علی اصغر پورفتح الله در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یكی از چالشهای دولت مدرن در هزاره سوم میلادی تهدید قلمرو آن توسط عوامل، نهادها و كارگزاریهای مختلف است. یكی از عوامل محدودكننده اقتدار دولتها، نهادهای مدنی در متن جامعه هستند.
وی نهادهای جامعه مدنی را سرپلهای ارتباط دولت با بدنه جامعه توصیف و بیان كرد: هر چه نظام سیاسی یك كشور دموكراتیك تر باشد نهادهای مدنی نیز در جامعه از اقتدار بیشتری برخوردارند و همچنین هر چه نهادهای مدنی قدرتمندتر باشند جامعه دموكراتیك تر است.
رئیس كمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی مشهد ادامه داد: نمود عینی چنین نهادهایی احزاب، رسانه ها، سازمانهای مردم نهاد، اتحادیه ها و سندیكاها هستند.
وی گفت: در دنیای ساخته رسانه ها توجه به دو نكته حائز اهمیت است. نخست آنكه رسانه یك تیغه دولبه است كه از آن هم می توان در راستای رشد و تعالی جامعه استفاده كرد اما اگر در دست اهلش قرار نگرفته باشد می تواند عامل اختلاف، تخریب و تفرقه باشد.
او افزود: دوم آنكه قلمرو مرزها در دنیای رسانه ها در حال جا به جایی است یعنی به كشورهایی مجازی به موازات كشورهای حقیقی در فضای مجازی مواجهیم مانند كشور تلگرام، كشور واتس آپ و كشور فیس بوك.
پورفتح الله بر اهمیت نقش خبرنگاران در مبارزه با فساد تاكید و بیان كرد: در جوامعی مانند ایران كه نقش نهادهای جامعه مدنی به حاشیه رفته و نیز در نبود احزاب واقعی، سمنهای مستقل و سندیكاهای قدرتمند، این خبرنگاران هستند كه می توانند فارغ از مرزها و محدودیتهای تعریف شده بطور مستقیم بر افكار عمومی و بدنه جامعه اثرگذار باشند.
وی ادامه داد: با نگاهی به وضعیت رسانه ها در كشورهایی كه میزان فساد در آنها پایین است می توان به نسبت توانمندی خبرنگار و رسانه در افشاگری فساد و نرخ فساد در آن جوامع پی برد. واقعیت آن است كه رسانه ها با خبررسانی و افشاگری از چنان ظرفیتی برخوردارند كه می توانند فضا را برای سوءاستفاده كنندگان از بین ببرند و ریشه بسیاری از فسادها را بخشكانند.
این فعال اقتصادی گفت: بسیاری از اطلاعات سازمانهای عمومی در كشورهای توسعه یافته محرمانه نیست و به راحتی می توان به صورت شفاف و به آسانی به آنها دسترسی داشتد و حتی افشاكنندگان در برابر افشای فساد مورد تشویق قرار می گیرند.
وی افزود: با نگاهی به ساختار شفافیت در جامعه ایران تفاوتهای چشمگیری با روندهای جهانی قابل دستیابی است. عیاری برای سنجش شفافیت فعالیت مدیران وجود ندارد و بسیاری از ارگانها و سازمانها حتی از شفافیت اطلاعات در برابر مجلس نیز خودداری می كنند. بیماری فساد ساختاری و نهادینه معلول نبود شفافیت و گردش آزاد اطلاعات است.
او گفت: امروز به یمن گسترش فضای مجازی و سرعت بالای چرخش اطلاعات مقدمه و یا زیرساخت مورد نیاز رسانه ها در مبارزه با فساد فراهم شده اما شاید بتوان دو فعالیت مهم دیگر را در تكمیل فرآیند مبارزه با فساد و نقش رسانه ها در این حوزه ذكر كرد.
عضو اتاق بازرگانی ایران افزود: نخست مصونیت از تعقیب و مجازات برای افشاگران فساد در ساختارهای حكومتی. دوم برخورد قاطع، جدی و اطلاع رسانی دقیق در مورد نحوه مبارزه دستگاههای نظارتی و قضایی در چگونگی مبارزه با فساد به نحوی كه مورد اقناع افكار عمومی قرار گیرد.
7489/1858
مشهد- ایرنا- عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: تجربه موفق كشورها نشان می دهد مبارزه واقعی با فساد اقتصادی، رانتخواری و دیگر اشكال فساد از رهگذر انعكاس اخبار و اطلاعات به شیوه ای حرفه ای، مستند و غیرمغرضانه توسط خبرنگاران محقق می شود.