۳ مرداد ۱۳۹۷، ۱۹:۱۶
کد خبر: 82981864
T T
۰ نفر
برنامه حذف هپاتيت هاي ويروسي در كشور تدوين شد

تهران- ايرنا- رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت گفت: جمهوري اسلامي ايران، برنامه حذف هپاتيت هاي ويروسي را تهيه كرده و عزم جدي براي حذف اين بيماري ها را تا سال 1410 دارد.

به گزارش ايرنا از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، محمد مهدي گويا روز چهارشنبه افزود: جمهوري اسلامي ايران، براي حذف هپاتيت رويكردي جامع دارد كه بخش اصلي آن واكسيناسيون هپاتيت B در كودكان و گروه هاي پرخطر - مانند افرادي كه در بخش هاي بهداشتي و درماني كار مي كنند و با بيمار سر و كار دارند، افرادي كه مشاغل خاص دارند، مثل آرايشگرها، آزمايشگاهيان، زندانيان و افرادي كه رفتارهاي پرخطر دارند- است.
وي ادامه داد: قدم بعدي اين برنامه، به آموزش و اطلاع رساني به مردم و كسب دانش كافي توسط مردم براي اينكه چطور از خود مراقبت كنند، ارتباط دارد. گام سوم برنامه غربالگري افرادي است كه بيشتر در معرض خطر ابتلا به بيماري هپاتيت قرار دارند و بالاخره گام چهارم نيز، درمان بيماران است.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت، گفت: درحال حاضر بيماري كه به هپاتيت C مبتلا است، مي تواند با پروسه درماني 3 ماهه بهبودي كامل به دست آورد، اما فردي كه مبتلا به هپاتيت B است، چنانچه تحت درمان قرار گيرد، بايد تا پايان عمرش درمان هاي فعلي را ادامه دهد و اگر اين درمان ها به طور صحيح پيگيري شود، امكان داشتن عمر طبيعي براي بيمار وجود دارد و به عوارض بيماري مانند نارسايي كبد و سرطان كبد مبتلا نمي شود.
گويا ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران در نظر دارد تا با استفاده از چهار استراتژي كه نام برده شد، بتواند تا سال 1400، موارد جديد ابتلاي به عفونت هپاتيت را 30 درصد و مرگ و مير ناشي از اين بيماري را نيز به 10درصد ميزان فعلي كاهش دهد.
وي درباره بيماري هپاتيت اظهار داشت: هپاتيت هاي ويروسي، دو گروه بسيار بزرگ هستند كه يك گروه از آنها (هپاتيت A و E) از طريق آب و موادغذايي آلوده منتقل مي شوند و گروه ديگر (B و C و D) كه فراواني بيشتري دارد، از طريق تزريقات با سرنگ آلوده و تماس جنسي منتقل مي شود.
گويا درباره هپاتيت هاي ويروسي كه از طريق تزريقات، خون و تماس جنسي منتقل مي شود، گفت: مهمترين نوع هپاتيت كه از طريق تزريقات و تماس جنسي انتقال پيدا مي كند، هپاتيت B و C است.
وي گفت: در دنيا، تعداد ناقلان مزمن ويروس هپاتيت B، بالغ بر 248 ميليون نفر و تعداد مبتلايان به هپاتيت C نيز بالغ بر 71 ميليون نفر برآورد شده است و هر ساله حدود 600 هزار نفر بر اثر هپاتيت B و 700 هزار نفر بر اثر هپاتيت C جان خود را از دست مي دهند.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت، اظهار داشت: تا حدود سه سال پيش، روند افزايش بيماري و مرگ ناشي از هپاتيت ها در دنيا رو به افزايش بود، اما از حدود سه سال پيش تاكنون با تحولاتي كه در عرصه شناخت روش هاي درمان بيماري صورت گرفته است و روش هاي تشخيصي و درماني جديد دريچه ديگري براي نظام سلامت در كشورها در مواجهه با اين بيماري باز شد.
به گفته گوياا، در حال حاضر هپاتيت C به يك بيماري كاملا قابل درمان تبديل شده است و انواع مزمن هپاتيت B نيز با داروهاي جديد و در نتيجه مراقبت و درمان در سال هاي طولاني قابل كنترل است.

*راههاي انتقال هپاتيت
گويا درباره راه هاي انتقال بيماري هپاتيت تصريح كرد: اين بيماري عمدتا از طريق مادر به كودك، سرنگ آلوده، عدم غربالگري خون و فرآوره هاي خوني (در بعضي از كشورها)، تجهيزات دندانپزشكي آلوده، استفاده از وسايل آرايشي آلوده در آرايشگاه ها مانند تيغ ريش تراشي، انتقال از طريق زباله هاي عفوني و رفتارهاي جنسي پرخطر به فرد ديگري انتقال پيدا مي كند.
وي با بيان اينكه با برنامه واكسيناسيون، راه انتقال مادر به كودك بسته شده است، تصريح كرد: شايع ترين راه انتقال بيماري هپاتيت B، انتقال از مادر به كودك است، بنابراين واكسيناسيون سهم عمده اي در كاهش آن دارد. در حال حاضر افرادي كه به هپاتيت B مبتلا مي شوند، بيشتر جزو گروه هاي داراي رفتارهاي پرخطر هستند.

*آمار هپاتيت در ايران
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت درباره آمار ابتلا به هپاتيت در ايران گفت: در حال حاضر شيوع هپاتيت B در ايران به كمتر از 1.5 درصد و شيوع هپاتيت C نيز به كمتر از نيم درصد رسيده است و جزو كشورهاي با شيوع پايين هستيم.
وي با بيان اينكه برنامه كشوري كنترل هپاتيت تهيه شده است، افزود: برنامه ديده وري در معتادان و زنان داراي رفتارهاي پرخطر، ديده وري هپاتيت در زندانيان، راه اندازي مراكز مشاوره هپاتيت در دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور، غربالگري هپاتيت در زنان باردار، پوشش بيمه اي داروها، تدوين پيش نويس برنامه حذف هپاتيت هاي ويروسي و ادغام برنامه هپاتيت در نظام شبكه بهداشتي كشور از جمله اقداماتي است كه توسط وزارت بهداشت درحال انجام و پيگيري است.
گويا تصريح كرد: وزارت بهداشت از سال گذشته برنامه حذف هپاتيت را آغاز كرده و بيماريابي و درمان رايگان بيماري هپاتيت C نيز با مشاركت مركز تحقيقات بيماري هاي كبد و گوارش دانشگاه علوم پزشكي تهران در زندان ها انجام مي شود.
وي با بيان اينكه اين برنامه در استان هاي گلستان و البرز نيز براي زندانيان به طور آزمايشي آغاز شده است، يادآور شد: زندانيان بيش از بقيه در معرض خطر ابتلا به هپاتيت قرار دارند، بنابراين در سال گذشته، با كمك سازمان زندان ها، واكسيناسيون هپاتيت B را در تمام زندان هاي كشور براي افراد 25 تا 40 ساله انجام داديم و حدود 130 هزار زنداني در سه نوبت واكسينه شدند.
وي درباره آمار مرگ و مير بيماري هپاتيت در ايران گفت: طبق آخرين اطلاعات، در سال 94 افرادي كه بر اثر هپاتيت مزمن يا عوارض آن (نارسايي كبد و سرطان كبد) جان خود را از دست دادند، 6هزار و 449 نفر بوده اند كه از همان سال با شروع برنامه درماني هپاتيت، آمار مرگ و مير كاهش يافت.
گويا با بيان اينكه امكان ابتلا به بيماري هپاتيت در تمام گروه هاي سني وجود دارد، عنوان كرد: افرادي كه در سنين جواني قرار دارند، بيشترين فراواني ابتلا به بيماري هپاتيت را دارند و شايع ترين راه انتقال اين بيماري تزريق با سرنگ آلوده است.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت در مورد مقايسه بيماري ايدز و هپاتيت، خاطرنشان كرد: در مورد بيماري ايدز، نگراني هاي بيشتري وجود دارد، چرا كه راه هاي انتقال آن اهميت زيادي دارد، اما از طرفي، شانس اينكه يك فرد با تزريق آلوده به هپاتيت مبتلا شود، بيشتر است. به عبارت ديگر، تزريق با سرنگ آلوده شانس ابتلا به هپاتيت را بيش از ايدز فراهم مي كند.
وي با اشاره به اينكه بيماري ايدز پرعارضه تر بوده و درمان دشوارتر و پرهزينه تري دارد، گفت: فقط درصدي از افرادي كه به هپاتيت مبتلا مي شوند دچار عوارض بيماري مي شوند، اما فردي كه به ويروس ايدز دچار مي شود، در طول زمان به فاز مزمن بيماري مبتلا خواهد شد و در صورت عدم درمان، عوارض بيماري براي آنها محتمل است.
گويا گفت: آزمايش هاي تشخيصي هپاتيت در سراسر كشور موجود و مدرن ترين دستگاه هاي تشخيصي در كشور موجود است و هيچ مشكلي از اين جهت وجود ندارد.

* اهدا كنندگان مستمر خون واكسينه مي شوند
وي تاكيد كرد: تمام خون ها و محصولات خوني كه در كشور مورد استفاده قرار مي گيرد، از نظر هپاتيت بررسي مي شوند و خون سالم به بيماران تزريق مي شود. با همكاري سازمان انتقال خون كشور، برنامه واكسيناسيون دهندگان مستمر خون كه بالغ بر 500 هزار نفر است، در كل كشور عليه ويروس هپاتيت B در سال 97 انجام مي شود. در اين راستا نيز تفاهمنامه اي بين مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت و سازمان انتقال كشور منعقد شده است.
وي درباره علائم بيماري هپاتيت، بيان كرد: علائم بيماري هپاتيت، متفاوت است. در اكثر موارد به خصوص در هپاتيت C علامت ظاهري ايجاد نمي شود، اما افرادي كه دچار علائم بيماري مي شوند، بيماري شان با علائمي همچون تب خفيف، تهوع، استفراغ، زردي چشم و زير زبان، ادرار تيره رنگ، خونريزي از بيني و لثه و علائم عصبي بروز پيدا مي كند.
اجتمام *1193* 3063
۰ نفر