به گزارش خبرنگار ايرنا ، اضطراب و استرس سراسر وجودشان را فرا مي گيرد كه آيا اين خبر ، مصاحبه و گزارش به شيوه اي مطلوب انعكاس داده مي شود يا نه ، آيا كسي مي داند درد خبرنگاران چيست و چه مشكلاتي دارند ؟
خبرنگاري شغلي به ظاهر لذت بخش است ولي باطني طاقت فرسا دارد ، چرا كه وقتي مديران ، كارشناسان ، روسا و مهندسان و ديگر افراد ، كار ، جلسه ، مصاحبه و بازديدهايشان را تمام مي كنند ، تازه كار خبرنگار شروع مي شود.
در جهان امروز به ويژه در عصر ارتباطات و فناوري اطلاعات بنگاههاي خبري از جمله فعاليت هاي گسترده شبكه هاي اجتماعي ،مسئوليت و رسالت خبرنگاران را سنگين تر ، سخت تر و پر استرس تر كرده است.
در چنين وضعيت و شرائطي همچنان خبرنگاران از نداشتن امنيت شغلي ، تحت پوشش نبودن بيمه بازنشستگي و درماني ، نداشتن حقوق و دستمزد مناسب و نداشتن مسكن رنج مي برند.
مصاحبه هاي صميمي و دوستانه برخي از خبرنگاران رسانه هاي جمعي مازندران با ايرنا نشان مي دهد كه در حال حاضر بيشتر خبرنگاران استان كه حق التحريري و يا حق الزحمه اي دستمزد دريافت مي كنند ، حتي حداقل دريافتي آنان بموقع پرداخت نمي شود.
به گفته اين خبرنگاران ، از آنجايي كه منبع اصلي درآمد نشريات مكتوب بويژه رسانه هاي محلي از چاپ رپرتاژ آگهي هاي ادارات دولتي و يا آگهي هاي مناقصه و مزايده است ، در چند سال اخير به دليل ركود در انجام طرح هاي عمراني در كشور و استان ، اين بخش از درآمد نشريات به حداقل و حتي به صفر رسيد ، در نتيجه درآمد خبرنگاران اين رسانه ها كه به صورت پورسانتي حق الزحمه مي گيرند ، متوقف شده است.
از سوي ديگر با گسترش فعاليت پايگاههاي خبري در استان مازندران علاوه بر افزايش تعداد خبرنگاران ، سهميه و يا نوبت دريافت رپرتاژ آگهي ها هم بيشتر شده كه اين مشكل را دوچندان كرده است .
يكي از خبرنگاران سابق خبرگزاري مهر در ساري با اعلام اين كه درآمد ماهانه اش كمتر از 200 هزار تومان است ، گفت : اگر بگويم هزينه اياب و ذهاب بيشتر از رقم دريافتي من است، دروغ نگفته ام .
وي افزود : بيشتر خبرنگاران استان از لحاظ بيمه و مزايا با مشكلات اساسي رو به رو هستند ، اما با وجود همه اينها بيشتر شاغلان عرصه خبر ، قلم فروش نيستند و از رسالت خود چشم نمي پوشند.
اين خبرنگار با بيان اينكه صاحبان رسانه ها از خبرنگاران حمايت نمي كنند و درآمد روزنامه نگاران از محل رپرتاژ اگهي ها و آگهي هاي مناقصه و مزايده به صفر رسيده است، اظهار داشت : به همين دليل از سه ماه پيش به صورت رسمي از شغل خبرنگاري بيرون رفتم.
وي به اهميت شغل خبرنگاري اشاره كرد و گفت : قدرت تحليل مسايل روز ، ديد وسيع و ذوق بالا از جمله ويژگي هاي يك خبرنگار موفق است و با توجه به اهميت اين شغل، خبرنگاران در هر شرائط معيشتي همواره بايد روي خط رسالت خود باشند ، چرا كه آسيبي كه قلم خبرنگار به جامعه مي زند ،جبران ناپذير است.
اين خبرنگار با سابقه 12ساله افزود : به رغم اينكه ابزار اطلاع رساني در اختيار خبرنگاران است، اما آنان كمتر در طول سال از درد و رنج خود مي نويسند.
وي روز خبرنگار را تنها فرصتي دانست كه مسايل و مشكلات خبرنگاران مطرح مي شود.
اين خبرنگار مازندراني گفت : خبرنگار براي مردم مي نويسد اما كسي براي او نمي نويسد، اگر شهادت محمود صارمي خبرنگار فقيد خبرگزاري جمهوري اسلامي نبود ، شايد روزي هم براي خبرنگار نامگذاري نمي شد.
شهيد محمود صارمي خبرنگار و مسئول دفتر خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران در مزار شريف افغانستان بود كه در سال 1377 در جريان كشتار ديپلمات هاي ايراني در مزار شريف كشته شد و شوراي فرهنگ عمومي كشور در اولين سالگرد اين رخداد، 17 مرداد ماه را به عنوان 'روز خبرنگار' نامگذاري كرد.
خبرنگار روزنامه محلي ديار سبز مازندران نيز گفت: به طور يقين افرادي كه حرفه خبرنگاري را براي كسب ماديات انتخاب كنند ،خيلي زود از ادامه كار منصرف مي شوند، چراكه درآمد بسيار پائيني دارد.
فاطمه خلردي با اشاره به اينكه مسئوليت سنگيني كه خبرنگاران به عهده دارند ،ميزان دريافتي آنها بسيار ناچيز است ، افزود: قرارداد خريد خبر هاي پوششي ، توليدي و تهيه گزارش ظالمانه است و حتي در بسياري از مواقع پولي پرداخت نمي شود.
وي ادامه داد: به نظر من از آنجايي كه بيشتر صاحبان امتياز روزنامه هاي محلي استان فاقد مدارك عالي روزنامه نگاري هستند و اصلا به اهميت و حساسيت اين شغل واقف نبوده و فقط به فكر درآمد از محل آگهي ها هستند، بابت تهيه گزارش ها ،حق زحمه اي پرداخت نمي كنند.
خلردي گفت : در 2 سال اخير درآمد نشريات از محل رپرتاژاگهي و آگهي هاي تجاري و مناقصه و مزايده به كمتر از 20 درصد رسيد و در نتيجه پورسانت خبرنگاران نيز به كلي از بين رفت.
وي با بيان اينكه تيراژ روزنامه ها نيز به دليل استقبال كم مردم و گران شدن كاغذ كم شده است ، ادامه داد : درآمد برخي از خبرنگاران از محل معرفي مشتركان روزنامه نيز تقريبا به صفر رسيده است.
وي در عين حال گفت : هر چند با نامگذاري اين روز به عنوان روز خبرنگار گراميداشت فعالان اين بخش ساماني به خود گرفت اما هنوز به نظر مي رسد برخي از متوليان امور به ارزش كار خبرنگاران واقف نيستند.
وي اظهار داشت : با روي كار آمدن دولت يازدهم مقوله بيمه خبرنگاران با دستورالعمل جدي وزارت ارشاد دولت تدبير و اميد كمي ساماندهي شده است، اما همچنان سهميه بيمه خبرنگاران به فاميل و دوستان صاحبان امتياز نشريات مي رسد.
آرزو سلطاني يكي از خبرنگاران روزنامه محلي پيك شمال نيز گفت : ساماندهي بيمه خبرنگاران سبب شد تا دغدغه بيمه بازنشستگي و درماني اين قشر حل شود.
وي با بيان اينكه فقط به بهانه پوشش بيمه اي همچنان با نشريات همكاري مي كنيم، افزود: درآمد روزنامه ها از محل آگهي ها به حداقل رسيده است و در بيشتر روزها هزينه چاپ نيز از جيب پرداخت مي شود.
اين خبرنگار با بيان اينكه درآمد نشريات مازندران فقط از محل رپرتاژ آگهي ها و آگهي هاي مزايده و مناقصه دستگاههاي دولتي است، ادامه داد : در سال جاري اين منابع درآمدي نشريات به حداقل رسيده است و در نتيجه پورسانت خبرنگاران نيز با تاخير سه تا چهارماهه پرداخت مي شود.
وي وضعيت انجمن صنفي خبرنگاران در شهرستان ها و يا خانه مطبوعات مازندران را اسفبار توصيف كرد و گفت : از آنجايي كه نظارت بر ورود افراد به عنوان خبرنگاران از سوي اداره كل ارشاد و خانه مطبوعات به عنوان متوليان اصلي بسيار ضعيف است، شاهد حضور خبرنگاران نماهاي زيادي در استان هستيم.
سلطاني توضيح داد : خانه مطبوعات در طول سال با حمايت استانداري و ارشاد مبلغي را در قالب كارت هديه در نظر مي گيرد كه اين موضوع نتنها كمكي به جامعه خبرنگاري نمي كند بلكه درگيري ها و تنش ها را بيشتر مي كند.
اين خبرنگار گفت : در حال حاضر پايگاههاي خبري زيادي در استان شكل گرفته اند كه هر كدام داراي چندين خبرنگار هستند كه در نشست هاي مطبوعاتي براي دريافت كارت هديه حضور پيدا مي كنند.
** راحتي خبرنگاران در انجام وظيفه نوعي مبارزه با فساد است
حسين برزگر يكي از پيشكسوتان عرصه مطبوعات مازندران آزادي و قانون مداري را دو ويژگي مهم براي فعاليت هاي خبرنگاري دانست و گفت : در غياب روزنامه نگاران و ناديده گرفتن نقش مهم آگاهي بخشي و نظارتي ، فساد و قانون گريزي در بالا ترين حد قرار مي يگرد.
وي با بيان اين نكته كه راحتي خبرنگاران در انجام وظيفه نوعي مبارزه با فساد است ، ادامه داد : موجوديت ، هويت ، اعتبار و اصالت خبرنگاران به نوشتن درست مبتني بر آزادي و واقع گرايي است.
بزرگر گفت : اگرچه نمي توان از پاره اي دشواري ها ، نارسايي ها، و ناروايي ها به نقش آفرينان اين عرصه غافل بود ، اما خبرنگاران براي انجام آگاهي بخشي به عنوان نخستين رسالت و وظيفه به حداقل آزادي و امنيت نياز دارند.
اين مدرس دانشگاه وضعيت خبرنگاران را به لحاظ درآمدي و معيشتي نامطلوب توصيف كرد و گفت : اگر چه بيشتر خبرنگاران در استان تحصيلات مرتبط با روزنامه نگاري را ندارند، اما آنان با قلم توانا و مسئوليت پذيري در انجام رسالت قلم كه قرآن مجيد از آن قسم ياد كرده است، با عشق به مردم استان كار مي كنند.
وي با بيان اينكه بيشتر خبرنگاران از حداقل دستمزد يك كارگر كمتر درآمد دارند ، افزود : بيشتر آنان بيمه نبوده و فقط به كمك هاي موردي برخي از دستگاه هاي اجرايي چشم دوخته اند.
يكي از سرپرستان روزنامه سراسري در استان مازندران هم گفت : اگر چه روزنامه و نشريات با گرايش هاي مختلف سياسي فعاليت مي كنند، اما مسئولان استان در امر حمايت و كمك كردن نبايد همسو و غير همسو بودن نشريات را مطرح كنند.
وي كه خواست نامش فاش نشود، افزود : به وضوح قابل مشاهده است كه بسياري از اخبار عادي كه در نشريات و حتي در پايگاه هاي خبري كه ارشاد آن را مورد تاييد قرار نداده است، براي دستگاههاي اجرايي فاكتور صادر و دستور پرداخت نيز صورت مي گيرد.
وي ادامه داد : همچنين آگهي ها و رپرتاژآگهي ها نيز فقط براي رسانه هاي به اصطلاح همسو با آنان است و به ديگر نشريات توجهي نمي كنند.
اين روزنامه نگار گفت : امروز خبرنگاران برخي از نشريات كه فقط سنگ مديران را مطابق با خواسته هاي آنان به سينه مي زنند ، از درآمد چند برابري نسبت به ديگر خبرنگاران برخوردارند.
وي افزود : البته صاحبان امتياز و ميدران مسئول اين نشريات براي حفظ اين درآمد خبرنگاران خود را مجبور به نوشتن مطالب مورد دلخواه مديران مي كنند و در واقع در بسياري از موارد چشم پوشي ها از واقعيت هاي استان و يا غلو نمايي ها از خدمات از سوي صاحبان اصلي نشريات صورت مي گيرد.
در استان مازندران، 89 پايگاه خبري داراي مجوز، 9 روزنامه محلي ، 41 هفته نامه ، 23 دو هفته نامه ، 34 ماهنامه ، 2 دو هفته نامه ، 29 فصل نامه، 9 دو فصل نامه ، يك سالنامه و 16 خبرگزاري فعاليت مي كنند .
بر اساس آمار غير رسمي ،حدود 750 نفر به عنوان خبرنگار عضو خانه مطبوعات در استان مازندران هستند.
6990/1654
ساري- ايرنا - خبرنگاران و روزنامه نگاران با خلق بهترين آثار و واژه ها در تلاش هستند درد و مشكلات همه مردم را بازگو كنند ،اما وقتي كه به مشكلات خودشان مي رسند چيزي نمي نويسند.