانه مسئولان با مردم، حمايت از سخنان قاطعانه رئيس جمهوري در همايش سفرا، توجه به لزوم تغيير و تحول در اعضاي دولت در راستاي ايجاد تحرك در فعاليتها، توجه به اعتراضهاي صنفي، استفاده از نخبگان اقوام، مذاهب و اقليتها در ردههاي مختلف مديريتي، مقابله با فساد، حفظ و تقويت اميد و نشاط در كشور و تعامل سازنده با جهان از طرف نمايندگان مطرح و به سمع و نظر روحاني رسيد.
«اميدي كه نااميد نشد» عنوان گزارش روزنامه قانون درباره ديدار ديروز نمايندگان فراكسيون اميد با رئيس جمهوري است كه در آن مي خوانيم: بعد از انتخابات سال 94 كه بخشي از مخالفان سرسخت دولت را مردم از مجلس بيرون كردند و عدهاي در قالب فراكسيون اميد وارد بهارستان شدند،نمايندگان مذكور تمام تلاش خود را به كار گرفتند تا كمترين آسيبها به دولت وارد شود و حتي در برخي مسائل نيز با دولت مماشات فراواني كردند. در موضوعاتي مانند استيضاح وزرا كه در دستور كار قرار ميگرفت، برخي نمايندگان با راهكارهايي كه داشتند مسير را عوض ميكردند و اجازه اعلام وصول نميدادند. اين نكته را در ماجراي عباسآخوندي از نمايندگان رقيب فراكسيون اميد شنيدهايم و موضوعات ديگري كه شايد هيچوقت رسانهاي نشوند.
پژوهش**9278**9279
تهران- ايرنا- بسياري از كاربران شبكه هاي مجازي، رسانه ها و نيز چهره هاي سياسي تهديدات و ادعاهاي ضدايراني مقامات كاخ سفيد را بي پاسخ نگذاشته و به آن واكنش نشان دادند.