۱۴ مرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۱۳
کد خبر: 82991587
T T
۰ نفر
علیرضا فغانی هنگام داوری به ستاره های فوتبال باج نمی دهد

شیراز- ایرنا- داور پیشكسوت فوتبال اهل اقلید فارس معتقد است: علیرضا فغانی داوری بین المللی است كه در خارج از زمین چمن با بسیاری از بازیكنان رابطه صمیمانه ای دارد اما هنگام قضاوت به هیچ ستاره ای باج نمی دهد.

سید حسن مرتضوی یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از دیدگاه فغانی همه در برابر قانون برابرند بنابراین مسی و رونالدو و نیمار بر قانون برتری ندارند.
پیشكسوت داوری گفت: در دنیای مستطیل سبز، برنده ها خود پیروز می شوند و بازنده ها هنگام باخت، داور را متهم ردیف اول یا یكی از علت های باخت می دانند.
مرتضوی گفت:تا همین چند سال پیش برای قضاوت بازی استقلال و پرسپولیس داور خارجی می آوردند و چنین ادعا می شد كه داوران ایرانی توانایی قضاوت چنین مسابقاتی را ندارند اما غافل از اینكه داوری ایرانیان، پیشینه دارد.
وی افزود: قبل از انقلاب جعفر نامدار یكی از قدیمی ترین داوران ایران در دو جام جهانی سوت زد،بعد از انقلاب چند داور در سطح آسیا داشتیم تا اینكه محمد فنایی در سطح جهانی صف شكن شد، وی كمك داور فینال جام جهانی 94 بین تیم های برزیل و ایتالیا بود كه عملكرد خوبی از خود به نمایش گذاشت، فنایی در آن بازی كمك داور با كلاس بالای جهانی بود.
این داور ملی پیشكسوت ادامه داد: اسفندیار بهارمست هم ایرانی تبار بود اما به نمایندگی از داوران آمریكا در مسابقات شركت می كرد، قضاوت او در بازی بین دو تیم برزیل و نروژ در جام جهانی 98 مهمترین عامل شهرت بهارمست است، این روند ادامه یافت تا داوری ایران نام دیگری را درعرصه جهانی عنوان كرد و او علیرضا فغانی است.
مرتضوی بیان كرد: علیرضا فغانی فرزند محمد فغانی داور بازنشسته كاشمری است كه در خانواده ای ورزشی بزرگ شده است و برادر وی محمدرضا نیز داوری می كند.
وی افزود: فغانی قبلا در لیگ دسته دوم فوتبال كشور به عنوان بازیكن فعالیت می كرد و هنگامی كه مقرر شد كه داوران نمی توانند همزمان هم داور باشند و هم فوتبالیست وی داوری را ترجیح داد و هم اكنون به مدت 10 سال است كه در لیست داوران بین المللی قرار دارد.
این داور ملی دهه 60 ادامه داد: فغانی، پله های پیشرفت در داوری را یكی پس از دیگری با موفقیت پشت سر گذاشت تا به مرحله قضاوت در لیگ برتر فوتبال ایران رسید و در این راه سختی های فراوانی را متحمل شد.
مرتضوی داور بازنشسته اقلیدی با یادآوری بازی تراكتورسازی و نفت در فصل 93-94 كه به جنجال كشیده شد، افزود: فغانی پس از قضاوت آن بازی خود را زیر شدیدترین فشارها تنها یافت، او دانست كه در این راه كسی یاریش نخواهد كرد مگر موفقیت ها و تجاربی كه آسان بدست نخواهد آمد.
وی ادامه داد: در آن هنگام كه فشارهای داخلی بر دوش علیرضا سنگینی می كرد و همه در حذف او می كوشیدند، كمیته داوران فیفا برخلاف نظر كمیته داوران ایران، فغانی را در قامت یك داور بین المللی زیر نظر داشت و می دانست كه این جوان ایرانی می تواند سالیان متوالی یاری گر فیفا در تورنمنت های بزرگ باشد.
دبیر بازنشسته تربیت بدنی ادامه داد :در سال 2014 كمیته داوران فیفا با دعوت از علیرضا برای حضور در جام جهانی برزیل راه موفقیت را برای وی هموار كرد، هرچند حضورش به عنوان داور چهارم بود اما تجربه برزگترین تورنمنت ورزشی جهان دستاورد شگرفی را برایش رقم زد، داور چهارم بازی افتتاحیه، بین برزیل و كرواسی نمونه ای از آن بود.
وی افزود: در سال 2015 فغانی با حضور در جام ملت های آسیا و قضاوت فینال بین تیم های كره جنوبی و استرالیا افتخاری دیگر را رقم زد، هرچند وی به عنوان داوری در سطح كلاس جهانی در رقابت هایی آسیایی سوت می زد.
مرتضوی ادامه داد: در این ایام آسیا دیگر برای فغانی و كمك های طلایی اش یعنی محمد رضامنصوری و رضا سخندان كوچك بود و كمیته داوران فیفا همچنان با اعتماد به وی، دو بازی مهم در جام باشگاه های جهان را به وی واگذار كرد كه در بازی فینال بین ریورپلاته و بارسلونا به خوبی از عهده قضاوت برآمد.
این ناظر داوری معتقد است: فغانی با حضور در المپیك ریودوژانیرو، فینال این رقابت ها را با تسلط بالا وموفقیت قضاوت كرد.
وی ادامه داد: فغانی در جام جهانی 2018 روسیه به عنوان داور در مرحله گروهی با قضاوت بازی آلمان و مكزیك و همچنین صربستان و برزیل،در مرحله یك هشتم نهایی با قضاوت در بازی فرانسه و آرژانتین در مرحله یك چهارم نهایی داور چهارم بین اروگوئه و فرانسه ودر نهایت به قضاوت دیدار رده بندی بین تیم های انگلیس و بلژیك رسید.
مرتضوی می گوید: بعد از بازگشت تیم ملی فوتبال ایران از جام جهانی كه اتفاقا بهترین نتایج تیم ملی در همه دوران حضور در جام جهانی فوتبال بود همه نگاه ها به وی و تیم داوری ایران بود كه آخرین نماینده ایران در روسیه چگونه سوت خواهد زد.
مرتضوی معتقد است: فغانی در جام جهانی روسیه، چهار بازی را قضاوت كرد كه یكی از دیگری بهتر بود و بسیاری از كارشناسان داوری و رسانه ای وی را بهترین داور جام جهانی روسیه می دانستند.
وی با اشاره به اینكه در بازی های جام جهانی 2018 ،اغلب داوران همواره به سراغ كمك داور های ویدیوی شان می رفتند، افزود: فغانی همواره به كمك داورهای خودش تكیه كرد و هیچگاه از تكنولوژیVAR و یا همان كمك داور ویدئویی استفاده نكرد.
مرتضوی بیان كرد: آمادگی ذهنی، بدنی و تمركز بالای فغانی سبب شد كه نیازی به استفاده از دستیار ویدئویی نداشته باشد.
این ناظر داوری درباره خصوصیات فغانی می گوید: تصمیمات درست و به موقع، نزدیكی به صحنه، تمركز بالا، فیزیك بدنی مناسب، دوندگی و سرعت بالا، جدیت و قاطعیت در برخورد با بازیكنان، آشنایی با زبان انگلیسی، فرزند یك داور فوتبال كه از كودكی فوتبال را از دریچه قانون و تصمیمات داوری در آن می نگرد.
این داور ملی بازنشسته می گوید: اكثر كارشناسان معتقد بودند كه فغانی داور فینال جام 2018 را قضاوت خواهد كرد و او نیز واقعا شایستگی حضور در فینال را دارا بود.
وی ادامه داد: فیفا می دانست اگر علیرضا فغانی را در فینال قرار ندهند و بازی دچار مشكل شود تا مدت ها باید جواب پس بدهد كه با حضور فغانی و توانایی او چرا دچار تردید شد.
مرتضوی با یادآوری هوراسیو الیزوندو داور آرژانتینی كه بازی افتتاحیه جام جهانی 2006 را قضاوت كرده بود و به عنوان داور دیدار فینال نیز انتخاب شد،افزود: بار دیگر كمیته داوران فیفا تصمیم گرفت از داوری آرژانتینی به نام نستور پیتانا كه افتتاحیه جام جهانی 2018 را سوت زده بود، برای فینال نیز استفاده كند البته باید پذیرفت كه پیتانا عملكرد خوبی داشته است و نمی توان از این انتخاب پیر لوئیجی كولینا و كمیته داوران ایراد گرفت.
این داور اقلیدی معتقد است: اگر علیرضا نسبت به این داور آرژانتینی تجربه بیشتری در رقابت های جام جهانی داشت و اگر در دوره قبلی این رقابت ها هم داوری می كرد، بی تردید به جای بازی رده بندی، دیدار فینال را به همراه سخندان و منصوری كمك های شایسته اش می سپردند ، هرچند كه قضاوت دیدار انگلیس و بلژیك هم برگ زرین دیگری به افتخارهای تیم داوری ایران اضافه كرد.
مرتضوی افزود: باید به فغانی و خانواده اش تبریك گفت برای ایستادگی در سخت ترین شرایط و تحمل ناملایمات ، همچنین به محمدرضا منصوری و رضا سخندان كه در این مسیر پا پس نگذاشتند و به خوبی یاری گر فغانی بودند و امروز مزد زحمات خود را گرفتند.
9772 /1876