۱۴ مرداد ۱۳۹۷، ۹:۰۲
کد خبر: 82991415
T T
۰ نفر

سايه نهاده هاي دامي بر بازار محصولات پروتئيني

۱۴ مرداد ۱۳۹۷، ۹:۰۲
کد خبر: 82991415
سايه نهاده هاي دامي بر بازار محصولات پروتئيني

تبريز- ايرنا - قيمت خوراك دام و طيور با نوسان دلار و وقفه در واردات مرتب بالا و پايين مي شود و با توجه به اينكه نهاده هاي دام و طيور سهم مهمي در قيمت محصولات پروتئيني دارند، در صورت وقفه در تامين اين نهاده ها، شاهد افزايش قيمت محصولاتي همچون تخم مرغ، گوشت سفيد و قرمز هستيم.

به گزارش ايرنا، تامين نهاده از دغدغه هاي هميشگي فعالان توليد دام و طيور است و بر همين اساس در سياست‌هاي كلي اقتصاد مقاومتي تأكيد ويژه‌اي بر افزايش توليد داخلي نهاده‌ها و ايجاد تنوع در مبادي تأمين كالاهاي وارداتي شده است.
از آنجايي كه بخش مهمي از قيمت تمام شده محصولات پروتئيني به قيمت خوراك وابسته است، به دليل نوسان قيمت نهاده ها، قيمت محصولاتي مانند مرغ، تخم‌مرغ و گوشت هم مرتب تغيير مي‌كند و دولت هم از سوي مصرف كننده به دليل بالا بودن قيمت و از سوي توليد كننده به دليل بالا رفتن قيمت تمام شده در مظان اتهام قرار مي گيرد.
ذرت،‌ سويا، جو و سبوس از نهاده‌هاي اصلي خوراك دام است و در اين ميان بخش مهمي از نياز داخلي به سويا و ذرت از طريق واردات تامين مي شود.
با توجه به اينكه واردات و توزيع نهاده‌هاي طيور سودآوري بسياري بالايي دارد، عده اي به صورت تصنعي در بازار، نياز كاذب به نهاده‌هاي دام و طيور ايجاد مي‌كنند و از اين طريق در حق توليد كنندگان و مصرف كنندگان اجحاف مي‌ شود.
مديرعامل اتحاديه مرغداران گوشتي آذربايجان شرقي با اشاره به وابستگي 70 درصدي به تامين نهاده از خارج به ايرنا مي گويد: نوسان نرخ ارز و مشكلات واردكننده ها در ثبت سفارش در كنار اعتصاب كاميونداران، تامين نهاده هاي طيور را با وقفه مواجه كرده است.
رامين پذيره با بيان اينكه توليد در بخش طيور آسيب پذير بوده و از حاشيه امنيت كمي برخوردار است، اضافه مي كند: نوسان نرخ ارز و مشكل تامين نهاده موجب كاهش سود و در نتيجه افزايش قيمت محصول مي شود.
وي با اشاره به وظيفه شركت پشتيباني امور دام در تامين نهاده مورد نياز واحدهاي توليدي، تاكيد مي كند: اين شركت پشتيباني خاصي در زمينه تنظيم بازار ندارد.
مديركل پشتيباني امور دام آذربايجان شرقي نيز مي گويد: وظيفه اين شركت پشتيباني از ذخاير راهبردي است و به منظور تنظيم بازار 5 تا 10 درصد ذخاير موجود را به صورت عمده عرضه مي كند.
كريم صديقيان با بيان اينكه به اندازه كافي نهاده طيور وارد شده و در بنادر كشور موجود است، اعلام مي كند: 10 هزار تن ذرت و 4 هزار تن سويا در حال انتقال به استان است.
به گزارش ايرنا، هر چند در سياست هاي اقتصاد مقاومتي بر توليد نهاده هاي دام و طيور در داخل كشور تاكيد شده است، اما به نظر مي رسد نبود الگوي كشت و خريد تضميني مناسب موجب شده است كه در سال هاي گذشته محصولات رقيب بر توليد محصولاتي مانند ذرت و سويا پيشي بگيرد.
معاون بهبود توليدات دام آذربايجان شرقي با اشاره به آب بري بالاي توليد سويا مي گويد: در زمان حاضر چاره اي جز تامين اين نهاده از كشورهاي ديگر نداريم .
حبيب شريفيان، اختلال در زمينه حمل و نقل نهاده در كنار افزايش دما را از علل كاهش توليد در واحدهاي طيور استان عنوان و اضافه مي كند: قاچاق دام زنده در كنار تاثيري كه افزايش قيمت يكي از اقلام پروتئيني بر ساير اقلام دارد، موجب افزايش قيمت گوشت قرمز شده است.
وي توزيع گوشت گرم وارداتي را از رويكردهاي تنظيم بازار مي داند و مي گويد: با توجه به اينكه اين گوشت ها در كشتارگاه هاي مرزي و تحت نظارت دامپزشكي كشتار مي شود مشكل بهداشتي ندارد و انتظار مي رود موجب تعديل قيمت اين محصول پروتئيني شود.
در همين حال رييس هيات مديره اتحاديه مرغداران آذربايجان شرقي نيز با اشاره به تخلفات موجود در بخش واردات، مي گويد: عده اي ارز دولتي براي واردات نهاده دريافت كرده و تلفن همراه وارد كرده اند.
محمدعلي صفياري با اشاره به كاهش جوجه ريزي در واحدهاي توليدي استان، اضافه مي كند: متاسفانه در اين شرايط بانك كشاورزي هم همراهي لازم را با توليد كننده ندارد و به هر طريقي درصدد تسويه بدهي تسهيلات پرداخت شده است.
به هر حال به نظر مي رسد تا زمان مورد نياز براي خوداتكايي در توليد نهاده هاي دام و طيور، با تقويت تشكل‌ها و اتحاديه‌ها مي توان از انحصاري بودن واردات نهاده‌هاي دام و طيور جلوگيري و زمينه را براي تامين به موقع خوراك مورد نياز واحدهاي توليدي فراهم كرد.
در استان آذربايجان شرقي تعداد ۱۸۰ واحد پرورش مرغ تخمگذار با توان توليد بيش از ۸۶ هزار تن تخم مرغ در سال فعاليت دارند كه عمده توليدات آنها در سطح استان مصرف مي شود.
ظرفيت توليد سالانه گوشت مرغ و گوشت قرمز در آذربايجان شرقي به ترتيب 80 و 70 هزار تن است.
3071/518