۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۱۶
کد خبر: 82984929
T T
۰ نفر
تشكیل 'ناتو عربی' بهانه آمریكا برای دوشیدن كشورهای خلیج فارس است

تهران – ایرنا – آمریكا می خواهد به بهانه تشكیل ائتلاف طائفه ای جدید تحت نام 'ناتو عربی' و تقویت توان دفاعی اعراب یك ابزار جدید برای دوشیدن صدها میلیارد دلار از كشورهای عرب حوزه خلیج فارس استفاده كند.

عبدالباری عطوان در سرمقاله امروز روزنامه 'رأی الیوم' ضمن اعلام این مطلب افزود: تماس های آمریكا برای شكل گیری ' ناتو عربی ' توسط كشورهای خلیج فارس وارد مرحله جدی شده است و در اجلاس واشنگتن در ماه اكتبر این موضوع به طور رسمی اعلام خواهد شد.
بر اساس این گزارش، همزمان با جنگ فزاینده تهدیدهای لفظی میان آمریكا و ایران گزارش های رسیده و مطالب لو رفته در مطبوعات نشان می دهد كه دولت دونالد ترامپ این روزها مشغول انجام تماس های فشرده به منظور تشكیل یك ائتلاف نظامی جدید با كشورهای خلیج فارس در كنار مصر و اردن به منظور مقابله با ایران در منطقه و تشكیل یك سامانه دفاع موشكی و پی ریزی استراتژی مبارزه با تروریسم است.
به گفته این تحلیل گر سرشناس مسائل سیاسی جهان عرب، هدف اجلاسی كه قرار است طی روزهای دوازدهم و سیزدهم اكتبر آینده بنا به درخواست رئیس جمهور ترامپ و با حضور رهبران هشت كشور دعوت شده در واشنگتن برگزار شود، تاسیس ' ائتلاف ناتو عربی ' است و تنها به كشورهای همپیمان واشنگتن در منطقه منحصر می شود.
عطوان از همزمان شدن این حركت با پیش بینی به عمل آمده در زمینه اقدام نظامی علیه ایران در آینده موردنظر از سوی یك گزارش استرالیایی به عنوان 'نكته قابل توجه' نام برده و به نقل از مقامات استرالیا نوشت: واشنگتن آماده بمباران تاسیسات هسته ای در ایران در ماه آینده است .
بر اساس این گزارش، هیاهوی رسانه ای به راه افتاده پس از حمله انصارالله به یك نفتكش سعودی در دریای سرخ و متوقف شدن صادرات نفت عربستان از گذرگاه باب المندب بیش از پیش زمینه را برای شكل گیری چنین ائتلاف جدیدی با نظارت آمریكا فراهم كرد زیرا به گفته عطوان، عربستان و امارات خواستار دخالت نهادهای بین الملل به منظور تامین امنیت این گذرگاه راهبردی هستند كه 5 درصد تجارت جهانی و بیش از 5 میلیون بشكه نفت در روز از آن عبور می كند . ریاض و ابوظبی همچنین خواستار ناكام ماندن تهدیدهای ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز هستند كه در مقایسه با تنگه باب المندب حائز اهمیت بیشتری است.
سردبیر رای الیوم معتقد است كه بحث و بررسی این طرح آمریكایی در بردارنده چند نكته اساسی است كه عبارتند از:
اول : اردن و مصر چه موضعی در مورد این ائتلاف اتخاذ خواهند كرد و آیا در صورت شكل گیری به آن خواهند پیوست و آیا در اجلاس اكتبر در واشنگتن شركت خواهند كرد؟
دوم : رابطه اسراییل با این ائتلاف جدید چیست و آیا عضو آن خواهد شد و در صورت عضویت ماهیت آن علنی خواهد بود یا محرمانه ؟
سوم : بحران خلیج فارس به عنوان مانعی بر سر راه این ائتلاف چگونه برچیده خواهد شد و آیا كشور قطر از رابطه ممتاز خود با ایران چشم پوشی خواهد كرد و آیا در پاسخ به شرایط آمریكا ، عربستان و امارات در این خصوص تمامی پیوندهایش را با ایران قطع خواهند كرد؟
چهارم : آیا آمریكا با اختصاص یك و نیم میلیارد دلار جهت گسترش پایگاه نظامی اش در قطر می خواهد از آن به عنوان یكی از پایه های اصلی ائتلاف جدید عربی آمریكایی استفاده كند ؟ آیا آمریكا می خواهد به قطر در جنگ احتمالی آینده با ایران نقش اساسی ببخشد؟
عطوان معتقد است كه با توجه به غیرعلنی بودن جزئیات طرح آمریكا در این خصوص هنوز زود است بتوان به اكثر این سوال ها پاسخ داد اما وی احتمال می دهد كه هدف از جنگ تهدیدهای متقابل ایران و آمریكا ایجاد ترس و وحشت در میان ملت های عرب به ویژه كشورهای حوزه خلیج فارس است تا بدین ترتیب پیوستن به این ائتلاف جدید و پرداخت كامل هزینه های عضویت قابل توجیه شود.
وی نحوه پیوستن به این ائتلاف و تحقق بخشیدن به برنامه های سیاسی و نظامی اش را به یكی دیگر از مسائل قابل توجه جهت بحث و بررسی در این خصوص دانسته و گفت: از نظر نظامی برنامه های آموزشی و شكل گیری سپر موشكی در آینده و از نظر سیاسی پیوستن كشورهای عضو به محاصره اقتصادی بی سابقه در نظر گرفته شده علیه ایران در ماه نوامبر آینده به ویژه پیشگیری از صدور نفت ایران و توقف هر نوع مبادله تجاری با تهران می بایست مورد بحث و بررسی قرار گیرند.
عطوان با تاكید بر اینكه كشورهای خلیج فارس توان مخالفت با درخواست ترامپ را ندارند ، احتمال داد كه آنها از نشست آتی واشنگتن با خزانه های تهی شده و یا بسیار بدهكار بیرون خواهند آمد زیرا واشنگتن فهرست بلندبالایی از هزینه های نظامی را در اختیارشان قرار خواهد داد و آنها به ناچار مجبورند بی هیچ گفت وگویی آنها را پرداخت كنند.
وی اظهار داشت: كشورهای خلیج فارس به سوی یك جنگ منطقه ای بزرگ سوق داده می شوند كه هیزم آن و تامین كننده هزینه های جنگی خواهند بود كه نتایج آن غیرقابل تضمین است و حتی اگر آمریكا در آن پیروز شود ، پیروزی اش با ویران شدن منطقه و اقتصادش و شهرهایش و كشته شدن صدها هزار تن از ساكنانش همراه خواهد شد زیرا ایران به طور حتم پاسخ آمریكا را خواهد داد و تماشاچی نخواهد ماند.
خاورم ** 1487 **1144